Tuesday, September 22, 2015

2 Deko :: frame hiasan kat toilet


hehhe.. cantik kan....

aci tak kalau aku pun buat macam ni jugak kat toilet aku
tapi pic ni versi omputih ni.. 
lawa sangat.. huhuh

tak nak kalah ...
aku nak gak r frame kat tandas.. huhu :p

dia letak frame 
letak towel.. pokok2 hiasan.. kekek

aku pun nak gak la hias ckit2.
tapi versi ala-ala melayu la
ala- ala bajet gituh.... kah kah kah...





ok la kan... sama tak .. geeeeeeeeeeeeee:p
aku pun letak gak pokok tipu tu..
letak gak frame 
cetak sendiri pic yang aku berkenan..


towel aku tak la buat cam tu..
bukan nak  mandi pun kat situ..kan.. 

so .. aku punya towel sangkut kat  penyidai
towel untuk lap tangan..

tapi sebenarnya 
teringin gak nak letak shelf kat atas tu..

leh la letak keperluan peribadi aku kat situ kan.. kekek

aku deko kan ckit2 jew..
tengok mat saleh nih buat cantik jew kan
so ..kengkonon filling macam tandas hotel bajet..
aku tiru la... hahha


Thursday, September 17, 2015

2 Deko :: Misi tukar lampu

Misi kali ini adalah nak tukar semua lampu ...
heheh... lampu yang ada kat rumah nih sebenarnya tak pernah di upgred sejak aku pindah masuk sini

kat dapur  ada 2 buah lampu..
satu pakai downlight ( sediada save anergi)
and 1 lagi lampu bulat biasa jew.. peninggalan tuan rumah yg covernya dah hilang) pun jenis save anergy

area ruang tamu pulak ada 5 unit lampu downlight halogen (haa.. yg ni tak save anergy)
and 2 unit lampu bulat biasa.. (dah gantikan dengan LED jugak baru2 ni, save anergy punya)
and 1 port kipas.. (lampu kipas pun save anergy)

setakat nih umah aku pakai yg save anergy
so lampu halogen kat ruang tamu aku tu aku tukar pakai LED
save anergy jugak.. hahha

sebabkan lampu downlight ni lampu favberot aku..
so kena jugak la tukar, aku kan suka lampu2 romantik kan...... :P

and petang tu jugak hubby aku ni pasang
 and hasilnya...

jeng jenggg........



 ruang tamu dengan lampu LED save anergy
warna dia agak terang ckit.. and bercahaya ... kah kah kah...

and aku luaskan penggunaan lampu save anergy kat bilik tidur and area bilik mandi hehe...


next plan untuk tukarkan jugak lampu dalm bilik mandi, bilik kedua and ketiga..serta lampu dapur..
untuk kalimantang tu dah makan 20w tau...huhu

motip tukar lampu jenis nih sebab nak jimatkan penggunaan elektrik jew.....heeehhe
selain nak cantik ..kah kah kah... 

total kos

Downlight LED - RM35 x 5 unit = RM175.00
Lampu dinding - RM12.00 x 2 unit = RM24.00
Total = RM199.00





Monday, September 14, 2015

6 Deko :: masih Berbaki Cat


heheh...lama aku hilang..
so harinih aku start menulis semula..menaip semula...hahahaha (gelak jahat)

ok berbalik tajuk asal...

Ingat tak aku cerita pasal cat momento kat wall dulu2 tuh..
sebenarnya esoknya kitaorang sambung kerja2 cat tu di area nih plak..

memang gigih abis time nih..
sebab if korang ingat la kan..
aku pernah gak up cerita pasal aku wallpaperkan kawasan ni

tak sampai setahun aku pakai..
aku bukak balik... hehhe

sebab... serius ...
bagi aku.. kawasan nih adalah kawasan paling comot after berwallpaper
bukan apa  dinding umah aku ni kan herot berot..
susah nak samakan ira batu bata yang aku pilih tu.. nampak pelik jew..

and paling susah nak samakan setiap lekok2 tu..
sepatutnya 1 gulung cukup-cukup jew..
pastu sebab tersalah pasang and terkoyak
lebih kurang 7 kaki jugak la aku buang.. and up bahagian lain x cukup
pastu nak g beli semula..
tak pergi2..

tapi aku try la beli online..
ermm.. bila beli  kali kedua..lain ckit warna dia. walaupun kod yang sama
pastu kertas dia pun lain jugak la... pendek kata tak puas hati and aku tak pasang2 sampai la sekarang...

sudahnya kawasan ni jadi batu bata yang tak siap-siap  hehe...

daripada tak siap
aku cat kan jew kawasan nih..
baki cat momenta kan ada.. so conteng kat situ plak.. :p

so idea nak cat kawasan ni bukan aku tau..
ni laki aku punya idea sendiri..
disebabkan dia dah syok contengkan wall kat ruang tamu
and dia suka plak tu pilihan warna yg aku pilih tu..

so maunya tak gigih koyakkan wallpaper tu..
aku biasa la..

supervisor kan.. :p





nampak tu ...
kontraktor tak berbayar..
yang selalu berkhidmat untuk rumah nih.. hehhe and hasilnya...




begitu cozy kat area nih.. heheh.. (perasan :p)


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

NUFFNANG

Close