Wednesday, July 29, 2015

4 #Cerita Raya 2015 :: Dah ke-2 , 3 hari raya..

Ermm ... sambungan lagi nih...
ni adalah last episod  berhari raya di kampung...
waaaaaaaaa.... macam banyak jew cerita raya aku kan...

tapau abis seminggu raya...
selepas 1 hari raya..
aku rasa raya ke2 dah tak macam raya.. hehhe
bukan apa.. banyak nya dah demam dah..

jangkit dari ayah aku.. kekke..
so kami laki bini pun deman la jugak..

ala.. demam makan durian banyak ..hahah
kebetulan tahun ni balik dapat makan durian dengan puasnya..
opss gambar durian x dew yer.. ermmmmmm lupa

kitaorang raya.. bukan sakat belah lemang..
siap belah durian...
berbaldi laki aku makan..
sebelum raya .. selepas raya..
abis dibedalnya... aku?  join sekaki la..


esoknya..
menu makan tengahari.. huuuuuuuu
besttttt... hilang rasa demam..
ijau jew pandangan..
bulat bijik mata tengok ulam..




cer tengok ulam-ulam tu..  main petik2 jew..
rancangnya nak makan keluarga kitaorang jew..
tup-tup jiran sebelah umah pun bawak ulam and nasik join sekali
jadi ramai and meriah la...

and sampai lagi sedara depan umah jugak..
makin ramai..
penuh dangau ayah aku nih..
berfungsi abis dangau ayah aku kali ni..
hheheh...

korang plak.. ?
cer cerita...

Tuesday, July 28, 2015

2 #Cerita Raya 2015 :: Selfpee di Hari Raya

Ni sambungan ni..
cerita raya paling ringkas..
di suatu pagi di hari raya...

pas solat kat masjid..
pastu terus je g kubur..
dalam perjalanan balik..
pekena mee kari.. umah terbuka betul2 nih.. sapa yang lalu
dijemputnya makan.. kekek
ala.. umah tok guru mengaji dulu time kecik2..
beraya dulu kat situ... :P

balik umah lepak jab kat dangau ayah..
pastu gerak plak ke umah tok.. dekat jew,,
jalan kaki jew... 10 minit tak sampai..

ni. la... habit zaman moden
dimana ada phone situ lah ada gambar..
candid and selfpiee memanjang..
nak boleh ke sampai umah tok yang dekat pun leh ambik masa setengah jam..

3 langkah jalan..
selfpee.. pastu selpee lagi.. and lagi.......

aku nampak ayah aku nunnnn..
jauh dah dok menunggu anak menantu cucu..
dok selfpee x sudah2..






tak kecuali aku laki bini..
buat kenangan la kononnya nih..

tapi gambar 1 familiy tak plak snap..
susah sebenarnya nak kumpulkan ramai2
hehhe...

tahun depan try la selpee 1 family..
kot kot berjaya.. kekke

korang berapa banyak gambar selfpee..?
keke


Thursday, July 23, 2015

4 #Cerita Raya 2015 :: sehari sebelum raya..

Selamat hari raya semua..
hari nih baru masuk kerja..hehhe...

lama gila cuti.. so blog aku pun bercuti jugak la...
banyak betul update pasal raya..

ok back to my story.. cewahhh..
aku cuti ari rabu.. pagi2 sebelum subuh dah gerak dari bangi..
memang niat nak keluar sebelum subuh untuk elak jem
solat kat petronas jew.. hehhe

top tap top tap
kul 3.00 petang baru sampai kampung sempat la beli pelita and lampu lip lap.. kekke
meriah raya kat kampung tahun ni sebab aku ada... hahahhahah (:p)

so...esoknya..............
ni la tugas laki aku...
nampak tu.. bukan main... menggoreng...

pagi tugas aku la dok kisar bahan2 buat rendang..
part goreng plak pas kat laki aku.. bergilir2 jew..
sampai berbuka puasa pun kat sini jew




berfungsi sepenuhnya ayah aku punya dangau nih..
lepak kat sini jew..
meriah plak semua lepak kat sinih...

 sesi pasang pelita....
dulu sebelum kawin . aku lah yang jadi pembekal pelita...
dah kawin nih.. ermm pelita kat umah aku nih 2 tahun sekali jew.. 

adik aku kata .. if aku tak dew. tak best.. tak meriah.. 
waaaaaaaaaa... gituh.. hebat penangan aku nih... pemeriah majlis.. kekkeke

masak la sampai ke malam..
kul 3.00 pagi..
last ayah aku tido situ jew.. sebab dalam umah dah penuh dengan anak cucu..

satu ruang tamu memang untuk family kakak aku jew.. kekke


macam seram kan... tapi ni lah kampung...
lampu jalan ni sebatang jew kat sini.. betul2 kat sebelah rumah aku...


Monday, July 13, 2015

5 Sebelum Raya

13.07.2015 bersamaan 26 Ramadhan 1436

hehe.. dah macam diary dah nih..
siap tulis2 tarikh bagai..

bukan per.. hari nih one again hampir nak  jatuh la jugak air mata nih..
huhuh...
cover sipih-sipih jew nih..
orang opis nampak kang....
tak rock la yana yang ganas nih nangis.. huhuh

walaupun aku ganas tahap rock
tapi hati aku nih ada taman tau..
ada pokok bunga ros. pokok bunga orkit .... resfesia pun ada tau..
besar tuh..

tak per lah bos..
tak der anak nih bukan lah kehendak aku pun..
tak kisah pun duit raya tu nak bagi kat staff yang ada anak tu..
rezeki anak2 diorang la tuh...
tak yah kesian sangatkan aku ni hah..

bos 1 - "kesian awak tiap2 tahun tak dapat apa2"
bos 2 - "kau yana , dapat tak , berapa dapat?
bos 3 - " oo.. tak dak anak lagi..?

heheh.. kawan2 yang masih beraya berdua..
without baby...
korang kentalkan hati masing yer..

time2 macam nih..
soalan-soalan  misterius ni kena ada jawapan mantap..

if orang tanya bila lagi?. and bila lagi ? and berapa tahun dah kawin.?
korang jawab la.. berapa lama dah idup.. ? bila nak mati..? hehe
sebab jawapan pertama bergantung pada jawapan kedua jew..

hehe ... main2 jew..
tak sanggup nak jawab macam tuh.. hehhe

selamat menyambut hari raya . maaf zahir batin..
terlebih terkurang dalam penyampaian yana dalam blog nih.. maaf dari hati..

balik kampung drive la dengan cermat..
kurangkan celok kat line kecemasan yer.. hahah..








Saturday, July 11, 2015

4 Deko :: Cat keseluruh rumah dengan warna ni

Ermm ...
aku cat keseluruhan rumah aku dengan warna nih..
dari warna cream kepada warna seakan gray tapi sekan biru jugak..

warna aku plih nih dari keluarga warna gray
gray paling lembut yang aku cari
kod warna dia aku tak ingat ..
lupa nak snap..

so seminggu sebelum raya punya projek

dari cream yang dah hampir 4 tahun aku pakai
tukar kepada warna nih..

under progres...


ni ruang makan..
dulu ada cermin kat situ..

and nak tanggalkan cermin tu kena hati2..
aku guna pisau..

getah/kesan gam masih still kat situ..
and untuk tanggalkan double tape tu.. kena guna  minyak tanah
gosok guna kain and tahap kesabaran yg tinggi hehhe

untuk kali nih aku cat jugak grill tingkap and list pintu
kepada warna putih.. hehhe....

projek seterusnya.. kira raya dulu.. hehhe


Friday, July 10, 2015

0 Jom Masak :: Udang Masak Lemak Cendawan

Menu minggu lepas ni..

heheh..
menu ni sebenarnya en.husben aku yang request.. 
nak makan masak lemak udang kononnya..

so aku masakkanla... baik tak aku.. hahahha

korang tau...sepanjang bulan posa nih. 
baru sekali aku g bazar.. 
tu pun sebab nak belikan kuih dlam kuantiti yg banyak nak bawak g surau.. 
so.. alang2tu.. beli la sekali makanan berbuka.. makan la aku nasik kerabu..
 2 orang RM14.00. pengsan aku.. mahal betul makanan sekarang.. huhuhu...
sejak tu.. sampai ke hari nih.. aku tak sampai lagi ke bazar tu.. 

eh back to story..
pas balik kerja.. 6.30 baru start masak.. aku masak campak jew kekdahnya..
santan pun pakai santan kotak jew.. 

so aku kongsikan..

thisss,...


UDANG MASAK LEMAK CENDAWAN
  1. 1 kotak santan MSN (kotak kecik)- optional santan ori lagi best
  2. Udang 
  3. 1" kunyit hidup *
  4. 1 biji Bawang besar *
  5. 1 or 2 batang serai *
  6. 5 biji cili padi * nak pedas lebihkan cili
  7. 4 keping Asam keping
  8. Cendawan butang (optional leh jew bubuh apa2 cendawan)
  9. hirisan daun kunyit
  10. Garam dan gula secukup rasa

CARA MASAK
  1. Tumbuk kasar kesemua bahan bertanda *
  2. Masukan santan dalam peruik , tambahkan asam keping dan bahan yang ditumbuk kasar tadi
  3. Masak sampai santan mula mendidih (kacau /timbok supaya tidak pecah minyak)
  4. Masukkan Udang dan cendawan didihkan seketika dan perasakan dengan garam dan gula
  5. Tutup api dan masukkan hirisan kaun kunyit dan tomato
siap....

leh la cuba.. kalo rajin.. simple jew sebab rebus.. 10 dah siap..hehe
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

NUFFNANG

Close