Wednesday, February 25, 2015

17 Bilik Air :: Last day.. done

Sambungan dari entry-entry sebelum nih..

janji nak total review pasal toilet aku ni kan..
tapi aku kannnnn ... bzzzzzzzz mengemas la sangat
so aku hold dulu entry yang tu..

kita troback jew dulu... hehhe

hehe.. yg tak nak baca sila abaikan.. yerrr  :p

untuk last day 
aku ambik cuti.. half day
sebab nak make sure diorang settlekan kerja dan pasang aksesori tandas ikut kehendak 
dan tahap praktical barang2 ni kat tandas + bilik mandi terutamanya..

so nak tak nak kena ambik cuti la kan..
nak pasang aksesori ni kena ikut tahap ketinggian aku la..
baru la praktical..
aku kan katek yang comel... 

hahahha




proses sapu sealant 'stone sealant' ... ala nak bg kilatkan batu pebble wash tu..
dah settle ni baru pasang aksesori..yang lain lain tu...



skop tugas diorang untuk harinih..
  1. Pasang tempat sangkut tuala 
  2. Pasang Shower Rain
  3. Pasang cermin muka
  4. Soap Dispencer
  5. Tingkap 
  6. plug point
  7. lampu
still nampak la jugak taip2 kat atas tu..
x dew pilihan.. kalo ikut hati nak pasang shiling.. tapi 
rendah sangat.. 7 kaki lebih ckit jer dari lantai..
sob sob sob....



done.. 
dah leh pindah masuk dah malam tu jugak 


now.. masih tak dew apa2 dekorasi buat sementara nih...
pic terkini x dew lagi.. rupa sama jew x ubah apa2 lagi..

en. hubby kata toilet kita macam R&R.. ermmmm..
ni belum cukup R&R lagi ni..kalo aku letak pokok kompom macam R&R :p


perancangan lain.. nak cat tingkap nako warna kuning tu kepada putih or kelabu.. and boder tepi pintu jugak....tapi tunggu kalo rajn ckit.. kekke



Tuesday, February 17, 2015

1 Bilik Air :: Progress terkini Renovation

alhamdulillah. .

dah nak siap dah bathrooms aku.. (peeeeeeh omputih la plak.. )
phewwwwww....

masa aku snap pic ni
diorang dah pasangkan tile..hehhe

aku balik kul 5.. and tengok progress dah 80% nak siap

umahhhhhh... peh memang kena mandi debu la nanti
1 rumah ok.. termasuk la dapur + bilik2 , semua  berdebu...
nak mengemop and mengelap bagai...

untuk kedua2 bilik ni.. 
makan 2 hari jugak nak pasang tile
leceh jugak la.. sebab nak kena ukur and potong tile.. 
aku yg tengok ni macam senang jew..tapi leceh sebenarnya...


Day 4 + day 5


hehe.. kerja2 kemasan tile... sorang sebilik.. sorang tampal and sorang lagi kemas and lap2


second waterproffing and esoknya dah leh 
pasangkan tile and pasang toilet duduk jew..



hati dah bunga2 sebab dah nak siap...hehe
hasil kerja pun nampak kemas.. :p

.. kecik jew kan bilik air aku nih.. 
3 kaki lebar x 6 kaki panjang x 7 kaki tinggi..
umah flat toilet tak leh besar2.. ..cukuplah nih... alhamdulillah.. 

next..aku review semua ekk.. heheh

Thursday, February 12, 2015

13 Bathroom proses renovation dah mula

Hehhe

Seminggu aku melepak kat hotel bajet
(risau gak kot2 jais datang kekek) 
cian..dah macam pelarian..
sebabnya aku renovate ckit jew bilik air ni
First major renovation

Bajet untuk nih memang dah lama..
kumpul duit ckit-ckit.. alhamdulillah dpt jugak..
duit hasil makeup kekek

perancangan awal just nak buat waterproofing untuk tandas + bilik air ..
sebab leaking.
so bawah flat tu dah buruk.. + kawasan tu selalu jugak buat aktiviti    ..
so memang buruk la nampak..

kes ni dah lama.
masa aku beli rumah ni tuan lama dah bg tau..
and dah buat aduan. tapi x dew tindakan..

sampai la aku masuk sendiri umah ni.
buat sekali lagi aduan.. pun sama jugak
Ingatkan bila buat aduan kat JMB akan ada perubahan la..
dia tanggung cos waterproofing ker kan..(jimat ckit duit aku)
tapi hampeh .. duit maintenence bayar jugak.. sob sob sob..

so.. dari niat nak waterprofing coating jew..
masa promosi kat Aeon big  ..
terus kepada tukar tandas cangkung ke tandas duduk..

yer lah sebelum nak waterproofing guna batu tu..
baik kita repair ckit tandas tu
lagipun dahh retak tandas cangkung tu +
nak tutup batang paip yang mengganggu mata aku tu jugak..

tu jew niatnyer.. heheh
panggil tukang yang sama yg repair plug elektrik tu..
so dia datang and kira kos untuk waterproofing + kerja2 pecahkan lantai
(sebab kalo nak waterprofing kena pecah lantai)
pastu tampal balik tile + kos2 lain yg aku suruh hheh...
mahal jugak RM2000 untuk 2 tandas nih.. aku rasa la..

now..sebulan jugak aku pk .. renovate jew semua.. sekali jalan and sekali kotor jew..
so perancangan dr  just nak waterproffing terus renovate bilik air.. hhehe....


Day 1  + Day 2

kerja kerja menanggalkan tile lama..
peh makan 2 hari jugak nak pecahkan tile lama..
bising seharusnya la.. 
ambik cuti sehari jumaat untuk kerja pecah2 lantai.. 
semua org g kerja.. so hopenya x la mengganggu sangat jiran2 lain..

waterproofing lantai..
and dibiarkan kering sampai esoknya..

hasil kerja pecah2 lantai + dinding tandas..
mengganggu  umah jiran la jugak.. harap jiran bersabar jew lah sepanjang tempoh ni. kekek


and Day 3 (Ahad) off... ermm rugi sehari... p

pekembangan seterusnya next enty yer..


Monday, February 9, 2015

8 Revolusi botol- botol sos

hehhe... lama sangat tak bersiaran..
tetiba nak up enrty pasal sistem pengstoran kat umah aku..
siap ber revolusi bagai..
pasal botol sos jew pun.. :p

heheh... ni pengalaman aku la kan.. 
aku dah try 2 jenis bekas refill, botol sos or kicap..tapi tak berapa efisyen kat aku.. botol kaca bila simpan dalam almari akan naik kulat dibibir botol tu.. pastu kalo simpan dalam peti ais.. ruang simpannan dalam tu terhad + bila nak guna isinya dah likat so susah nak tuang... mula la ketuk2 bontot botol.. ( korang pun mesti pernah ketuk2 bontot botol sos kannnnnnnnnnz)

pastu aku tukar kepada jenis yang merah..lebih kurang macam ni la.. tapi aku punya lagi tak comel..


sumber google

kat kedai burger guna tu.. murah jew RM2.00 tak salah aku.. best mula2 guna tu.. senang main picit2 jew.. macam kat kedai burger.. tapiiiiiiiiii... ermmm mesti ada kesan kotoran. sebab lelehan pada penutup botol.. rupanya lose la plak... pernah tu kes aku picit sekali penutup dia tercabut.. wahhhhhhhhh nangis... abis sos and kicap aku.... (korang bayangkan jab rupanya macam mana)

so aku ubah lagi..
ingat tak aku pernah beli botol ni.. ada.. dulu aku dah pernah up entry pasal nih...lama sangat dah.. tapi tak pernah cerita best ke tak guna botol ni.. hehhe


and sekarang aku still guna botol ni la.. sampai la.. problem yang sama berulang..
aku tak faham la naper orang lain pakai ok jew.. tang aku pakai result dia kan jadi macam bawah nih..... aku guna dengan penuh efisyen dah rasanya..lap after use.. 

korang tengok.. 
entah la korang yg guna botol yg sama ada problem macam aku ke tak..
bila dah comot macam nih. kena la lap.. x kan nak biar.. kannnzzzzzz


and now.. aku tukar lagi... hhaha
dalam plastik tak berbukak lagi..


aku cerita lagi nanti .. pasal botol sos .. hahha


korang plak macam mana?


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

NUFFNANG

Close