Friday, January 16, 2015

4 proses tambah plug point and repair shiling dapur

Hujung tahun 2014.. november , waaaahhhhhhhh lama cerita nih... kekek :p

Ni la sikit sebanyak aku buat untuk rumah aku.. tambah plug point kat area ruang tamu dan selebihnya kat bahagian dapur.. sebab kat bahagian dapur la paling banyak pakai barang letrik..

so.. aku panggil la tukang dtg umah.. 
bg tau hasrat aku nak add plug point and repair sikit shiling dapur..
and cuti sehari khamis arituh,  diorang free and aku pun free so prosit jew dengan plan ni..

Tapi ada beberapa problem la..
1-nya aku nak  plug point sedia ada ditambah menjadikan 2.. tapi pakcik daud tu kata... x boleh buat sebab bebanan elektrik akan berlebih kat dapur.. kalo nak jugak kena wayering semula tarik DB dr bahagian ruang tamu..ke dapur.. 

tapi sebabkan umahaku ni dah siap bershiling, kalo tambah point kena pakai casing and nampak jew casing menjalar kat atas shiling tu.. 

aku x suka macam tu.. no no no...
so aku redho jew lah.. 1 point jew kat dapur.. tu pun untuk masak nasik kat situ..


ni diorang tengah buat kerja  menebuk lubang and add 1 lagi plug.

abis 1 rumah berdebu.. pewww
sebab tu lah orng akan buat siap2 renovation sebelum masuk rumah kan.. hehhe... :) 


and ni plak bahagian dapur.. nampak kan shiling dah berlubang macam tuh.. 
masa aku beli rumah nih. shiling tu memang dah macam nih..
tapi aku tampal salotip kertas jew.. pastu aku cat la semula dengan cat kapur.. bagi sama warna semula.. 

bertahan lama jugak la setahun 2.. sehinggalah jiran atas rumah basuh dapur maybe and air dr atas menitik ke rumah aku.. sob sob sob..

shiling dapur dah jadi peta negara semula.. and paling tension.. macam ada binatang kecik2 hama mungkin kuar dr atas tu.. jatuh kat table top..


and after kerja2 ni selesai... gini jew lah rupanya.. :p


cun la ckit kan dari sebelum...

Skop tugas 
:: repair shiling dapur
:: 1 plug point di dapur 
:: 2 Plug point di ruang tamu

kos keseluruhan RM300.00



Thursday, January 15, 2015

8 ct lock- mangga rumah

hhehe.. ok la kan tajuk cenggituh.. hehhe

ni aku beli masa kat expo picc putrajaya. .baru ni jew..12.01.2015 last day dah aku g......tu pun sebab baru jew ternampak banner kat tiang letrik.. hhahha

ekpo ni lebih kepada peralatan rumah la. lebih kurang.
ada perabot, ada grill , ada pintu cantik, ada barang elektrik ada macam2 gak la.  

tapi x la banyak sangat pun..aku rasa ada 20 booth jew kot..

time tu 12.00 pm..tak sesak and selesa jew jalan sebab memang org mcm x dew jew.. mungkin x ramai lagi kot

so benda pertama yg aku beli

mangga ni jew..sedap kan.. hahah x leh makan...

ni set yg akan dapat.. + kunci pendua 5 unit



and manual / penerangan

boleh lawat facebook diorang Borneo CT Group

price RM399 tapi dia bg discount RM50.and dpt 1 lagi mangga.. kira beli satu percuma 1 kekdahnya

and kitaorng beli 1 jew.. so dpt la RM160.00 tu pun dah puas pujuk kekek...

fungsi lebih kepada keselamatan rumah.. ciri2 lain. direka supaya tidak mudah dipotong, tahan lasak. master key, bunyi siren yg kuat , sensitif dll..

memandangkan flat aku nih ada gak 2 3 kali kes kecurian so kira ni langkah berjaga2 la..

mintak2 dijauhkan.. amin
niat sebelum tidur and tinggalkan rumah dengan doa.. tawakal kepada allah , and ayat kursi..
insyaallah.. yg baik semua dr allah..

Thursday, January 8, 2015

9 Water Heater-Brand apa yang bagus?


sumber


ermmmmmmm.... hehhe tempek lu gambar sekeping.. buat semangat :p

aku nak survey nih... nak mintak pandangan..
aku nih tak pernah beli water heater.. ni lah baru berangan2 nak pakai water heater..
kengkadang tu lama jew melengung kat pintu toilet tu.. pk sejuknya la hai nak mandi... :p

tapi air kat kampung aku lagi gila babas sejuk.. macam dalam peti ais.. pehhhh...
kira kat umah aku  ni ok lagi la.. tapi tak la sejuk sangat. tapi sejuk la jugak kanzzz..hahha.. (ahh ayat apa nih)

so dapat bonos ni leh la beli..insyaallah..

aku dah sediakan soalan and korang kena jawab.. (plaseeeeeee)

  1. kat rumah korang ada tak water heater..?
  2. brand / model apa korang guna ek?
  3. RM
  4. sepanjang korang guna heater tu, ada masalah tak?
  5. mudah rosak ker? x panas ker? terlebih panas ker? 
  6. terlebih syok ker?

share la dengan aku.. plaseeeeeeeee.........."p






Wednesday, January 7, 2015

4 Kelas sanggul Ayang Kamil

Kelas sanggul by Ayang Kamil... Alkamzam yang organize...so aku join kelas sebab nak tambah ilmu  yang tak berapa ada nih..

ilmu sanggul.. walaupun tak ramai paten aku yang request set rambut.. tapi sesekali dapat paten yg free hair mau tak tido malam jugak la.. pk..

so g kelas and kenal tool yg Cikgu Ayang  guna and recomended.. yang penting teknik tu.. banyak perkara baru aku belajar.. kalo dah tau basic memang senang nak paham.. so pas ni kena kumpul duit beli alat buat rambut plak.. hhehe..

Sampai lokasi kul 10.. tu pun dah start suku.. hehe terlambat ckit.. jumpa la rakan2 yg rata-rata adalah mua.. so kenal2 la.. kawan2 baru.. yang yg dah kenal pun ada,, bila jumpa gedik la kejab kan.. ada geng... hehhe




ni yang mahal nih.. kenangan...bukan senang nak jumpa makeup artis salebriti kan.. 
harus la porsing jab...

sapa..tak kenal dengan ayang kamil .. makeup artis and hair styles yang terkenal dikalangan selebriti tu.. hehe..kalo geng2 mua tak kenal. mau nya kena kutuk abis nih... :p.. next...  plan nak continue makeup class  plak.. doakan kita yer.. impian tercapai..  :p

Tuesday, January 6, 2015

11 Mana beli wall Tv kabinet ni?

hehhe...

yer entry kasih sayang ni.. entry ni untuk mudahkan korang yang nak tau mana la aku beli kabinet nih...kannnnzzz

dalam entry2 lepas aku lupa nak mention nama kedai.. so sory....excited cerita pasal kabinet lupa nak kreditkan nama kedai nih...

Pic bawah ni kat rumah aku.. ramai plak yg email tanya.. mana aku beli
so aku beli kat sini jer.. yang aku punya price RM399 yang paling murah kat senarai tu.. hehe..
tak termasuk kos lampu and pemasangan tau.. kalo nak leh request diorang pasangkan and kena la tambah RM. aku nyer kalo tak salah sebatang RM50.00 x 3 pcs.

so total kos untuk semua ni..
  1. wall kabinet : RM399.00
  2. Lampu :RM50x3 pcs = RM150
  3. Upah Pasang and hantar :  RM150 
  4. Total RM699 
Jumlah aku bayar: RM650 sebab aku dah suruh dia bg diskaun jugak kat aku.. abis merayu dah nih heheh.. kalo korang lagi tera mintak diskaun banyak2 kalo bagi tu kira rezeki la.. hehe :p


korang search fb Kabinet TV Magetech.. kompom2 jumpa.. (aku dah linkkan pun)
  ni rupa page dia.. ikut la korang punya bajet macam mana..

ni aku ambik dr page dia.. 
pandai2 la korang call and servay sendiri yer..

daaaaaa.. :p


Monday, January 5, 2015

10 Contoh2 bilik air yg aku bekenan

Haahha..contoh jew nih..

mana la tau dpt buat gini jugak nanti2 .. kekek
angan2 besar, tapi bajet ciput jew.. boleh gituh..

ni antara yg aku bekenan..
ada banyak lagi yg berkenan , banyak sangat...
untuk bilik air rumah flat entahla sesuai ke tak.. 

tapi konon2 la, if dpt renovate bilik air aku tu..
mau nya masuk mandi berangan dok dalam hotel.. 
mandi2 buih kan...mandi air hujan (shower rain) hehhe berangan sangat kannnnnnnnnnnzzzzzzzzzzz..

warna ni.. aku rasa la ekk.. kebanyakkan rumah warna nih..
aku suka sebab kat opis aku pun warna ni gak toilet dia.. best, besar.. 
besar toilet opis aku nih.. sebesar bilik no 2 rumah aku.. pewwwwwwwww...


ni pun lawa nih.. lawa sangat nih..warna2 tanah .. coklat gituh...
ni memang mood hotel habes nih..aku suka suka suka.. :p

ni plak lawa sangat.. nak mandi sayang la plak..

ni pun lawa jugak..warna terang.. and nampak besar.
ermm semua lawa... taip kat pakcik google semua ada..
tapi ni aku tengok kat Houzz.. cantik sangat memang kompom ala2 mat saleh la..hehhe


kalo bilik air rumah flat aku nih.. ada 2 tandas.. 1 toilet and 1 bilik mandi.. so.. ciri2 diatas memang lari habis la..
kalo nak pecahkan dinding tuh.. kena pasang glass partition , memang la luas ckit tapi berebut plak bilik air,tambah2 kalo tetamu datang..

so kata putus.. lawa x semestinya praktical.. untuk umah flat seperti aku.. yg sedia ada pun leh berebut.. hahha.... berebut laki bini la..

rumah korang bilik air mesti macam ni kan.? hehe
warna apa? ada tingkap tak... ? perlu ke tingkap2 tu.. :p



Friday, January 2, 2015

9 urus Kewangan 2015

Ni entry pertama untuk tahun 2015.. hehhe.. tak tahu plak nak mengarang ayat untuk menyambut kedatangan tahun 2015.. mungkin sebab tahun lepas2 pun impian masih berstatus pending.. hehe :p

and tahun 2015 jugak diharapkan akan menjadi lebih baik dari sebelumnya... tak kira la untuk negara ker , diri sendiri ker, untuk kerja ker.. semua la.. belajar dari kesilapan2 yg lepas.. hope dipermudahkan segala urusan .. dimurahkan rezeki .. dihindarkan dari hasrat dengki

blog ni plak .. ngam2 penutup 2014.. follower up jadi 215... blog suam2 kuku jew.. 215 ni kira dah banyak nih.. hahah.. thanks ya..

ok.. done mukadimah 2015, heehehe.. poyo sangat kan..



now Korang perasan tak.. blog aku skin baru..design pun baru.. ckit la... dulu lain sekarang rasanya lebih tersusun.. aku blajar buat sendiri pakai cording2 html tu..makan minggu jugak la.. so semalam sebelum cuti mintak sue [sue suka susun] buatkan header siap free watermark lagi.. aku dah try dah utk pic2 ni .. kasi comel ckit kononnya.hehe. so sapa nak header or design blog comel2..sue boleh bantu.. khidmat pelanggan yana bagi AAA.. :p

untuk tahun 2015 ni.. Aku nak mulakan semula sistem kewangan aku ni, 
hahha.. (hebat tak..) kah kah kah... hope, aku dapat follow la rule yg aku buat sendiri ni ..
mih mih..mih...

Ni cara aku.. sistem budak2 jew.. yg mudah diri sendiri nak faham.. ni tak der timbang tara punya lajer.. asal baki simpanan dalam tangan sama dengan kira2 ni aku anggap betul dah la tu..keh keh keh..
sapa2 yg tera perdagangan dulu2 time sekolah mungkin u alls punya lagi canggih.. :p

ok.. 

ni kewangan peribadi.. gaji yang bulan dapat tu.. so sebahagian nya kena diagihkan untuk bayar hutang..so aku wujudkan.colume2 detail,tarikh, income dll .. 

ni pun sama jugak .. tapi bajet kewangan dapur pulak... haha.. hebat tak aku.. kuang kuang kuag.. 
and aku akan pastikan duit untuk perbelanjaan dapur ni tidak diusik untuk kegunaan peribadi.. ni amanah , suami bg belanja untuk dapur so gunakan untuk belanja dapur jew.. wallet duit dapur and peribadi pun kena asing2 kan..

bil and resit 2 pembelian aku simpankan dlam 1 fail and aku just tulis baki terkini kat sampul jew.. so still menulis la. tapi bila guna ni automatik kira jew ,senang la ckit.. mih mih mih...

korang plak macam mana.. prefer cara manual or berkomputer..?


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

NUFFNANG

Close