Tuesday, January 28, 2014

24 Make over.. yg ter over..

Assalammualaikum..

heehe... ermmm ni namanya x der kerja cari kerja.. haha...kan dah kena buat kerja .. abis sakit 1 badan ok...
hahaha x per, tak per..  penyakit sendiri yang cari maka sendiri yang tanggung..lah yer...

SOHO.. hehhe dah siap dah.. weee... 

bila nak update.. kah kah kah... tunggu jer lah aku siapkan karangan..


see.. bilik tidur aku nih antara bilik tidur yang paling boring.. tapi aku suka warna putih bersih ni.. suka, rasa luas sangat..(suka la sangat)  tapi boring la jugak... perabut warna gelap. almari pun warna2 yang aku x pernah ada dalam pikiran aku.. hehhe.. and tak der langsung frame or dekoration dalam bilik.. hahha.. harus weh bosan..

and bila aku bersuara nak catkan bilik, laju jer laki aku jawab.. jommm... 
bosan la bilik warna putih jer.. depan putih. dapur putih, soho putih..pastu, mula la dia bercerita kawan dia masuk hospital semua nampak putih, bila nampak hijau ckit ,bukan main seronok sebab ada warna lain... hahha... ( ermm berkait ker cerita nih, hahah abaikan) 

hehhe...dah bini ko ni minat putih, nak buat guaner.. bersabar lah yer layan karenah yer dok..
makanya... keputusan dah dibuat.. so







jeng jeng jeng.....


v


v


v


v


v






hahah... dah makeover.. almari dah jadi warna putih..gigih tak laki aku mengecat, hasil paksaan dari bini dia nih..

ermm bukan setakat almari jer,  sekali dengan cat dinding ok.. lalalla... teaser jer dulu.. bye bye.. kekekke




Monday, January 27, 2014

5 { Projek d.i.y } - poket kad petak..

Assalammualaikum...

Projek DIY lagi.. ermm d.i.y saja kan ko yana.. hehe.. dah nak buat cam ner.. redho jer la.. arituh aku mintak rak tambahan untuk 5S kan stor pun membebel .. ni apatah lagi benda simple2 cam ginih... mau nya bos suruh aku buat jer bangunan baru.. hehe.. 

dalam ati aku.. ermm  ok jugak tuh leh reseved 1 parking kat aku.. hahahha... opsss.. (bos tak baca nih) lalalalal...

ok projek d.i.y  aku ni so simple... simple yang amat.. sesuai dengan bajet ciput nih.. 

ermmm sebenarnya tak mengeluarkan sebarang kos pun sebab aku guna semua apa yang ada kat opis jew.. sesuai la sangat dengan prinsip penjimatan kat opis aku nih... jimat jimat jimat.....

ok d.i.y ni perlukan sampul surat saiz A4, and  clear tape, hhohooh senang kan.. and tool untuk projek nih pun pisau/gunting, pembaris,  masking tape and kertas stiker.

sediakan sampul surat saiz A4 sebab aku nak masukkan kad petak nanti dalam nih.. senang sama saiz..

just ukur and bajet la besar mana nak.. potong pada penjuru sampul.. guna pisau or gunting.. mana2 pun boleh janji boleh potong.. kekke...
macam aku , lebih prefer pakai pisau ,sebab kalo aku menggunting mesti and harus akan senget benget.. 

dah potong , sampul akan jadi macam nih.. so potong lagi lebihan pada bahagian atas sampul...

susun lah bertingket.. tingket... hhaha.. ikut la banyak mana nak di tingket2 kan...  peringkat nih kena ukur sama jarak antara 1 sama lain..

sebelum lekatkan bahagian atas.. ukur bg sama and tapekan jer bawah sampul.. bab nih setiap kali nak tape kena teliti ckit.. kalo x nanti senget benget.. 


and dah settlekan bawah sampul, tape kan plak bahagian atas sampul.. like this,


so... siap... aku pakai masking tape jugak untuk kemasan bahagian tepi sampul.. nampak la keras la ckit.. 


printkan label 

and tampal pada setiap slot... hahha... so masukkkan lah kad petak dalam poket yang disediakan..

ok .. tu jer... siap.. projek diy.. nanti aku bg tau mana aku letakkan semua benda alah nih... 

Wednesday, January 22, 2014

7 Progress. .. pasang plug point utk SOHO

Assalammualaikum...

Yup.. progress my mini opis a.k.a yana studio.. hhehe...

Erm.. nasib baik ada progress jugak kan....  kalo tak hari2 aku berzikir kat laki aku  ... tq yank... ummuah...

ok .. ckit2 kitaorang buat.. tu yang x siap lagi... tunggu hari minggu jew pun... bersabarlah korang membaca ek.. kah.. kah,.. kah...

Layout aku dah lukis siap untuk hubby.see.. kena lukis dulu wehh, dah macam arkitek jew.. peh sapa tengok aku punya layout nih arkitek pun pengsan..berseni tak i yank.... hhehe..

lebih kurang cam nih lah.. layout utk plug point, nak  lukis 3D x pandai.. simple jer pun... yang nak menengok nya laki aku yew pun.. hahah...nanti aku terangkan la kat dia macam mana aku nak.. :p

bilik ni.. ada 1 plug point jer.. yer 1 jer... semua bilik ada 1 plug point jew.. ruang tamu jer ada 2.. tu pun jauh2.. cian kan .. :( tak per tak per.. abaikan yg tuh..

untuk bilik ni.. plug point utama (1)  dok sebelah kanan.. sebaris dengan pintu masuk.. SOHO aku plak belah kiri.. kan jauh tu.. nak tak nak kena pasangkan plug point jugak untuk SOHO.. Ukuran 
panjang untuk point (1) ke point (2) 450 cm.. and point (2) ke point (3) 350cm total 800cm.. (dalam meter korang kira sendiri)

Tool untk d.i.y nih pun dah beli dah.. ritu .. 


See.. kekke..

Tukang mengukur, tukang waring bg laki aku settlekan..aku jadik supervisor jew.. haha boleh gituh.. kekke


done..like this la jadinya. Untuk power printer and charges laptop..1 lagi plug tarik ke plug pont 3..

 macam ni lah lebih kurang..  sori lah yer.. pic bawah meja macam nih lah rupanya.. gelap weh..
plug fist tu aku tarik untuk point ke3.. sebelahnya untuk plug printer and yg kosong untuk charge lap top..

and this untuk area makeup2 aku.. senang nak blow rambut costumer  nanti.. dekat dengan cermin.. 

Total cost untuk waring ni jer 

Extention wayar RM22.50 x 2 Unit = RM45.00
Wayar RM 0.60 x 800CM/34ft = RM20.40
Casing RM1.60 X 6 Batang = RM9.60
Tape Pelekat RM 21.00
Total  Cost = RM 96.00

aku bg tau siap-siap semua nih aku beli kat hardware. .and aku lekatkan semua casing nih pakai  pakai tape 3M ataupun double sides acrlic tape.. no paku paku tau.... . memang tahan lasak..sebab tu harga mahal ckit.and semua kerja2 menampal kat dinding aku pakai tape jer.. insyaalahh tahan..

soho dah siap 80% lagi 20% tengah berusaha siapkan.. hehhe nanti aku up cerita...

Monday, January 20, 2014

15 { Projek d.i.y } - Filter for tea beg

Assalammualaikum

D.i.y la sangat kannnnnnnn.. :p

kahh kah.. kah... bajet d.i.y la jugak kan..walaupun beli.. janji buat sendiri.. boleh gituh.. hehe..

Yup beli... aku jumpa kat daiso.. sebenarnya dah lama nak cari.. tapi x pernah jumpa. .. 
So benda ni lah aku cari... seeeeee... hehhehe

Filter bag for tea.. nampak tu cop daiso lagi.. ermm aku beli lama dah..harinih baru rajin nak sumbatkan serbuk teh.. sebabnya..ermm uncang teh dalam bekas teh dah abis.. hehhe... nak tak nak kena rajinkan diri..

so beg nyer macam nih jer..

ni kes aku jalan2 cameron arituh.. lama dah.. bulan 4 tahun lepas kot kalo x salah.. erm.. selalunya aku beli memang dah yang uncang nyer.. beli la 2 3 kotak... kononnya.. 

dalam 2 3 kotak tu, yang ni plak tersalah ambik... tersalah ok.. 'TER' tu pun tersedar masa nak guna.. 

ermm redho jer lah.. dah nama pun tersalah ambik.. nak tak nak kena la hadap gak kan.. tak kan nak buang.. hehhe...

so dalam tempoh aku beli tuh aku terpikir jugak ada ker kat kedai jual beg tea jew... ermm..malas weh nak tapis2.. hhehe dasar pemalas kan ko yana.. 

rupanya kat daiso ada... hehe harus rembat la jawabnya...hahah.. aku tak guna2 teh nih sampai sekarang..sampai la aku jumpa filter nih 3 bulan lepas.. heheh penyabar tak aku.. :p krikkk krikk.. krik....

so .. tuangkan dalam bekas dulu

pastu sumbatkan dalam beg .. lipat 2 and steplerkan... hehhe terpaksa lipat sebab beg macam besar ckit..


done siap... hehhe sesuai untuk aku yg malas terserlah ni.. 

ermm filter nih boleh tak kalo guna untuk serbuk kopi plak? .. boleh kot kannnn....nanti la aku try ..


Saturday, January 18, 2014

12 Susun atur dalam beg makeup last part..

Assalammualaikum

hehhe ni last part.. setakat ni lah heheh ..:p ,  ni sambungan cerita dulu.. heheh tak abis lagi.. aku sambung arinih...

dahh.. ko kenapa yana.. arinih baru nak up story.. kekke.. saja.. jewwww boleh kan......
.. dah kalo korang nak tau part2 lain ada  kat sini  if la nak tau kan.. if.... huhu

ok2 bab nih aku kumpulkan semua item yang perlu ada dalam beg makeup aku.. 



  1. Eyelash
  2. Inglot case 1
  3. inglot case 2
  4. tisu basah
  5. foundation case (blue case)
  6. Brush belt
  7. tisu 
  8. random case
  9. tool boox case
haha... banyak tak kak ton.. 9 item jew..small matter...




so area pintu beg aku just letak small item macam latex span,puff, putik kapas,tisu jew.. so ruang yang kosong kat sebelahnya tuh aku letakkan semua clear case.





fist, inglot case 1 (kat bawah sekali).. atas tu aku masukkan plak inglot case 2.. tindan kan ajer..

ruang kosong sebelah tu, aku just letakkan tool box case.. bawah sekali

pastu tindankan plak dengan foundation case and random case.. sebelah menyebelah jer.. 


and terakkan plak.. brush belt.. kekek

done.. dah penuh.. pehh....

full view..gini lah rupanya.. tindankan lagi dengan 2 kotak eyelash.. kekek 


so 2 zipper beg nih just letak

tisu basah and eyelash.. tu jer.. 

sumbat selagi muat kekdahnya.. hahah... jangan sampai terburai dah lah..
so... done kerja2 susunatur dalam beg makeup aku setakat nih.. hope x beranak pinak lah barang2 dalam tu kan.. 

suka sangat beg ni (weeeeeeeeeeeeee) kecewi ckit... huhu :p,  sebab aku leh angkat sorang diri.. x susahkan orang.heheh ...Tapi kannnnn,  sebenarnya berat jugak nih.mau gak patah bahu.. :(

tapi kan pernah sekali tuh photog tanya beg makeup ni jer ker?..hehhe.. aku slamber jer jawab yup nih jer.. malas nak bawak yang berat2..
dah ko naper nak tanya aku bawak beg ni jew.. kalo yang nih jer apa problem nya...dalam hati la..tak kan nak sound depan2 kan...heheh

dalam ati aku.. mungkin photog nih dah biasa snap pic tool box MUA yang macam tukang buat pintu tu.. kot..so bila aku angkut beg nih dah macam x der idea dia nak snap pic.. hahah.. klakar jew.. kena kreatif la bro.. kreatip.. bertindak ikut keadaan.. hahha








Thursday, January 16, 2014

9 SOHO yang x siap2.. kekke

Assalammualaikum

Aku dok kat kampung nih.. ganu umah mak mertua.. umah laki aku r.. ambik 3 hari cuti dapat seminggu.. kena balik awal sebab laki aku kena kerja time raya cina.. aku plak ada job wedding so kitaorg ambik keputusan balik awal..weeeee...

dok kat kampung nak up cerita pun susah.. line 'E' memanjang... kena g pekan baru line ada.. huhuhu...

Cehh... kat kampung konon.. tapi hati aku x der kat sini.. ada kat umah.. hehhe (kalo laki aku baca nih abis aku.. huhhhu dah la balik sesekali jew).....  sila jgan contohi aku.. menantu hantu nih... huhuhuhu...

Ok2 back to story mory.. aku ada plan untuk mini studio aku sebab tu hati x berapa ada kat kampung nih.. tengah pk, pk and pk... kahh.. kah.. kah... selagi tak settle aku akan pk sokmo.. kekek..

ermm aku dah bg tau kan mini studio aku nih all in one.. semua kat sini..  reka bentuk asal masih x berubah.... L shape. . Aku pernah lukis plan nya kat sini 


Ermm  sebelum balik kampung arituh kitaorng sempat remove almari lama warna biru tu.. gantikan dengan meja kerja yg beli kat ikea.. tu.. cumanya x sempat nak buat yg lain2..




Makin lama ku dok kat studio aku..macam2 aku mula pk.. hehhe... plan asal dulu kalo meja baru tu x der. Aku nak catkan semula almari biru tuh kepada putih...

Now.. plan tu dah berubah ckit...almari biru tu gantikan dengan meja putih ikea, jadikan ia SOHO laki aku.. so berkongsi ruang kerja la kitaorang... 

Cumanya yang tinggal nak pasang rak kat dinding .. macam gambar yg aku pernah up dulu tuh.. like this..


and yang pastinya duta ikea sis aty tu pun menjadi sumber inspirasi. . Hehhe duta.. sori sis..lawak jew..

Terbaru fizah up pic2 from ikea.. so senang kerja aku.. kahh.. kah.. kah.. 

So.. dalam banyak2  plan aku tu, nak kena berzikir dulu kat laki aku.. hahha..berzikir wehh.. 

so kalo korang tanya bila nak siap nih. ?  Kompom2 aku bg jawapan Aku pun x tau lagi..nanti siap aku cerita la ekk..

 sekarang aku bg gambaran jer dulu..  so korang bayang2 kan jer lah dulu...heheh..jangan marah..

Ps: macam nak go jer almari biru tu.. ada ker org nak..huhuhu..

Wednesday, January 15, 2014

6 Patah tumbuh hilang berganti... kekekekke

Assalammualaikum

Dah dapat ganti dah pun, korang  rasa ... 

Hahha haha... kejab jew kan dah berganti.. 2 minggu lepas kes hilang arituh...

kan aku dah g tau. Laki aku ni x leh tengok tangan bini dia nih kosong...  kejab jew dia gantikan dengan yg baru.. erm..

kekke.Serius aku x mintak.. apatah lagi nak pilih design.. tapi kalo nak bg apa salahnya kan.. kan..kan..... :)


see ok la kan.. walaupun macam crowded  cikit.. aku yg pilih pun.. 

looo... dah kenapa ko pilih design cam ginih yana oi... hahha... 

meh nak stori2 ckit.. aku beli barang kemas last dulu masa nak tunang..tu memang aku g kedai and tunjuk jer yg mana aku kenan.. yang paling penting mesti simple  1 batu or tak der batu langsung.. macam dulu nya... 

tunjuk jew, tunang aku bayar.(time tu la) Hahha... tu lah yg aku betul2 pilih..dengan gigihnya..

Now.. x rajin sangat.. malas nak bercincin bagai. Pakai apa yg ada jew.. sebab aku nih cepat jew rimas ada benda2 kat Jari aku nih.. 

Masa nak pilih ni pun aku x tau cincin ni milik aku.. hhaha. Boleh gituh.. hubby aku just tunjuk2 koleksi pic emas dalam hanset dia.. katanya utk koleksi akan dtng utk costumer... so aku pun pilihlah yg aku rasa sesuai dlm koleksi akan datang.. dah sampai barang.. rupanya cincin nih utk aku.. kekke

so redho jew lah... cantik jer pun if nak pakai time nikah.. 

hahah time nikah?.. Dah kenapa pulak time nikah..hhehe ko nak nikah lagi ker yana oi... hehhe... untuk event la kot.. raya ker..ok lah kot.. kot ekk.. kot.. x sure, bila2 jer boleh pakai Kotttttt..

kalo nak pakai hari2 buat pelasah.. design ni x sesuai utk aku.. tersangkut sana sini..Aku kan buas..

makanya aku pakai time g kerja and kuar dgn cik abg jew. Kalo x nanti dia tanya lagi.. mana cincin.. tak pakai pun.. time tido or dok umah aku simpan dulu..Kadang2 lupa jugak nak pakai..

hope kali ni  jangan lah jadi pelupa tinggal sana sini..huhuhu...

cincin mak mertua bg pun x pakai2 lagi.. ermm... entah bila masa nak pakai...nasib baik x tanya. Kalo x apa plak nak bg jawapan.. 

Thursday, January 9, 2014

13 sambungan.. my mini opis..

Assalammualaikum

hehhe... 2 3 minggu nih aku agak sibuk.. entah la apa yg di sibukkan sangat.. Kat opis sibuk dengan susunatur stor opis yg tak selesai2  lagi... kat umah pun ada gak susunatur tapi x banyak la.. ada la ckit2. 

Nak mengupdate cerita2 susun atur dalam blog tak menyempat.. semua x sempat..huhuh... cian kat diri sendiri.. hehhe poyo...

tak per tak per.. semua cerita tu aku up lain kali.. hari ni aku up dulu kisah nih.. .. ermm kisah kitaorang nak pasang meja ikea yang baru kitaorang beli tuh.. ermmm berat ooo.. kesian tengok hubby angkat sorang2 nasib baik tingkat 1 jew.. .. ermm aku rasa 50kg and lebih lebih kot.. tak tau sangat.. kalo aku angkat kompom x gerak.. hehhe

petang ahad baru gigihkan diri pasang.. 6.00 petang kot...sambil2 tengok hindustan.. hahahah

study dulu .. pehhh.. boleh tahan buku manual nih.. tebal oo..  tebal x berapa nak tebal nipis pun x berapa nak nipis.. ehe korang paham kan... tak per abaikan jew.. yg nak baca kitaorang jew pun..
satu persatu dlam buku tu tunjuk.. kalo salah and tak faham lagi aku x tahu lah.. heheh biasa beli yg siap pasang kan.. bila ada tugasan cam ginih.. benda simple pun jadi x simple..

skru saja banyak ooo.. korang rasa aku guna ker semua skru tu.. hahha.. harus la.. akan ada balancenya.. macam selalu.. x tau nak pasang kat mana lagi.. 
kahh..kah.. kah... 






done.. akhirnya semua skru berjaya dihabiskan kecuali 2 kayu kecik and setelah beberapa konflik yg berlaku.. hehhe 

ko apa kes nak pasang meja pun berkonflik bagai.. hehhe  mana nya tak  konflik ..pasal srku jer pun... sorang kata skru ni.. sorag lagi kata pakai skru ni.. pastu papan plak pun sama jew.. memasing nak menang jer.. hhehe.. klakar plak bila ingat...baca arahan jew dah makan masa,  kalo kat setiap skru and papan tu dia bg no senang aku follow.. ni bg gambar.. aku rasa sama jer semua skru tu dalam gambar.. cuma pendek panjang jew... geeeeeerrr.. :p

haha nampak sangat kan ko yana tak suka ikut arahan.. semua nak main cepat siap jew. bajet leh terus setup mini opis ker...?

ahh tak der makna nya..nak setup tuh macam2  S.O.P aku kena pk..kahhh..kah.. kah... S.O.P  la sangat..kannnn... 

so next plan.. 
  1. kena buka rak buku lama 
  2. alihkan almari sedia ada 
  3. pasang soket plug point kemeja utama and meja kerja
  4. beli casing cover wayer and bla..bla.. bla..
  5. heheh pinjam drill dr kat ita.. :)
semua nih, pas aku balik cuti panjang.. minggu nih last kerja.. stress wehh dengan kerja... sampai muka naik jerawat tuh.. sebiji boleh dimaafkan lagi,  ni x dia bawak plak geng dia bermaharajalela kat muka aku.... huhuh bertambah lah stress aku.. dah tak comel kak tun.. :(

ok bye tu jer..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

NUFFNANG

Close