Saturday, November 30, 2013

2 Hanya allah yang tahu

Assalammualaikum

Setiap yg hidup pasti akan kembali padanya.. hanya kita jer tak tahu bila and bagaimana..ya allah bg lah kekuatan untuk anak-anak saudara aku untuk tabah hadapi dugaan nih.. lindungilah mereka ya allah..

Baru jew dpt masej dari hubby..abg ipar suami dah meninggal.. sesak nafas lepas magrib tadi.. ya allah terkejut dpt berita macam.last kitaorg jumpa time raya haji aritu..

Anak2 saudara aku dah jadi yatim piatu. 2 tahun lepas baru jew kehilangan ibunda tercinta.. and tahun nih ayahnya  pulak menyusul isterinya kembali ke rahmatullah..

Ya allah.. hanya engkau tahu perjalanan setiap hamba mu..

0 Susunatur peralatan elektrik. .

Assalammualaikum

Kat dapur wajib la ada alatan elektrik kan . Barang2 wajib ada kompom la periuk nasikk.. yang pink comil tuh .. ermm periuk nasi ni dibeli masa aku bujang dulu.. kecik jer..cukup la aku sorang..
Microwave asal aku sendiri beli brand elba.. pastu dah kawin dapt 1 lagi microwave brand pansonic member opis yg bg .. now aku pakai yg hadiah kawin jew, yg asal aku beli, hubby bawak balik ganu..





Kettle tu pun adiah kawin.. Dapat 2 unit, 1 hadiah member opis aku and 1lagi hubby nyer hadiah.. so 1 unit tu aku bawak balik kg aku.. baru adil..hahha
Yang aku beli just oven cinonet kat bawah sekali tu.. pas kawin beli 1,nak buat kek la konon.. hahha..  tapi selalu gak bakar ikan pakai oven ni.. 

So mana aku punya blander.. hehhe ada aku letak dlam almari.. nanti aku cerita mana aku simpan benda alah tu.. kekke..oleh sebab jarang guna aku simpan dalam almari jew..

so just ni jer susun atur peralatan elektrik kat rumah aku..  atas sekali periuk nasik and kittle.. second rak aku letak microwave and last sekali oven kecik.. umah aku x der tudung saji.. makanya benda2 alah ni jugak jadi tempat aku letak makanan yg dah masak tadi pengganti almari..

rak ni aku beli kat giant..rak tv rendah jer pun..cari yang tinggi x der pulak time tuh..so deside beli 2 unit yang rendah  pastuh balik cantumkan bg jadi macam nih.. hehhe so sebelah alat2 nih aku letak peti sejuk.. tu jew.. simple as that.. 


3 { Projek d.i.y } - Manfaatkan ruang atas peti

Assalammualaikum

Always ari sabtu x der benda nak buat.. hhehe..  zzzzzzzzzzzzzzz....

Ok2 sebenarnya banyak jer kerja nak buat.. hahha dlam stor tuh dah macam sarang tikus dah.. bila la nak kemas entahla.. mood nak kemas x sampai lagi utk area stor tih..pifff..

Ok ari nih memang plan nak diy ckit..sebab dah ada plan yg berbulan- bulan nak manfaatkan ruang atas peti ais tu.. gap antara almari dengan peti ais ada dalam 8 inci.. banyak benda boleh bubuh atas peti tuh..hehe..x harus dibiarkan kosong.. hahha.. 

ok ok peti ais aku kecik yer yg 2 pintu jer pun..ruang peti sejuk tu plak untuk peti sejuk yg besar2 canggih tuh..hhee so sebab tu ada ruang jew bila peti ais aku masuk kat area nih..


See.. hehhe done my diy projek..Kotak untuk aku letak tipuware aku yang banyak2 tu.. malas nak panjat dah..so tipuware dlm kotak nih memang selalu guna..So that y malas nak susun dlam almari semula..tinggi oo..like I tol u b4.. hhehe

Yang sebelah kotak lagi tuh koleksi buku resepi..and deko ckit dengan Pokok bunga tipu..

So tool utk siapkan projek ni always akan perlukan kotak.. so aku angkut kotak A4 kat opis tu..hehhe 

1. Ukur dulu ketinggian kotak.. kalo lebih potong jew.. memandangkan gap antara peti dgn almari 8 inci jew. Maka harus la kena ukur and potong .
Aku potong keempat2  penjuru kotak jer..Pastu lipat kedalam sebab  nak bg keras ckit.
Continue untuk ke2 dua kotak..

So guna hot glue gum utk gamkan lipatan kotak tadi..and cantumkan kedua2 kotak menjadi 1 kotak..

Like this..and balut bagi comel2. 

Pic before yang rajin sangat main campak atas peti jew..

Friday, November 29, 2013

2 Alat bantu panjat..

Assalammualaikum. .

Tool yang harus + wajib ada kat dapur aku.. kira alat bantuan tambahan kekek.. ermm yer memang perlukan bantuan sebab nya tahap ketinggian aku x mengizinkan aku untuk panjat kabinet/almari kat dapur.. so.. awal2 masuk rumah aku dah request nak tangga ni..macam kat opis nyer.. hehhe

banyak khidmat tangga ni untuk aku, selain panjat memanjat aku jadikan meja jugak untuk aku letak blander mesin time nak mesin la kan.. hhehe and kadang2 letak tipuware yang dah kering.. transit sebelum tranfer kat almari..

hahah bab nih terpaksa coz semua plug point sebelah kanan table top plak sebelah kiri. aku tak nak letak meja sebab akan makan ruang kat dapur aku..and ofcoz dapur akan jadi kecik.. hehe

see see...almari aku. aku boleh capai barang kat area bawah jer..tingkat lagi satu kompom x sampai.. tinggi..and tu lah gunanya tangga nih..
ok  ok.. boleh jew pakai kerusi kat ruang makan tu tapi aku still x sampai jugak.. hahahah so cam ner.. redo jew lah.. 

tapi kadang2 aku malas jugak nak bukak tangga ni nak panjat.. aku lompat2 jew nak ambik barang. dah letih melompat rehat kejab pastu sambung balik.. haha (nampak tak malasnya, melompat rajin plak kan) teknik lompat melompat nih kalo bernasib baik dapat jew barang aku nak.. kalo x.. terpaksa la bukak jugak tangga akhinya.. huhuhu

en.suami.. always akan gelakkan aku dulu baru nak tolong..ermm redo jer lah ..sebab tu barang2 yang kegunaannya adalah 0.001% kegunaan aku baru letak kat atas.. 100% guna aku letak area bawah jew.. 


4 Elken dx lingerie

Assalammualaikum

Semalam kawan datang umah antar barang yang aku oder tuh.. heeheh...
Hehhe sejak dah kawin nih macam2 usaha aku buat untuk maintain aku punya body..hehhe harus what for my hubby...opp.. utk diri sendiri yew..

 this is my korset.. ermm cantik dok dalam beg organza.. hhaha

and ni dapat free..

aku ni bukan lah kategori gemuk pun. Cubby ckit jew.. makan malam bukan kul 7 pm.. tapi dekat kul 10.00 pm, tunggu hubby balik surau..makan lewat maunya badan x naik..makan lewat malam kan pastu tido.. harus la kan badan naik bagai di pam pam..

tapi aku heran, g opis, member opis tetap kata aku kurus jer.... hahha... (haruskah aku percaya..)   bab kurus ke gemuk bukan masalah utama aku..yang  utama aku adalah perut buncit and angin dalam badan x nak kuar ikut atas mau pun bawah.. huhu... :p ermm x suka x suka... .. kalo pakai baju kebaya nampak jew perut..huhuhu.. baju2 lama aku dah ada yg x leh pakai.. so stok dlm almari just baju kurung jew. Baju moden2 dah x muat.

Tapi ada 1 masalah lagi aku hadapi selalu lenguh and sakit belakang. Pusing sikit dah sakit belakang and kalo orang perasan aku jalan pun macam membongkok ckit.. aku rasa tu faktor keturunan.  My sis and y.sister pun aku tengok jalan macam membongkon ckit.. huhuhu.. tapi adik aku dah beli produk premium beautiful.. sekarang aku x tau la dia maintain pakai ke tak..hehhe

So dah lama berfikir deside nak cari products yang boleh bantu aku mengatasi masalah sakit belakang and sekali gus untuk mengatasi jalan membongkok dan perut buncit.. keke .my friend yg perkenalkan aku dgn produk ni.. dah lama dia promote dr tahun2 lepas lagi.. tahun ni baru terbuka hati nak cuba.

Fist day pakai g kerja.. 29.11.2013... hhehe ok jer  walaupun se'eh ckit awalnya... and rasa badan kemas jer..fit dengan badan..selesa and tak berlipat dibawah,  kalau pakai yg biasa2 punya ada problem bila duduk korset akan berlipat. So nak bangun kena betul2 kan dulu korset tu. So far sepanjang dah hampir 4 jam lebih aku pakai nih.. ok jew..sangat2 ok.. g tandas pun senang..

and tu jew testimoni untuk diri sendiri.. hari nih dah berapa kali berlahak kuarkan angin dalam perut.. lain2 perubahan x rasa lagi. cumanya dah boleh r nak pakai kebaya.. hahha..

if nak tau banyak pasal Elken dx lingerie ni u all boleh terjah blog  my friend Ayu..  

Thursday, November 28, 2013

20 Tip- cara aku nak maintain kebersihan balang2 comel..

Assalammualaikum..

piffffw.. nak bertip la bagai.. heheh ok ni bukan tip yer...  just sharing cara aku nak maintenkan kebersihan balang2 comel aku nih..

harus kena pentingkan kecomelan and pastinya kebersihan hehhe.. walaupun aku tau aku bukanlah pembersih sangat pun kan... geeeerrr... :p

cara aku senang jew.. see see this is my balang-balang


Fist- setiap balang aku akan bekalkan sudu kecik..(kalo korang perasan la ada sudu2 kecik dalam balang ni) macam garam, gula, kunyit and benda-benda serbuk la kan... so senang nak guna, ceduk dengan sudu tersedia jew.. motip.. kalo menggunakan sudu yang sama contoh bila dah ceduk kunyit pastuh kompom nak ceduk garam plak kan..bekas garam dah kotor sebab dah terkena kunyit.. so elakkan guna sudu yang sama untuk ceduk banda yg berlainan..hehe

sudu kecil x yah susah2 nak cari kat kedai..aku recycle jew sudu yogurt nestle tu. dah abiskan yogurt, sudu tu simpan la, best nya sudu ni sebab boleh dipatahkan.. kalo isian dalam balang dah penuh kepakkan sikit sudu dan dah boleh tutup tudung balang, so x derlah tenggelamkan sudu dalam balang sepenuhnya.. (tip nih kalo u all' peminat yogurt cam aku, kalo x der x per.. is ok kekek)

Bonos sebab sudu sama tinggi yew dgn balang aku ni.. hehhe

second - aku akan pastikan bila stok dalam bekas /balang dah abis, bekas lama di lap dulu dengan tisu, tak basuh pun x per janji lap, sebab, selalunya tepi2 balang kan sejuk, so serbuk2 tepung or kunyit, garam akan mudah beku/berketul kat situ,so bersihkan dulu sisa2 yang lama baru top up yang baru..

ketiga- rajin2lah lap balang/ bekas tu setiap kali dah guna..kengkadang tangan basah main pegang jew balang kan.. so lap dulu sebelum simpan. utk elak semut and balang nampak comot.. selain mengekalkan label2 yg dibuat x mudah tertanggal.. or keringkan tangan terlebih dahulu sebelum pegang balang..mana2 satu pun boleh.

Last- tutup balang dengan kemas or rapat supaya bahan2 ni x mudah masuk angin.. salah satu sebab bahan2 mudah berketul or berair sebab tak tutup balang dengan kemas & ofkoz lah semut akan ajak geng dia join sekaki... hehhe..

sekian ok bye.. korang plak cam mana?



Tuesday, November 26, 2013

5 water dispenser hunting..

Assalammualaikum

Misi mencari water dispenser.. (tajuk cerita gempaq tak)... kahh kahh kaaahhh x gempaq pun saja jer tuh jgn dok perasan... ok2 back to de story, oleh kerana aku dah lama ngidam nak water dispenser yang automatic nyer tu.. 1 yg boleh tekan air panas and 1 lagi utk air sejuk.. rajin jew aku survay price and spesifikasi brand tu kat tenet.. hehhe..ohh mentang2 la ko technisyen ko survey macam kena beli komputer opis  jew yer... hahha harus la kan kalo x kerja tu pun wajib servay what ??... aku ni bab-bab automatic laju jer.. best2 teruja dengan benda2 yang automatic nih...terasa haven sangat.. huhuh (ok..ok.. ohh nafsu )

like mom like son.. hehhe, rupa2nya mak aku lagi advanced dr aku.. balik kg arituh.. dia dah ada water dispenser yg aku idam2..amboi2 sejak pencen ni, macam2 mak beli ekk.. 

misi dah lama ada , dana jew x der.. tengok pic and snap jew lah and whatapps kat cik abg.. hahha and setiap kali aku g pasaraya ker akan aku tengok tektik jualan diorang dengar dulu apa diorang nak cakap.. time tu la boleh tanya macam2 soklan...  dpt ilmu free kahh kahhh kah.. motip ... sebab water dispanser yang sedia ada kat umah dah rosak.. mau nya tak rosak dah 3 tahun lebih  guna.. tu pun hadiah kawin. aku ada 2 unit water dispenser 1 kawan opis cik abg yg bg and 1 lagi opis aku yang bagi, salah 1 nya aku dah bagi kat mak aku... ermm.. now benda tu sekarang dah rosak pun.. x sampai 3 tahun guna, lagi ganas dari aku guna (ohh my mom)

sumber google
sumber google

now my dream nak yg nih.. walaupun awalnya aku berkenan dengan coway brand..tapi harga nya and maintenen  semuanya high high maka hapuskan hasrat ni...so brand ni pun from korea with compressor LG..murah ckit and low maintenan. filter ada 4 jugak..dah test air panas and sejuk.. memang sejuk macam dalam peti sejuk and panas macam air panas.. oh my.. harus nak 1.. kena hantar proposal kat cik abg dulu.. hope lulus la.. hahah



Saturday, November 23, 2013

5 Ermm... cik suami ngidam

Assalammualaikum

Mengalahkan orang mengidam jew yer.. oooop...not me.. my hubby only.. setakat nk aku x ngidam lagi.. huhuhu... task aku kena buat air asam yew.. as request. 
ermm sekali aku tunjuk skill buat air asam masa kat ganu arituh (time tuh betul2 ngidam nak makan benda masam2, bulan puasa pulak tuh.. nampak buah pelam pehh.... teruja wehh)  pastu balik bangi  sokmo suruh buat air asam yer.... iskk iskk.. penangan air asam isteri buat..kahhh kahhh kah..and tu menandakan aku tera buat air asam.. (ok aku perasan jew) but x sehebat mak aku yg buat.. if mak aku yg buat..lagi meleleh air liur.. huhuhu

Ermm kali ni beli buah macam dah nak masak ckit..selalu lagi hijau and masam baru lagi best..

Potong ciap siap.  Boh dalam bekas.. nak makan ambik jew nanti.. Kalo x buat cam nih, buah masak dalam peti je lah jawabnya..

Done.. air asam..as request.. ho ho ho..

4 Kek ker muffin...

Assalammualaikum

Yes...yes.. yes.... jadi jugak kek aku, ermmm maffin kot... ermm dua2 lah kot sebab ni resepi kek, so aku maffinkan jer... hahahha.. boleh gituh..Ok2 ..im not sure jadi ker tak.. tapi berdasarkan rupa final result tu macam jadi jew. rasa pun ok la.. hahha perasan kejab..biasa la masak tak der mentor ni main bedal jew.. sukat2 bg betul ikut arahan , insyaallah kena gayanya jadi la kot kan... 

huhuhu dulu kalo buat kek tunjuk dulu kat mak dari jauh laung mak lepas nih nak masuk apa.. pas tu apa.. and bla.. bla.. bla... dah kawin ni, ermm .. mentor aku buku resepi jew lah..kalo jadi alhamdulillah, kalo x, kekke jadi bengkang lah..and again en.suami kena redho makan sampai abis jugak... kahh.. kah... kah....

Bahan2 nak buat senang jer.. hahha memang senang sebab tepung nya aku beli yg dah siap 
So balik campur2 jer..so kumpulkan dulu 

bahan2..
  1. 3 cawan gula Pasir
  2. 1 tin susu cair (aku pakai susu tepung jew bancuh siap2 and dapatkan dlm 1 tin lebih kurang 250ml)
  3. 6 biji telur
  4. 1 cawan minyak masak
  5. 1 cawan air suam (aku campurkan 1/2 cawan air panas and 1/2 cawan air sejuk)
  6. And las sekali tepung ready made...kekke


cara nak buat

Memandangkan aku x der mixcer aku pakai blander jer.. senang, hahah .. So pecahkan telur and bland selama 5 minit.. , Kemudian masuk kan gula bland lagi.. + minyak + susu cair + air suam.. so bland sampai bercampur semuanya.. And tranfer kan dlam bekas yg besar ckit sebab senang nak kacau dengan tepung nanti.. balik2 kan and gaul sampai sekata..and x berketul2.. 


Siap.. masukkan dlm bekas, pakai muffin paper tuh and masukkan dlam bekas tau fu fa kecik..Bekas ni ada banyak jer kat umah aku coz selalu buat puding coktail pakai bekas ni.. 


and kukus selama 5 ke 10 minit..final result

v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v

And done muffin aku.. huhuhu.. kalo ada coklat rice or coklat chip tabur dulu sebelum kukus pasti menawan hati.. hahah.. x per next se time..and kalo nak tau masak ke kek tak kek ni, cucuk muffin tadi , kalo x melekat kat sudu maknanya dah masak..

 ok bye..


Friday, November 22, 2013

4 Tak sempat nak berblog sangat..

Assalammualaikum

Pehh..minggu 2 yang agak sibuk.. x sempat nak berblog sangat.. hehhe.. yer ker sibuk.. hhehe nampak x alasan tuh.. ok aku baru balik kursus.. ermm bengkel sebenarnya.. ko bayangkan dah nak ujung tahun aku punya syarat kursus x cukup lagi.. 42 jam setahun, yang ada sekarang 4.25 jam jer ..hahha campor semalam punya 6 jam. Baru 10 jam mana nak cekau lagi 32 jam tuh.. ermm... sendiri mau ingat la.. sapa suruh ko tak hadir kursus kannnnnn....

Hahha.. ok ni bukan salah aku.. kursus yg diorang anjur x sesuai untuk aku ok.. yg dok anjur kursus tuh utk orng gred N jer. Abis yg gred J macam aku nih cam ner.. ermm.. ok3.. kalo aku apply kompom bos tanya x relevant dgn skop tugas.. ermm.. yg dah apply pun asyik kena reject jer ...nampak tak permainan nya kat situ.. huhuhu (hahah alasan lagi)

Memandangkan semalam punya kursus aku yg jadi urusetia yg x berapa nak setia tuh.. maka sibuk la ckit.. ermm ok x sibuk sangat cumanya time aku nak buat jer ada la suara2 suprano yang panggil..nak hantar pc kat ptm la,. Install itu ini la.. nak oder barang2 aset la.. layankan email qoutation la.. tu tak termasuk nak pasang LCD, tukar lampu, masukkan aduan dalam sistem and bla..bla.. bla....huuuuhhhh

Ok2 back to story mory..jangan dok merungut.. x baik.. dah kerja kannnn.. buat jer lah...
Ermm... ingat tak entry GA yang aku up dulu.. hehhe.. thanks kepada yang bg sokongan and joint GA tuh.. and kitaorang berbesar hati nak bg u all's yg joint GA tuh, hadiah saguhati..saguhati jer yer..  coz syarat penyertaan kena melebihi 10 penyertaan kan.. so kalo kurang tu penyertaan x dikira..huhu.. (hahha nak wat cam ner kan sapa suruh aku anjurkan GA yg mencabar minda tahap gaban ni kan, kompom la susah ckit org nak joint kalo aku pun kan. Lagi pun aku kan blogger yang baru nak hidup folower pun suam2 kuku jew.. kekke.)

So thanks pada siti and farhana.. and this is your gift. .baru nak g pos arinih. Kalo x sempat arinih ari isnin baru dpt pos yer.. sory2 im bz..and thanks sebab reply email yer.. huhuhu...hope bersabarlah korang yer.. hheheh



ok done.. and bye2

Wednesday, November 20, 2013

8 Korek duit tabung

Assalammualaikum

Hheh.. minggu lepas punya kerja.. ko rasa.. hahha aku  paksa en.suami korek duit tabung kekke.. sebenarnya x derlah terdesak sangat pun nak pakai duit.saja jer..penuh sangat tabung tu., geram pulak nak kira.. kaahh kahh kahh nampak x alasan tuh.. huhhhu

see see.. setahun kumpul..and nak penuhkan tabung.

now dis tabung bersama kitaorang. X der no akaun or perlukan sign utk kuarkan duit. Kekke..tapi yang banyak menabungnya tentulah bukan aku.. aku nisbah 1:10 jer.. Piffff...

So asingkan ikut kategori..senang bank nak kira pakai mesin nanti..angan2 awal nak kira ada berapa RM..tapi lama2 dah jadi malas.. penat lak nak ngira duit 10sen... huhuhu

Ada misi dgn duit2 nih..hope tertunai la hajat..kekke..amin..

Tuesday, November 19, 2013

12 Nasi goreng special sebab hubby yg buat.. hahh

Assalammualaikum

Menu makan malam..(semalam) hehe cee teka cer teka.. hahhaha... cik suami yang masak..hahha best.. sebab aku gunakan alasan sakit kaki jer pun nak ngelak dr masak..padahal masak bukan pakai kaki kan.... sedikit kezaliman disitu..ahahah (sila jangan contohi aku) sesekali hubby masak sedap jer kot kan..walaupun harus diakui aku masak lagi sedap ckit dr dia.. cittt..

Aku dah muak dengan masakan aku sendiri..and avery time bila aku masak aku akan makan ckit jer.. adakah aku masak x sedap.. hahaha.. sendiri mau ingat la kan..En.suami makan, releks jek.. macam sedap jekk, macam lazat jer. Walhal aku masak sempoi jer pun.. tu maknanya sedap la tu kan walaupun aku tau aku failed jer masak sambal ikan bilis..

snap pic curi2 jer, dah kena halau keluar dr dapur.. x bg tengok and tolong.. ok fine... aku layankan tv9 jer lah.. bini aku hantu langsuir (hah macam perli aku jer) ... stat masak kul 9.00 dekat kul 10 baru siap.. 

 siap akhirnya, siap hiasan bagai ..+ + kepok lekor and telur mata.. ermm padan la lama dok kat dapor. bininya dah lapo..

thanks en.suami sebab masakan untuk dinner.. hehhe nasib lah bini mu bukan hantu langsuir yer.. hhihiihihihii.... 

Monday, November 18, 2013

4 Like a penguin-entey tanpa gambar

Assalammualaikum. ..

Mood g kerja ari isnin.. ermm kelaut la nampaknya.. dengan kaki aku yang x berapa nak boleh jalan nih.. ermm like a penguin la jalan nya kan.. hhaha cer bayangkan penguin jalan macam mana.. so aku jalan macam tuh lah yer.. comel2 gituh.. hahha.. :p

Sebab job ari sabtu lepas yang aku memanjat tangga dari tingkat 1 ke tingkat 5 jer tu..ermm hasilnya, ari ahad kaki dah kejang.. x leh banyak gerak.
Mengada2 jer ko kan yana.. tingkat lima jer pun macam la umah ko x naik tangga kan.. ermm.. disebabkan first time aku masuk apartment intanaria nih.. aku berkira2 la jugak kan.. walaupun sebelah jalan jer pun..

Kul 10.30  la gerak dr umah.. awal2 lagi dah buat silap.. ko tengok.. ermm patah la balik masuk ikut jalan paling dekat.. dah jumpa blok tapi salah la pulak. Rupa2nya blog 6 ada 2 bangunan.. 1 blok hanya untuk 2 bijik rumah.. so aku naik jugak sampai kat tingkat 5 kot-kot ada lagi rumah.. hahah .. pehhh... sampai2 atas.. umah x jumpa la pulak.kan dah macam pak pandir..

So menapak la pulak aku turun tangga.. dengan beg makeup, camera lagi.. hehhe.. call patent and ambik aku lah senang and again naik tangga lagi.. hahha.. sampai jer cepat2  settlekan pengantin comel aku nih..lawa orang nya. . Hahha alhamdulillah. . Semuanya berjalan lancar walaupun aku terketar2 kaki and tangan + letih naik tangga.. huhuhu  best sebab pengantin percaya kat aku sepenuhnya.. hehhe satu kepuasan kat diri sendiri..hehhe and dah tentu- tentu lah seri pengantinkan makeup ckit dah naik seri..

Tapi bila aku x der dgn hubby macam2 jadi..ko tengok.. mengada2 taik kucing kan Hahha.. macam la ko tak pernah kena g makeup seorang diri kan.. tapi seingat aku ni kali ke2.. kali pertama, again lupa paking keta kat mana.. hahahha..

Moral of dis story morey.. rajin2 la ko bersenam yer yana, laki ajak jogging jangan dok bg alasan jer. .. x der lah tingkat 5 ko dah kejang kaki kot..
Orang lain relek jer..ko yer yang ngada lebih. padan muka la jawab nya. .

37 Buat labeling lagi ...

Assalammualaikum

Cuti hujung minggu.. hubby kerja lagi.. bini nya x leh ikut sebab kena settlekan weeding job.. seorang diri la dok angkut beg2 makeup naik flat..ermmm penat ooo, tingkat 5 plak tu.. nasib baik umahnya dekat jer dgn rumah aku..sebelah menyebelah jer.. tapi kena naik keta jugak la.. hahha... Kalo ada en.hubby x la aku angkat beg berat tu sorang2 diri kan.. dah selesai settlekan pengantin comel tu aku bosan gila.. hubby x balik lagi.. so kerja aku habiskan masa sambil tengok tv melipat baju..dah abis melipat sambung gunting labelling yang aku dah print tu..

So sambil2 layan cerita hindustan, Aku gunting la label2 aku nih..design aku google jer.. cari yang mana berkena.. huhuh..so print atas tranparance stiker..

See see.. sambil2 jer buat kerja.. settle dah gunting label2, now nak tampal plak..ermm sok jer lah malas dah.. hahha...


Esoknya.. tampal jer kat bekas comel aku nih.. hhehe ...(comel ker) :p

Done.. 

So susun semula kat tempat asal...

Rakan2 blogger ada tanya mana nak cari stiker jenis ni, mungkin ada kat kedai buku yang besar2..kalo kat bangi nih hingga putrajaya aku x jumpa2 pun.. susah jugak nak cari..(ada kot cuma x tau nak cari kat mana)  sebab tu aku mintak tolong pembekal barang opis carikan and belikan utk aku, sediakan duit jer.. so stiker ni agak mahal sebab aku beli 1 rim..

if ada sapa2 yang nak stiker nih boleh emailkan,  aku tolong belikan and poskan sekali kos peneposan tidak ditanggung... hehhe.. tapi aku nak bg tau ciap2 kalo korang nak print, pastikan printer korang tu jenis laserjet and setkan pada mood label....(if printer jenis inkjet den tak dapat tolong la coz stiker nih macam plastik.. plastik and air kan x geng  huhuh.) 
and lagi satu, silalah doublekan sekali lagi pada stiker yang dah diprint sebab lama2 dia akan tertanggal tulisan..tip aku... potong dulu bahagian kecil and doublekan lebihan stiker..dah tu baru guntingkan ikut design yg telah dicetak... tu jer.. so pk dulu sebelum beli.. heheh

bye tu jer..

Friday, November 15, 2013

5 Kalau aku g kompom beli nyer..

Assalammualaikum..

Pagi-pagi ujan kan.. ujan rahmat dipagi jumaat.. hhhee sekarang pun masih mendung lagi.. ermmm.. plan awalnya nak pakai baju kurung g kerja tapi tak jadi coz takut kena perli.. hehhe... aku kalau pakai baju kurung g kerja maunya hujan turun.. hehhe tapi kakak2 kat opis nih suka mengusik jer.. dah kebetulan tiap kali  aku pakai baju kurung hujan akan turun..nak buat ganer kan.. hehhe.. so tahan telinga jer lah... huhu..

jumaat rehat panjang ckit so join kakak2 opis g pusanika.. menghabiskan time rehat.. so menggodek lah 4 orang g sana.. bajet tak nak beli apa2 dah. bawak duit pun cukup2 jer utk makan 

dah sampai.. jumpa plak budak2 tu jual donat... cantik kotakknya and again aku x leh tengok benda cantik2..

disebabkan kecomelan donet2 nih, aku terbeli jugak... niat nak bawak balik bg hubby makan.. hehhe niat tu dah baik dah tu... ingat jer kat laki ko yer.. ohohoh harus la kan..Seketul singgit beli 6 ketul 5 hinggit.. and singgah makan nasi arab kat cafe.. huhuh


and jalan2 lagi ada promosi japan produk.. aku kalo pasal japan and korea produk nih, rabun ckit mata.. pantang nampak jer.. macam diorang tahu jer aku nih peminat tegar produk japun and korea kan.. tu tak kira drama2 kat tv lagi tuh..

 hada labu ada jer iklan kat tv tuh.. .. so rembat 1 bb cream.. test pakai toner dia best gila.. tak der bau dan x melekit.. hehe tu yang bertambah2 minat nak beli tuh..tapi duit x bawak..hahah gila kejab sebab murah gila.. RM30.00 untuk bb cream.. 20% and 30% diskaun.. murah2.. harga asal RM55.00 kot dapat beli RM30.00 murah la tu kan.. so last2 beli jugakkk... ermmm piifff.. pinjam duit kakak opis.. see see see.. kalo nak tu kan hegehhh jer cari duit ekk.. ko tengokk ... x der maknanya..ada jer bank sokongan...ermm.. so bawak balik donat 6 ketol and bb cream + free gift toner 3 paket
sekarang tunggu time nak balik jew.. hehhe :)

32 Recycle projek- labeling wayar guna tag roti

Assalammualaikum

Projek diy la sangat kan.. simple jer projeknya.... ermm ni sebenarnya projek tertangguh.. dah lama sangat nak buat tapi x cukup rajin tahap gaban lagi.. walaupun projek ni simple gila.. hhaha ko tengok bila si M " bertenggek susah tul nak buat kerja..

Sempena cabaran bulan november nih. Fizah buat cabaran dapur, maka aku gigihkan jugak buat this projek.. kekke.. biar fizah pening tengok link antry yg berlambak2 tu... tu baru seminggu kalo sebulan mau kena upah PA.. hehhe (lawak jer) and salah sorang penyumbang entry kompom la aku kan.. geeerrr :p


hehhe... see roti jer kan.. so selain enak dimakan begitu sahaja.. boleh jugak dibuat puding roti as i tol u kat entry nih.. and tag nya berlambak2 jer kat umah.. aku simpan untuk projek melabel kabel guna tag roti lah..hahah projek recycle jer pun..

ambik jer maker pen and korang warna kan jer seluruh tag nih.. depan and belakang.. if ada cat spary pun ok nampak la sekata ckit .. aku guna barang sedia ada jer kat umah.. bila warnakan guna maker pen macam nih akan nampak corak2 ckit.. so tak kisah la.. nampak seni ckit kan.. free hand.. huhuh 

so aku settlekan mewarna 4 tag roti., warna gold ok.. hehhe, kalo warna silver cantik gak kan..x per lain kali

motif aku warna sebab nak seragam warna tag yang warna warni tu. X nak warnakan pun x per, depand la kan..X menjelaskan pun..

and korang print jer atas transparent stiker..  potong comel2 and lekatkan pada setiap tag. aku tampalkan sekali lagi, sebab nak bagi nampak gloosy ckit and tulisan x mudah tanggal.. 

Done.. klipkan jer kat wayar2 kat dapur aku tu..so senang untuk aku cam mana satu wayar periuk.oven and bla..bla..bla..
Bye.. again kualiti pic x cantik..pakai phone jer.. huhuhu :(

Wednesday, November 13, 2013

6 { Projek d.i.y } - Susunatur rumah kunci baru

Assalammualaikum

Susunatur rumah kunci baru A.K.A  key chain. ... kunci aku yang agak nazak ni perlu diberikan nafas baru.. cian dia.. x sanggup plak aku nak tengok hheeheh .. problem jugak sebab kunci umah bercampur dengan kunci opis, kunci rumah and kunci kereta..

nak kenal kunci kereta ok la kan, senang sebab dia jer yang besar, kunci umah and opis ni  sama jer pun bentuknya.. so macam tercarik2 jugak time nak buka pintu.. kunci opis and rumah kena letak sekali sebab kengkadang aku yang terpaksa buka pintu opis..malas nak ulang alik banyak kali so masuk pintu opis jer buka siap2..

see ..see i tol u , terkeluar benang-benang nyer.. kan..kan kan  

 i zoom kan ckit.. nak putus sudah.. ganas tak kak ton.. hahha  lubang yang asalnya besi dah tinggal ni jer.. hahha so solution nya kena la ada rumah baru..


aku asingkan dulu semua kategori kunci.. and sediakan jugak penanda surat (aku pakai yang jenis plastik) permanent maker pen and last rumah kunci baru yang aku ambik kat kakak opis.. dia buat 5S so sesetengah barang tuh dah buang.. sebelum yang ni masuk tong sampah aku ambik jer, sebab boleh gantikan dengan key chain lama.. jimat takk huhuhu

 memandangkan aku guna kaedah nih, aku pakai permanent maker pen untuk tulis kat penanda surat (free hand jer dulu)  if korang rajin boleh jer guna kaedah print and liminitkan and buat lubang ckit untuk masukkan key chain.. 

 so aku lilit kan penanda surat tu kat key chain.. done... tu jer..  hehhe macam selekeh ckit kan.. sebab aku ada plan lain untuk rumah kunci aku nih. semantara nih aku pakai jer dulu kaedah ni.. hehhe

hehhehhe...boleh jer pakai key chain yang warna warni kat pasaran tu, lebih senang.. aku jer tak cukup rajin nak membeli lagi setakat ni..

7 Teaser-susun atur dalam almari berlaci..

Assalammualaikum

See see see... hehehe



Susun atur dalam almari berlaci, susunatur cara aku la kan, huhu..  tapi kan, saja jer nak up teaser dulu.. hahah teaser la sangat kan.. poyo jer..  geeerrr :p full story x ciap lagi baru dok ngarang....hahha...so korang layan jer dulu pic ni dulu yer..

Tuesday, November 12, 2013

10 susunatur barang dapur -setahun sekali baru nak pakai.. hehhe

Assalammualaikum..

setahun sekali baru aku akan pakai periuk and pinggan mangkuk aku nih.. setahun sekali ok.. ermm ni jer koleksi periuk yang besar ckit dari yang lain kat umah aku... ermm ni pun aku ambik kat rumah mak.. mintak and dia bg ok lah tu kan.. yang tinggi tu aku selalu buat kuah laksa jer..and kuah2 lain la tapi selalunya kuah laksa jer aku buat yang lain x pandai hahah. yang warna hitam tu hadiah dari member opis time aku kawin and  yang oren tu plak aku beli sebab memang nak cari periuk besar ckit jer dari peruk sedia ada kat rumah.. if my parent datang boleh la masak dalam periuk besar ckit.. x kan aku nak pakai periuk yang besar tu kan... tu 1 flat boleh makan oiii....huhuh

so ruang ni aku memang spend untuk periuk2 ni jer... see ni jer periuk aku ok..3 yang paling besar and 2 oren yang sedang2 manja..

Dah selesai 1 ruang kabinet untuk simpan periuk yang jarang2 pakai tu, pinggan mangkuk plak aku simpan kat area nih.. tapi kabinet nih betul atas singki..if korang perasan aku pernah up enrty rupa bentuk area nih kat sini.. so dalmnya aku simpan koleksi pinggan mangkuk yang jarang2 pakai ni la.. 

yang bagusnya aku pakai benda alah ni, dapat jimat ruang.. so aku simpan benda2 yang ketinggiannya ala2 aku (pendek)  dengan cara macam ni. barang kuih raya aku letak kat bahagian atas, gelas aku letak kat bawah nya.. and ruang nih digunakan sepenuhnya..

 sama la jugak dengan set pinggan mangkuk nih.. ni my sis yang bagi.. hehhe again aku tak pernah beli pinggan mangkuk pun..berguna time diorang datang umah jer..heehehe

boleh dikatakan semua ni orang bagi.. yang aku beli pinggan makan sekarang and pinggan kaca paling kiri kat atas tu..beli pun sebab mak nak datang and pinggan x cukup time tu ..lepas beli yang tu baru my sis bg dia punya koleksi pinggan mangkuk.. ko tengok tak nak pakai baru bagi kat aku.. huhu (jangan marah my sis)
done- lagi 2 bahagian aku buat part 2 la yer.. 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

NUFFNANG

Close