Thursday, October 31, 2013

30 Ruang yang kecil untuk barang yang kecil

Assalammualaikum

See nampak tak..tajuk entry pun panjang lebar kan.. hehhe.. so ruang kecil untuk barang yang kecil untuk aku punya penyapu & penyodok sampah... hehehhe.

See aku hang jer kat sudut yang begitu sempit..

Aku guna penyangkut besi untuk hang penyapu & penyodok sampah.. penyangkut ni dah berapa kali tu tukar ganti sebab x nak lekat dgn kuat..sampai la aku jumpa penyangkut jenis ni..panaskan gam dibelakang penyangkut and cepat2 gam kat target..

penyodok sampah penjimat ruang..

And aku hang jer kat area mendobi aku nun dihujung dapur.

So.. sesuai jer untuk rumah aku yang x der ruang yang besar atau ruang khas untuk sangkut penyapu & penyodok sampah 

 done..tu jer. 

10 Kali nih biar dia jer yang masak...

Assalammualaikum

kes semalam - Heheh... peh tajuk..  so kompom la en.suami aku yang masak, yang ada kat rumah aku dengan en. suami jer pun kan.. kah..kah..kah..

Siap buat teaser  bagai semalam... geeer :p

En.suami yang pilih kupang nih.. ermm kupang rasanya.. aku pun x berapa kenal sangat kupang ker, lala ker, yang aku kenal kerang jer..hhehe boleh gituh... ( aku shoping kompom aku x beli benda ni, tak pandai nak masak per) so biarkan dia jer yang masak yer.. hhehe sapa suruh beli.. wah..wah.. wah...

So bahan2 yang diperlukan..and sempat aku snap
Kupang
Sos tiram
Bawang kisar (bawang putih +bawang putih)
Garam
Gula 
See.. see basuh dulu bg bersih2.. hhehe, abaikan tanda harga tu..

Panaskan minyak and masukan bawang kisar, dah agak garing sikit masukkan plak sos tiram.. sos tomato aku x sure.. rasanya masuk kot..
Hehhe so bahan seterusnya aku sure sebab  x ambik port sangat en.suami aku bubuh apa dalam masakkan dia. pembantu chef tengok jer..huhu

Ermm korang tengok org lelaki buat kerja..aku x tau apa motip ulu lesung disitu..dapur aku dah macam tongkang pecah jer.. bawangnya siap potong bagai tapi dalam masakan dia tu x bubuh2 pun.. hehhe heran aku.. x per lah redo jer..kang  komen banyak2 nanti x nak masak dah.. kekke...so makan jer lah yer.. rasa ermm boleh tahan la.. 

tapi yang tak boleh blah.. ermm siap buka buku resepi, ikutnya x pun.. hehhe
Tq en.suami sebab masak , lain kali masak lagi yer.. sesekali biar lah en.suami yang masak.. asyik aku jer.. buntu jugak..

Done ..by

Wednesday, October 30, 2013

5 Teaser - kali ni biar dia jer yang...

Assalammualaikum

Cer teka. What is this... hehhe

Teaser jer dulu, kita tengok jadi apa.. wah boleh gituh...

2 Step by step

Assalammualaikum

Kerana dirimu begitu berharga ...cewah.. ada macam iklan kat tv tak.. hahaha ker dah boleh jadi duta product ?

See..see.. 3 jenis rangkaian product dr L'Oreal Paris.. ermm L'Oreal la sangat kan...terpaksa nak buat cam ner. Kalo g yu nam lagi la gila kan nak bayor..

 so follow  jer lah.. 1. Shampoo, second kena pakai conditioner last part hair serum, so semua  ni susunatur dalam penjagaan rambut.. kena pakai step by step.and boleh pakai kat rumah, cuci  selang sehari and tiap2 bulan buat rawatan susulan. Hope lepas nih masalah keguguran rambut and scalp + kulit berminyak tahap gaban aku tu akan berkurangan la hendaknya.. (wah besar benar masalah rambut aku nih)

Testimoni diri sendiri..just nak berkongsi (kekek siap testimoni bagai, wajib jadi duta ni.. koh..kooh..koooh..) dah seminggu aku pakai product ni, aku rasa rambut aku dah kurang gugur, kat getah rambut and kat sikat.. banyak kurangnya..bila bangun pagi kat bantal pun dah kurang banyak.. berbanding dulu, so setakat nih puas hati la... sebulan sekali jer pun manjakan diri sendiri.. ermm yang best g kedai SUHA, Bangi ni. Layanan best and mesra pelanggan. Harga boleh tahan la.. bayar mahal ckit tapi layanan best tak per.. RM35 jer pun untuk gunting, cuci rambut siap blow, best part lagi siap dia urut lagi kepala, nak tido jer rasa, kalo nak buat rawatan rambut yang lain, lain la harganya yer.. tapi yang penting kena ada usaha and tawakal..
ok tu jer..

5 {stiky post} - Korban Sale..

Assalammualaikum..

post nih post melekat yer.. kepada yang suka hias2 diri boleh terjah page love makeup stuff

Promosi sempena hari raya korban.. Nak promote ckit beberapa item dari love makeup stuff .. harga runtuh .. Sah sehingga 30 oktober 2013 jer yer..

Syarat2

  • Serious  buyer sahaja
  • tempahan boleh melalui akaun facebook di yana jasni/love makeup stuff (like dulu yer)
  • sila buat bayaran  ke salah 1 akaun yang dinyatakan semasa perbincangan
  • dah buat bayaran sila tinggalkan detail
    • nama penuh
    • alamat penghantaran
    • no telefon
    • detail barang 
  • barang hanya akan dipos dalam tempoh 2 hari bekerja setelah full payment diterima. (cuti umum & cuti hujung minggu tidak buat penghantaran..heheh)
  • Semua  barang tidak temasuk kos pengeposan.. semenanjung RM6.00 Sabah/Serawak RM10.00


Promosi sah untuk item yang dinyatakan sahaja..sementara stok masih ada (nak tengok item lain boleh terjah jer page love makeup stuff)



Ap-au pencil eyeliner (black)
(Tahan lama dan menjadi pilihan makeup artis)
RM12.00 RM10.00

Ap-au pencil eyeliner (White)
(Tahan lama dan menjadi pilihan makeup artis)
RM12.00 RM10.00

Mac pencil eyeliner
RM 10.00 RM6.00

Romantik colour 126 colour eyeshadow
RM 50 RM30

Lip Plump
RM18.00 RM10.00

bobbi brown liquid eyeliner
RM15.00 RM 8.00

Efolar Fiber Mascara (Mudah dibersihkan)
RM18.00 RM10.00

Sheshedo Mask
16 pcs RM10.00

Tuesday, October 29, 2013

8 Susun atur workstation

Assalammualaikum

Susunatur kali ni bukan susunatur dirumah, di rumah tak der workstation..hhehe
memandangkan bos tak der boleh la aku kemas2 and susunatur  ckit meja opis ni. hehhe semalam punya kerja la ni... tapi ni baru bahagian atas meja. Dalam laci, bawah meja, laci sisi semua under progress lagi.. slow2 buat.. bos tak der kan.. hahha (wahhh , seronok jer bos x der yer siap mantion 2 x .. hehhe)

Pic before make over , kemas jer sebenarnya pada mata aku la.. cuma nak comelkan lagi kononnya.. so after make over  aku susun la ikut suka hati asal kemas and comel pada mata aku..  hehhe now dah jadi macam ni..

v

v

v

pic 1, raga serbaguna.. raga ni aku ambik kat stor opis jer.. dah lama benar dok kat dalam tuh.. nak buang sayang..so aku ambik.. 1 aku letak benda2 peribadi 1 lagi aku jadikan bekas recycle paper..

pic 2 and 3, aku kemaskan and sisih mana2 dokument yang dah tak pakai and failling mana2 yang perlu.. yang lain buang jer.. hahha so lapang la ckit area ni..

 pic 4,  aku balut bg comel2 kotak toner printer and jadikan tempat letak barang2 keperluan opis macam tape dispanser, cop terima/cop pejabat dll la..


and last part dinding PC dah ku kurangkan wayar2 nya.. hehhe  

 done tu jer.. 

Monday, October 28, 2013

4 Serius aku tak ingat... hehheh :p

Assalammualaikum

hari nih. saja jer nak kemas2 almari aku kat opis nih nak buat susunatur baru.... memandangkan bos tak der boleh la aku selongkar laci  kat opis ni.. mana tau jumpa jongkong mas ker.. kekke

Dalam dok meng' 5S kan barang2 aku.. terbuka buku aku nih.. (eehh terbuka pulak-eh bukan terbuka tapi sengaja buka..) ermm kenangan time tunang and kawin.. hhehe nostalgia gituh...hehe tak nostalgia la sangat sebab tu buku bajet 2010 jer..macam bajet kerajaan 2014..ohh lupa tahniah kepada semua kakitangan gomen dapat bonos 1/2 bulan  gaji.. heheh tu pun bayar bulan 1.. ok alhamdulillah ada jugak orang nak bg bonos kan.. hehhe 

back to the story... bila dibelek2 mula la terfikir... dah 3 tahun lebih kawin cepat jer masa berlalu..tak terasa pun...suka duka time bergaduh time mengada2, time masuk rumah baru.. time kerusi terhempap kat kaki aku, time en.suami exciden , sakit deman.. semua ada.. tu belum ada anak lagi..dah macam2.. tapi tu lah kehidupan selepas berumah tangga.. (hehhe poyo tak ayat aku)
erm tarikh nikah aku ingat.. sanding pun ingat.. sanding belah suami pun ingat... (bab sanding belah suami banyak dugaan sungguh - x per lain kali cerita)  kompom ingat, tapi bila masa aku bertunang ekk... ermm..



ni gara2 pic ni lah.. ermm mula la dok godek2 helaian2 lama.. apa yang aku tulis ekk..oo banyak yang ditulis.. hantaran lelaki/hantaran perempuan/tema baju dll la.. tapi dalam banyak2 tulis tuh aku tak tulis 1 perkara penting.. tarikh tunang..... serius aku lupa.. hehhe and sememangnya aku tak tulis pun bila masa aku bertunang hehhe bijak tak .. tarikh penting pun ko lupa.. ermm... 

and nasib baik sebutharga penginapan kat ulu lenggong masih dok elok lagi terselit.. 
aku tulis tangan kecik jer nun diujung kertas.. tarikh tempah 20.03.2009 so kompom2 la aku tunang 21.03.2009... pehh... nasib baik.. (ermm penting ker aku ingat benda2 cam ginih). heheh entah penting kot..bagi aku la.. tapi kalo ditanya bila masa aku bercinta dgn en.suami kompom aku tak ingat.. tapi sejak aku datang KL la kan..2006.. tau tau nak kawin jer.. wah boleh gituh..

no part yang memberi seribu kenangan.. ermm aku siap print peta malaysia siap dengan direction lagi jalan ke rumah aku.. hehhe ke rumah aku ok, bukan jalan rumah orang, rumah sendiri .sebab kalo ditanya aku dari KL ke Kedah aku memang tak tau jalan.. hehhe.. mana tak nyer dalam bas kerja membuta jer.. tau2 dah sampai..jer.. hehhe..

hehe dengan tertulisnya entry kali  nih maka dengan rasminya kompom aku bertunang dengan en.suami pada hehhe 21.03.2009 hari sabtu kot..tu pun setelah abis pic dalam external hard disk aku godek.. eleh... orang dulu2 kawin relek jer tak der nyer nak ingat tarikh bagai.. huhuhu

Sunday, October 27, 2013

9 Hujung minggu yang boring..

Assalammualaikum. ...

Minggu nih hujung minggu yang begitu bosan.. en. Suami x der.. x der teman nak gaduh2 manja.. hahha...ermm 2 hari berturut dah settlekan longgokan kain..yang basuh ari jumaat lipat ari sabtu... basuh ari sabtu hari ahad mula melipat lagi.. baju dalam raga x surut surut jugak.. hehhe

See.. operasi melipat baju..

Bila ujan turun. Astro seperti biasa la, mula la aku godek2 cvd lama..tapi agak malang vedio aku dah mula buat masalah. (Nak yg baru la tu) open button Vcd x leh buka la pulak, remote pulak entah kemana..ermm redo jer lah aku tengok kungfu panda again.. and again.. sebab vcd memang dah ada dlm tu x kuar2..


Walaupun niat asal nak tengok cerita ini...
jadinya last2 tv yang tengok aku.. hahhah

So sabtu ahad berlalu bergitu sahaja..tanpa urusan susunatur baru..buat kerja2 rutin jer..

Done.bye

10 Susun atur stok jajan..

Assalammualaikum


See see.. hehhe koleksi jajan untuk stok sebulan.. erm.. sebulan  ker..?

Hehe banyak kan.. kalo ada anak2 kecik seronok la, tak sampai sebulan dah settle.. tapi yang nak perhabiskan semua nih aku dgn en.suami jer, mau makan bulan jugak baru habis nih..

Sebenarnya aku x kosa nak beli semua nih.. banyak ooo..gila apa nak beli 

So kami dpt dr hamper ni jer, dinner opis en.suami. cabutan bertuah yang semua staff akan dapat, hahha baguskan x yah risau diri tu bertuah ke tak. Kompom akan dapt nyer.. tapi sebenarnya memang x bertuah pun kalau pasal cabutan2 bertuah ni..sebab grand prizenya LCD TV samsung.. peti ais basikal dll.. hahha 

so

Susun jerlah apa yg dpat tu dalam almari dapur..

Ok.. done tu jer.

Friday, October 25, 2013

15 Susun atur dalam fridge yang ala2 jer..

Assalammualaikum  

susun atur dalam fridge A.K.A peti sejuk... misi nak clear kan check list .. hahha.. semalam dah labelling kan tipuware aku.. so teruskan susun2 dlam peti pulak..

Rupa fridge aku sebelum di make over.. hehhe.. sila abaikan kecomotan ini yer..
perasan tak tin susu tu aku dah tak pakai macam tu lagi dah.. aku, dah upgred and pernah cerita kat sini

bekas hijau tu plak aku letak bekas tipuware belacan,asam jawa, cili and bawang kisar, memandangkan bekas tu tak muat dalam raga yang sama aku tukar kepada bekas lain.. macam kat bawah ni.

hhehe.. ok tak, senang ckit nak masak. tarik jer bekas nih. semua keperluan untuk masak ada..x yah buka peti 2 3 kali..sedondon gituh..kekkeke

fist tray aku letak air kotak and yogurt jer (jajan laki bini).. sebelah bekas nih dibiarkan kosong sebab nak letak lebihan makan ( buh dalam tapawere simpan jer sebelahnyer- ) x nak dah pakai letak jer tanpa salin bekas.. huhuhu

tray second..bekas untuk bahan masak (warna hijau) yang kecik2 macam halia/cili /kunyit and ada la beberapa lagi utk masak, sebelah tu aku letak bekas buah.. buah dah abis.. letak kubis jer dulu.. test hahah


last tray  letak bekas ni and tipuware yang aku labeling dulu.. hehhe..

now rupa keseluruhan dalam fridge , dah comel and kemas ckit la dari sebelum..(eh perasan plak) . x sia2 ajak en.suami g daiso..and japan house..

ok..selesai bahagian tray dalam peti. part lain dalam fridge next entry yer..

Wednesday, October 23, 2013

10 Operasi labelling tipuware. .. hhee

Assalammualaikum

Operasi labeling kesemua tipuware bermula.. hhehe mood rajin lah kononnya nih.. teruja and best jer rakan2 blogger susunatur dok melabel barang2 diorang, aku pun nak jugak..so aku deside mulakan bahagian dapur dulu..sebab hari2 dok dapur.. (hahha.. bajet macam hari2 masak jer wekkk)

Bekas  putih ni, aku beli kat alamanda putrajaya jer. Japan house kot..saja gantikan dengan bekas baru, dulu pakai bekas tau fu fa petak jer. Bekas biru , aku beli masa kat kg, mula2 kawin dulu , ambik 4 bijik sekaligus, nak bg sedondon lah kononnya.. motip beli time tuh nak simpan bahan2 perisa.. macam kunyit, garam gula dll.. beli 4 jer sebab nak ngamkan dengan almari dapur berlaci kat rumah sewa dulu..Tapi bekas ni aku dah tukar jadi bekas letak belacan, asam jawa, bawang and cili kisar. macam kat bawah nih... see see dah siap label.. 

masukan dalam bekas yg aku beli kat daiso, best sedang elok jer untuk 4 pcs bekas aku..

so bekas nih aku letak bahan2 kering jer.. udang kering/ikan masin kecik/ikan bilis besar ikan bilis kecik & bunga teh (tapi bunga teh ni,macam x sesuai jer geng nyer hehhe, tak per semantara jer )

and last labelkan jugak bekas2 tepung, (tapi bila susun macam nih bekas cili x der geng plak)

dah settle labelling sebahagian dari koleksi tipuware..next labelkan yang lain2 plak.. 

ok bye.. tu jer.. XOXO

Tuesday, October 22, 2013

8 Wahhh.. dapat gift kekke...

Assalammualaikum
Alhamdulillah... rezeki..

See.. hehhe dapat percel dr abg posmen. selalu aku meng'sign. surat2/percel orang jer. Arini sign percel sendiri..tapi konfius jab, rasanya aku x der oder apa2 brg online pun. 

hhehe baru teringat kawan ada mintak address. Aku pulak x tanya plak nak buat apa. Main bg jer alamat.. Dah bg alamat baru tanya nak buat per.. hahha.. nak jadi rezeki la tu kan.. 


 la tu jugak aku bukak percel kat opis.. tak sabar nak tahu apa ada dalam tu.... jeng jeng (suspen  la kononnya wekkk )... kain cotton sepasang.. wah.. dah lama aku x beli kain pasang, ari ni plak dapat alhamdulillah.. bagai pujuk ulam mendatang, sedap dicicah sambal tempoyak.. kah..kah..kahh ;p

Zoom in ckit.. hoho.. 
 apa2 pun thank pada Farah che mansor..kerana gigih mengepos.. kain yang  cantik ni untuk aku yer.. muah..muahh :p)

so misi seterusnya pk nak buat baju apa , kurung biasa, kurung pahang or kurung moden.. (rasa macam nak buat kurung moden jer) and lagi 1 bab, kalo aku suruh mak yang buat 2 kali raya puasa pun rasanya tak siap2.. hehe x leh salahkan dia la kan, standard la anak tukang jahit rasanya memang macam tu kot.. redo jer lah (tetiba teringat masa kecik2 baju raya kitaorang adik beradik pagi raya baru siap.. hehhe ) tapi aku nak jugak mak yang buatkan selesa and x yah nak oter2 bagai..  kalo orang lain banyak nak kena oter.. dilema jugak nih.. so cam ner ?

Ok bye tu jer. Xoxo

8 Awning rumah- ermmm ....

Assalammualaikum

Ni pasal rumah aku yang x abis lagi and x kan pernah abis.. hehhe ermm ni kes minggu lepas, hari jumaat yang indah.. Petang tu kan hujan lebat, mula la pk, aku dah tutup tingkap ker belum ekk.. ? sampai jer rumah, masuk bilik.. ermm dah banjir.. ahhhh... tension dah la kena ujan. balik nak main air lagi mengemop lantai.. ermm redo jer lah..


see.. see.. see... ni lah rupa tingkap dibilik utama.. problem yang aku alami  bila hujan  lebat. banjirlah bilik tuh ( heheh x la banjir sangat tapi basah la jugak..kah..kah.. kahh :p) masa aku sampai rumah, air laju jer menitis..macam air terjun.. (hah ni tipu ckit)

 jernih jer air kan?..kalo letak ikan boleh hidup ni.. jentik2 lagi la suka duduk... hahhaha..  so jangan ternak jentik2, bahaya.. huhuh


maka dinding pun akan basah la jugak kan

gagahkan diri nak snap pic ni.. see see awning aku  ermm 

ok, rumah flat aku ni di tingkat bawah sekali.. kira level 1 la, bawah sekali kosong (parking moto).. aku rasa la..masalah aku ni mungkin boleh dikurangkan kiranya umah2 lain pun pasang awning kat rumah diorang.. hehhe.. so air ujan kena awning diorang dulu baru la kena kat awning rumah aku.... hahahha (hehe boleh tak pk gitu.) insyaalah ada rezeki nak tukar awning baru..kumpul duit ckit2.. mana tahu allah permudahkan semua urusan.. amin.. so sabar jer dulu yer..redo dengan keadaan sekarang lagipun hujan kan rahmat..


tapi aku tak berapa nak redo dengan kes nih..tension jer rasa.. ni tak kira hujan lebat ker hujan kecik-kecik ker, service astro gini jer sokmo.. kalo lewat bayar, mula la nak potong line,dah bayar , siaran yang sama jer dok ulang.. erm.. kepada pihak astro yang baca blog aku nih sila UPGREAD SERVICE ANDA  ( hahah.. jangan perasan, tak der nyer diorang nak baca)

ok bye tu jer..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

NUFFNANG

Close