Thursday, August 20, 2015

14 Deko :: Rumah ada jam baru..

hehhe..
jam jew pun... tu pun nak kecoh aku ni kan...
sedis sungguh sebab semua nak cerita dalam blog..
orang tak dew kawan macam ni la... hidup berblog jew. uhuhuh

ehh... merepek plak..
korang tau kan jam... (harus la tau)

aku baru jumpa jam nih
setelah sekian lama aku dok cari dari tahun tahun tahun lepas lagi..
hwuuuaaaaaa... sdih sebab kalo jumpa pun
harus mahal gila.. RM200++.. ( tu kalau kat GM Klang la)

hubby pun tak dew la nak melayan aku g sana sini hanya nak cari jam jew...

nak dijadikan cerita..
lepas makeup sorang pengantin nih..
plan nak g Romantika Kajang jer if hasrat ke ikea tak diluluskan...

so memang betul la
tak dapat aku ke ikea.. sob sob sob..

So pergi kajang jer..
ronda 1 metropoint.. hasrat nak masuk kedai romantika tu jew..
nak beli span cucuk bunga..

alih2 mata aku tertumpu...
jeng jeng jenggggggg


 jam ni la yang aku cari bertahun tahun dulu... ( tak bleh bla punya ayat ni)

aku tau ramai yang ada jam ni kat umah diorang
ada yang review beli kat kaison la.. 
tak salah aku.. aty (aku bukan bidadari beli kat Melaka) IOI pun ada orang review jugak... aku pernah nampak jugak kat Nilai 3. kedai bunga.. (tapi mahal jugak) :p

so aku tambahkan lagi 1 port lagi.. if korang berkenan jugak jam jenis nih..
Pergi jew Romantika Metro Point Kajang.
orang  Bangi, Kajang, Putrajaya. dekat sangat dah nih..
barang baru rasanya, sebab sebelum nih tak pernah jumpa.. :p

Price aku beli nih RM94.00 termasuk GTS
ada beberapa pilihan.. 
aku beli jugak walaupun 94.00 masih mahal lagi..keke :p


ok dah .. tu jew 

petang tu aku mintak hubby pasangkan.. 




and aku letak kat area nih
kalo dari dapur , leh terus nampak..
and kalo dari bilik air pun leh terus nampak jugak..



Monday, August 17, 2015

9 #Cerita Raya 2015 :: Last .. korang plak macam mana?

hehehe..
aku yakin dan yakin sangat.. mesti korang.. korang korang semua
penuhkan sabtu ahad dengan jemputan kan...
last day 15 hb haritu...

aku sendiri pun ada 3 jemputan

1. Umah Kak lela.. Member opis - start 4.00pm -8.00pm
2. Umah Kakta - Umah Kakak Aku - start 4.00pm- 8.00pm
3. Flat Seri Tanjung - Area Umah Aku - 8.30pm- selesai

kan.. ni aku punya jadual hehe
jemputan 1 and 2 terpaksa aku tak pergi
sebab komitmen aku  untuk aktiviti flat .. :p (komitmen la sangat ni.,selalu aku mengelat jew.. huhuh)

Rumah terbuka..
Flat Seri Tanjung.. haha
Flat umah aku memang tiap2 tahun buat aktiviti
tahun nih buat malam plak..

and pastinya aku kena rewang masak
dari pagi sampai petang..
siap masak untuk makan tengahari..


petang siapkan gerai
tapi aku ponteng jab..haha.. rehat jab
malam baru sambung .. aktiviti and kemas after settle..




jamuan ni kitaorang bajet tak ramai la orang datang
lagipun cuaca ujan petang tu..
sekali yang datang ramai .. ko
kul 8.30 start kul 9.30 dah nak abis..
kitaorang sendiri pun x sempat nak round gerai2 lain..
nak try 2 makan juadah diorang masak


disebabkan aktiviti ada cabutan bertuah...
ada duit raya untuk budak2
ada pertandingan antara gerai..
ada pertunjukan bunga api... jugak..

tu yang  jadi seronok..
yang nampak sangat happynya budak2 la..
dapat duit raya...

kejiranan korang macam mana plak..?


Tuesday, August 11, 2015

28 Deko :: final touch yang ala2 je

ok2.. ni last ni..
last aku cerita pasal ruang nih..
antara banyak2 ruang..
ruang tamu la yang aku suka deko..hehhe

If  aku teaser lagi kang..
merajuk kak Ayu....  kekek  :p

Ruang tamu ni
aku dah settlekan bahagian cat..
story pasal cat tu entry 2 lepas aku ada up..

and aku tukar jugak langsir.. (dah 4 tahun guna)
and lampu jugak.. hehhe (sebab lampu dah terbakar)

rasanya tu jew perubahan aku buat..
so final touch ginih jew..

tak dew la lawa mana
sedap mata aku memandang jew..
meh cuci mata jab...


wall dah cat dengan momento
pokok tu asalnya kat tepi sofa.. aku alihkan kat depan wall jew..

almari tv lama aku letak belakang sofa buat pengadang dari sofa bergerak.. 
pokok bunga gubah sendiri jekkk

ruang ni masih kosong kat dinding..kan 
aku dah ada plan kat ruang tu..
tunggu bos besar free ckit.. nak suruh dia diy jap.. :P

pilihan langsir untuk tahun ni  warna gray/silver..
tahun ni dapat tukar setelah 4 tahun guna langsir yang sama.. hhehe (alhamdulillah rezeki)


ok tu jew kot..
sebabkan aku suka dok dalam lampu ala2 ginih..
so lighting banyak  membantu menaikan ruang tamu nih.. hahah rasanya la.. 

Monday, August 10, 2015

3 Deko :: Sambungan entry cat minggu lepas.. hehe

Amboi... aku up teaser ckit jew pasal deko..
ramai yg komen ekk.. kekke
bukan main suka deko2 ekk..:p

memandangkan aku tengah filling-filling
nak buat  ruang umah aku nampak alegent
tak nak mood hotel lagi..
so  aku dah study pilihan2 warna yg aku nak bubuh kat ruang nih.
cat keseluruhan rumah dah kitaorang cat seminggu sebelum balik kampung harituh..
aku dah cerita kat entry ni
pilihan warna dari keluarga gray..
kod untuk cat ni aku lupa..

pas balik dari kampung..
aku sambung angan-angan aku tuh..
berzikir aku kat en.hubby.. nak cat wall nih.. hehe



ok meh aku sambung semula kisah kitaorang cat dinding tu..
hari sebetul-betulnya kitaorang cat umah  ni hari sabtu..
tu pun aku tengok balik pic yg aku snap..hhehe

untuk ruang umah aku nih
aku just perlukan 1 tin sahaja cat momento

disebabkan aku pernah cat dinding umah aku dengan cat momento jugak sebelum nih
untuk cat kali ke2 tu macam berkira2 jugak..
aku kena kikis ker cat lama.
macam2 info aku dapat dari kedai cat..
ada yang cadang kikis dulu cat lama.. huhuh

dok kat kedai
and pilih punya pilih...
last pilihan  untuk ruang nih aku ambik

cat momento dari keluarga elegent
warna Marbled Maze ME045 (pilihan Aku 100% hehe)
walaupun asalnya nak ambik Astronomy ME046  (pilihan aku jugak)
and pilihan kedua Smoke Pillar ME044 (Hubby aku punya pilihan)


tool yg disediakan

ok.. ni  pengalaman baru untuk aku.. 
if korang dah pernah cat umah dengan cat momento sebelum nih..
just add on 2 x primer jew..
tu amoi tu yg bagi tau.. if ada ketol2 cat.. kikis dengan kertas pasir jew ..




settle 2 x primer.. dah kering ckit dah boleh conteng2..

masa nak settlekan ruang nih setengah hari jew

en . hubby aku settlekan dinding ni dengan 2 x primer 
and dalam kul 4 start conteng-conteng.. 
kul 5.30 siap conteng.. 


ok nanti aku up final result untuk ruang nih..



Thursday, August 6, 2015

15 Deko :: Ubah warna cat kat wall

ni aku nak teaser jew nih...
tak sempat nak update blog ...

dengan menggunakan kuasa cat momento
maka..

ruang tamu aku dah berubah wajah...
cat from momento elegent
Warna ... tak ingat.. nanti aku update cerita sebenar



ni semua kerja gila selepas balik bangi arituh..
raya ke 4 or ke 5 kot...
haha.. cat lepas raya... aci berani matik jew nih..
pilihan colour dari aku 100%
walaupun en.suami awalnya macam x setuju jew..
scien ni rumah aku.. dia macam redho jew..

hahah.. zalim tak.. huhuhu

Monday, August 3, 2015

8 #Cerita Raya 2015 :: Hari raya di Bangi

Tahun nih..
pas balik dari kampung..
selalunya and kebiasaannya budak-budak kat flat ni
kitaorang letak beg jew dah dengar

"Assalammualikum......."
kami datang nak raya........
hehhe...
tiap-tiap tahun sepanjang aku kawin ni.. hehe

tapi
tahun nih.. aku tunggu   and tunggu and tunggu..
tak sampai-sampai lagi..
aik mana budak-budak ni pergi.. heheh
ermm..

ala.. sapa nak abiskan kuih2 nih.. kekke
risau jew,, huhuhu

tak balik dari kampung lagi ke?..
and dalam aku dok bebel sorang..
jumaat malam baru budak-budak
datang beraya... hehe

baru la mood beraya..
kuih pun ada la orang abiskan.. kekek
alhamdullah..
walaupun tahun ni tak ramai macam tahun-tahun lepas..
meriah jugak la budak-budak tu  ada..




ni group pertama datang beraya..
siap diorang selpiee kat rumah aku..
budak2 sekarang kan.......hehe

group seterusnya selang setengah jam sampai...
tak plak aku snap pic..

and isnin petang..
gruop lain plak datang..

hehe.. seronok budak2 datang di beraya dirumah  nih..
baru nampak macam suasana raya.. kekke
almaklumlah.. rumah tak dew budak..

if korang perasan..
dinding ruang makan aku dah warna lain..

cermin kat dinding tu pun dah tak dew...
hahah..
bebudak tu pun perasann..

acik mana cermin kat sini.. ? :p

budak2 ni raya dengan deco tah apa2 jew..
tuan rumah asal sempat jew nih..

tu namanya.. umah aku dah bertukar warna
dah bertukar temanya..
sebelum raya arituh
dok  mengecat laki bini..
hehhe...

nanti aku cerita,..
kegigihan kitaorang...

korang..?
ramai tetamu datang..


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

NUFFNANG

Close