Wednesday, September 24, 2014

2 Rutin.. admin

ok.. ok.. fine...
tak payah nak sedih2 sangat
bartabahlah yana yer.. heheh

kawan2 blog yang komen..
thanks sangat .. kurang2nya pun leh hilangkan tension jab..
ummuah sayang u all... hehhe

back to story
bulan lepas dapat jumpa blogger Chekgu Azrine
kebetulan memang student UKM
alang2 tuh jumpa jew terus kan hantar by hand jew.. no pos2
cantik orangnya..
tapi x bergambar pun kitaorang...sob sob sob
motif jumpa.. nak hantar rantai tangan la..
happy and terus pakai ok.. ehhehe..

so bulan nih...
besthhhhhh...sebab group 1 and 2 dah settle..
last bulan ni la..dah leh close account untuk dua group tu
and group under leader akan stat bulan ni jugak..
habis dua group and datang lagi dua group.. best2
alhamdulillah rezeki, sama-sama kita kongsi yer..

thanks sangat sebab komited dengan jadual pembayaran ..


so ni la kerja aku hujung bulan
tolong encik suami update data... (hahhah data la sangat kan) 
settlekan urusan pengeposan and COD jika perlu..

yang mana aku leh tolong aku tolong.. tak banyak ckit pun jadilah... dah namanya laki sendiri lantik bini jadi admin kan.. 


tapi tuan pengarah nih.. banyak cikadak... x nak dengar nasihat admin.. so cam ner.. 
hehhe...

ermmm... kalo laki bini kerja 1 bagunan and 1 opis macam mana la pulak yer.. ..:p

Monday, September 22, 2014

17 Kecik ati..


Tiada sesi sembang2 pasal umah arini..
malas nak taip
jiwa tengah kacau.. sob sob sob

Kisah semalam
untuk semalam jew aku betul2 terasa
hormon tak betul ke apa...entah la..

padahal dah nak dekat 5 tahun aku leh telan  jew kalo  orang cakap pasal anak kat aku
kalo nak ikut air mata  nih..
entah la berapa banyak aku leh kumpul...

yer... tahun pertama kedua kawin.. selalu jew dengar usikan kawan2 jiran2.. mak, biras semua lah..
sibuk nak tahu pasal aku...

tersinggung la jugak.. mustahil la tak tersinggung...
sapa tak nak anak kan...

dah abis fasa tu, masuk tahun baru
tanya lagi...tak sudah2 tanya....

pergi kenduri kawin atas jemputan..
tapi bila g kenduri, jumpa tuan rumah
ucap tahniah sebab dapat menantu
jiran sebelah plak menyibuk menyampok
bukan dah dapat menantu..
dah dapat cucu dah pun..
tunggu awak jew belum

motip cakap macam tu kat aku ???????
sewil ker apa
mustahil la ku tak tau.. jiran kot
yang aku ucap tahniah nih untuk menantu no 2..
tengok situasi la, dah kenduri untuk anak no 2,
tak kan aku nak tahniah sebab dah ada cucu kot...

bawak diri la dengan ayat tu, dengan air mata, dengan mood yang spoid

ni la antara sebab aku malas nak bersosial dengan jiran2
x tahu sensitiviti orang langsung
kat opis cara kat opis...
sampai umah gituh jugak...

kadang2 terfikir malas aku nak balik kampung
malas nak jumpa kawan2 lama
malas nak jumpa jiran2..
malas nak jumpa orang la..
malas nak kawan dengan sapa2 pun...

aku nak dok sorang sorang jew..sob sob sob..
sesi luahan hati .. hati tengah kacau.....




Monday, September 15, 2014

8 sejat pinggan kat sink

Aku kalo bg tajuk korang jangan aspek aku tera bg tajuk..
aku memang orang yang tah apa2 bg tajuk.. hehhe

so korang redhokan ajerlah yer... mih..mih..mih..

disebabkan umah aku memang dah ada 2 sink ginih.. (suka suka suka)
so satu lagi sink tu aku buat tempat sejat pinggan..
sais kedua2 sink adalah sama..
sink ni pun bukan aku yang pilih.. tapi ni kira dah standart la ni kan.. comel dah ni.. heheh

so aku masuk umah nih semua dah ada.. x der apa2 yang aku buat untuk dapur aku nih.. 
melainkan duduk and kemas bg comel ajew kat mata aku jew...

hhee.. baru beli..
tu la yang aku panggil tempat sejat pinggan..
sebelum nih main terap macam tu jer.. x der pakai benda alah nih..

baru jumpa yang sama saiz
untuk sink aku nih.. saiz 14' x 13' kecik jew..
jumpa kat tesco semenyih..
harga RM19.00 




so pasni lagi cepat kering la pinggan mangkuk aku
nampak la kemas ckit..and nampak macam 1 set kan.. hahhaha...

ok tu jew nak cerita..
pasal sink tempat sejat pingan jew..

Friday, September 12, 2014

10 susunatur stok tipuware + tupperware

Susunan tipuware dan tupperware aku..
yer ni jew yang ada
x banyak yang tupperware yer.. 
banyak yang tipuware jew.. mihh mihh mihh...
paling best bekas plastik aiscremm..

senang masuk kat tempat beku.. x mudah rosak... 
kalo terover beli barang basah guna jew bekas aiskrim nih...
masih dihati gituh... hohooh

tapi ada la jugak yang aku beli ..yang dapt free...  tapi jarang2 sekali guna... tudung tak ketat x best...
memula test macam best ketat.. tapi lelama.. hampeh jugak..
so simpan dulu.. kot2 nanti nak guna bubuh apa2...
pastu susun kat belakang belakang bg tak nampak... hehe...


so yang aku kompon akan guna susun area depan..
senang nak capai



 view keseluruhan untuk almari nih
semua aku letak bekas plastik

susun ikut saiz.. ikut geng.. besar besar, kecik kecik.. ikut sedap mata aku memandang
kekdah yang senang.. tapi tak cukup comel lagi..
nanti la kalo rajin ubah lagi... 


Wednesday, September 10, 2014

8 entry tak der tajuk.. pintu dapur la kot

Salam sayang..
short story jer.. 
karang panjang2 pun korang x baca kan kan kan... hehhe

aku tak tau nak kategorikan ni dalam kategori bidai ke.. langsir ker pengadang ker..
ehhehe.. langsir tu memang tak la kan..
tapi ni lebih kurang macam langsir..bg aku la... kah kah kah...

kalo korang teraaa.. cer bagi spesifik nama benda alah ni kat aku...

serius aku x ingat apa nama benda alah nih...mihh..mih...mih...

yang aku tau ,aku balik nak sangkut kat pintu dapur
buat macam langsir
kononnya x nak bagi orang direct tengok dapur aku


tapiiiiii......
masa buat makan2 arituh..
dapur jugak la orang suka masuk
ermmm...... sob sob sob.... redho jew lah...



ginih jew... kali ni.. biji2 kayu kecik-kecik
so lebih lembut.. ada corak2 ckit..
meterial kali ni still kayu2 la ..macam dulu jugak..
tinggi 7 kaki
lebar ckit dari yang asal.. tapi ngam-ngam jew dengan pintu aku nih
beli kat nilai 3, price RM75.00 ( x dpt kurang dah sob sob sob) 


#tak sesuai untuk ada budak2 kecik ok.. hehhe

Wednesday, September 3, 2014

5 D.I.Y- Wayar penapis air


nampak kan.. kan.. kan..
sudah terang lagi bersuluh aku snap pic nih.. kekke
wayar warna putih tuh dah bocor..
so air pun dengan hebatnya la mercik abis ruang sink aku.. ermmm.. 

lama gak bertahan sebelum gigih nak repair..
orang kata sabar tu separuh iman.. 
so aku sabar la dulu sebelum banjir..  mih..mih..mihhh...

korang tengok berkarat jew kat penapis air tuh.. pewwwww.. kalo tak tapis ni mau makan karat la jawabnya...


mula2 aku nak buat sorang jew.. hehe
belagak la konon ..tak nak mintak tolong kat laki sendiri.. 
cian dia demam kannnnzz.. sob sob sob..

tapi aku pulas tak dapat.. punya la ketat.. so pakai playar muncung tirus tu.. pusing2.. 
seperti biasa laki aku tolong pulas bagi longgar

kalo aku yg buat ofzoz x der gambar .. :p



yang lain korang layan gambar dah la yer..
hujung yang bocor tuh potong dengan pisau jew..
pakai jew pisau potong daging, janji putus..

pastu sumbat balik wayar tu kat tempat asal..
 mudah jew..semudah abc gituh.. kah kah kah.. :p

and cuci bersih penapis paip tu and skew kan semula kat pili air...

senang jew.. aku pun leh buat... 

#hahah... tq hubby tolong buatkan..

8 susunatur pinggan mangkuk lepas raya arituh..


hari tuh aku ada post pasal susunatur pinggan mangkuk periuk belanga. .kan kan kan
tapi korang aspek aku dah siap kemas and susun dalam almari hhahha..

ok ni aku share semula susunan pinggan mangkuk yg aku guna arituh...
kali nih.. dah siap kemas dah ok.. :p
dah susun comel dalam kitchen kabinet aku..
x banyak perubahan sebab.. aku macam dah pernah share..so aku ubah ckit2 jew..
untuk gambaran rupa bentuk almari aku.. klik sini yer..

so dalamnya aku susun macam ni jer..


ni almari kat atas kepala aku la lebih kurang
sebab almari nih betul2 kat atas sink
kabinet yang lekat kat atas tu..

so bahagian ni ada 2 partition
tapi partation nya tinggi, so aku pakai shelf insert (double storage space) from ikea nih .. boleh susun banyak.. sebab ruang atas pun digunakan sepenuhnya.. sebelahnya aku letak periuk kaca..tindan2 ikut geng jew..

bahagian bawah pun pakai shelf yang sama..
atas letak set cawan and bawahnya letak set gelas,sebelahnya aku letak  balang kaca

so ni lah view keseluruhan susunan pinggan mangkuk untuk area nih..
kat sini jew dah ada 3 shelf .. kekek

kat area lain.. kira sebelah kiri kabinet tadi.. just letak set pinggan mangkuk ni..
bahagian atas aku letak set balang- balang kuih jew

area lain...(kat belakang , atas)
partion pertama aku letak 4 periuk besar.. and kesemua periuk diguna pakai baru2 nih.. pewww...
bahagian bawah letak gajet2 dapur jew.. blander, mixer, penimbang and pembakar roti..semua kat area ni..

kesemua susunatur dalam ni aku banyak gunakan shelf insert from ikea ni..
sebab bg aku dia kemas and tegap lebar..
kalo yg plastik tu akan melendut if letak barang2 kaca..
melabur ckit beli yang berkualiti x salah..
 tapi aku beli ckit2 la..  sekali pergi harus bawak balik  1 or 2 shelf insert nih.. hahah..

ok tu dulu untuk part nih.. simple2 jew.. asal boleh muat and mudah nak capai sudah.. 

#susunsusun
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

NUFFNANG

Close