Friday, September 30, 2016

0 Teroback - bila kali pertama join main bola

teroback kisah lama...
beberapa bulan yang lepas..
lama sangat kot.. tak ingat dah.. hahaha

sepanjang aku kerja kat UKM nih kali pertama aku join main bola
futsal ok.., futsal.. hehhe

main untuk jabatan
tapi korang tak yah tanya la menang ker kalah.. :P

ok la.. kawan-kawan ajak..
leh jugak kuarkan peluh ni ha..
best jugak sesekali join dengan kawan-kawan..

tiap-tiap petang turun traning (eh.. ada time ngelat)
bila dah main rasa tak nak behenti

sampai terkehel la kaki ku nih..
main punya pasal.. kekke

gambar kenagan time tu,,
tak tau lah bila plak nak leh main lagi
banyak malas dari rajin ni susah...







cer teka aku no berapa... hehhe... tak aci baca nama tau...


Thursday, September 29, 2016

2 Deko :: Ruang Bilik Bajet

hehhe.. saja jer .. 
aku snap pic hotel bajet area seremban

saja jew.. 
memang sengaja snap pic sebab nak jadikan ruang bilik tidur macam nih la kononnya

ambil ilham ceduk sana sini and mana yang rasa ok leh apply kat umah apa salahnya kan..



ruang mandi bertema merah
ruang ok bersih and ok la kalau sekadar nak mandi and tidur
bagi aku.. nih dah cukup selesa


banyak gunakan wallpaper warna senada..merah kelabu..
bilik nih sepenuhnya guna wallpaper..
cantik hitam merah.. sapa peminat merah hitam aku rasa mesti akan jatuh hati







kalau di ikutkan
aku rasa ruang nih sama besar jew dengan bilik kat umah aku..
so aku try la snap pic mana-mana angle yang mana leh..


ni pic lama sangat... masa kitaorang g seremban
tak plan pun akan tidur sini and hotel kitaorang carik time-time tu jew.

kira percutian tak dirancang..


ok tu jew. hotel bajet and bg aku selesa.. ehhehe


Wednesday, September 28, 2016

2 Bila.... kesayangan dah merajuk

hhehe... minggu lepas punya cerita..
bukan main semangat hubby nak g pasar nak g cari udang segar kat pasar tu

awal pagi bermula macam biasa..
ok jew kereta... sempat la sampai ke Pasar Kajang tu ..
cari parking terbaik time tu..

and bila dah abis shoping..
dah nak balik masak dah ni.. tetiba kereta buat hal..
tak leh start pulak... waaaaaaaa....

lama jugak la laki aku dok menggodek enjin kereta
ketuk2 battery tu  pun... kot la masalah battery

aku pun sempat la cari tandas terdekat..
tak tahan sangat dah tu... hahah
sebelah metro Kajang.. nasib baik la.. huhuh

setengah jam macam tu. kereta dah boleh start
tawakal jew bawak balik jugak ..
tapi dah perasan la rasanya tak bertahan lama nih..

and paling best...
ni pengalaman pertama la nih...
macam cerita dalam tv tu.. tetiba kereta ko..
ekk ekkkk ekkkk... terus behenti kat tengah jalan2 raya.. hahahah




kali pertama tau.. dok kat jalan macam nih
nasib baik la umah tak jauh sangat dah
tapi ikan sayur bla-bla bla dalam kereta tuh.. kalo lagi lama mau buang semua tu...

dok la melangut kat situ sampai pomen sampai..
nasib baik kawasan pun teduh jugak..pokok besar kat situ
leh la berteduh dari panas..
and if la pomen lambat, gerai tepi jalan tu la nanti aku bungkus makanan nanti


abg pomen datang.. tung tang tong tang diorang bincang..
last keputusan, hantar aku balik umah dulu.
pinjam abg pomen punya moto..
sorang pakai helmet sorang tak..
sayur pegang kiri kanan...

klakar plak aku rasa..
sampai separuh jalan kunci rumah pulak dok kat kereta..
kan dah kerja pak pandir..  patah balik g ambik kunci rumah.. huhuuh

waaaaaaaaaaaa....nak nangis rasa...

baru jew hint  kata nak tukar kereta..
tapi bukan sekarang la..
keta nih macam ada perasaan plak..
pantang kata nak tukar kereta.. macam-macam dia buat hal..
arituh aircorn... dari baling sampai KL tak dok aircon..
bayangkan dengan panas
dah macam dok dalam oven  hehe

arinih tak leh start pulak...

merajuk la tu...

memang la kata nak tukar.. tapi tunggu la aku banyak duit lu...
baru jew saja-saja berangan.. bukan betul-betul pun.
jangan la merajuk time nih...


banyak benar aku ceriata pasal 'nasib baik' kan
allah masih sayang jat hambanya ni..
walaupun kereta rosak.. tapi kereta tu rosak kat tempat teduh..
jalan tak berapa nak jem.. pomen pun datang awal... if lapar.. gerai makan pun kat sebelah tu jew..
tu kira nikmat syukur.. ada hikmahmya.. hehhe
alhamdulillah...


#pengalamankereta rosak

Tuesday, September 27, 2016

0 Ruang Tamu :: Kenapa aku jual yg lama and beli sofa baru yang ala2 macam nih

hehhehe... panjang tajuk...

yer aku jual.. and proses jual beli pun dah selesai..
seperti yang aku kata dulu aku jual kat en. hubby aku jew.
letak kat umah sewa dia..

masih kat tempat yang sama..
tapi blok lain...
kami dok berangan nak jadikan umah sewa or rumah tumpangan
kot la jadi.. so sekarang tengah giat dok mengecat and mendeko rumah tu plak...

korang leh bayangkan jew ..
deko umah sewa tak banyak berubah dengan rumah aku sekarang nih..


berbalik kenapa jual..
sajeeeeeeeeee jeww...  nak ubah mood heheh

and sofa ala2 kulit dulu tak sampai setahun kitaorang guna..
pecah abis kulit dia..
kalau korang perasan enrty dulu aku ada bg tau..
tapi dah hari2-hari lenjan atas tu. now. kebanyakkan bahagian sofa dah
pecah-pecah.. teruk la jugak..

nampak tak kitaorang laki bini memag suka betul dok atas sofa..

sebelum nih cover dengan kain bulu2 jugak...
ingat nak g tukar sarung jew.. tapi mahal jugak ..
baik beli baru jew.. leh tukar mood
tu la salah 1 sebab aku jual sofa..

hahaha.. alasan kan... alassann...

and kenapa pilih sofa kain kali nih..
heheh.. pun saja.. ni kira sofa ke- 3 kitaorang..
saja ambik jenis ni memandangkan pernah beli sofa ala-ala kulit tu cepat sanagat pecah and cepat jugak nampak berhabuk/berdebu.. kena vakum baru ilang habuk..

walaupun sofa jenis kain orang kata macam susah maintenent..
tapi setakat nih aku rasa masih pratikal..


ehh.. sofa pertama aku..
pun bagi kat orang jew.. jenis kain jugak.. sebabkan murah sangat kot beli.. 299 hew
lembek abis sofa tu... span lunyai.. hahahha...

ni pendapat aku jew..
memandangkan aku  dah ada pengalaman menggunakan ke-2 dua jenis material sofa kan

full leather  jew aku tak mampu nak try rasa guna and beli..
so korang jangan tanya plak full leather ok ke tak..tahan lasak ke tak...

tapi dah namanya full leather kan.. ok la kot kualitinya..
setanding la dengan harganya..




eh... aku masih cari orang yng leh buatkan cover untuk sofa lama aku tu,..
kot la korang-korang kenal and pandai jahit2 nih...

kalo tak.. nampaknya aku kena balut jew lah.. :P











Monday, September 26, 2016

0 Ruang Tamu :: Full view ruang tamu

Assalammualaikum...

Ingat tak aku pernah cerita pasal terbeli karpet
and hasil jualan semua perabot kat umah aku tu..

now.. new look la .. ubah mood kononnya...
hahaha.. mati kalau tiap tahun ubah mood kan.. :p
so aku rasa ni last la aku beli sofa...
motif aku beli sofa nanti aku cerita... hahha

so final look untuk setakat nih..
ruang tamu yang cinonet..



sofa aku lapikkan dulu dengan kain bulu-bulu 
kain tu mamang dah ada kat umah sebab dulukan aku buat kerja pelamin
sebabkan  dah behenti.. aset yg ada tu aku guna la.. hahha

motifnya... untuk mengurangkan risiko kekotoran .. tu jew... sebab sofa jenis kain kan... plan nak beli rug dr ikea tu .. tapi sampai arinih tak sampai2 lagi kesana... huhu so guna kan yg ni dulu...

karpet,  aku pakai 2 keping.. saiz tak ingat ..
corak retro katanya.. sortlist kitaorang and last pilihh yg nih...



full view..
ni lah aku namakan ruang tamu.. kecik jew kan.. hhehehe...
aku kengkonon dok berangan nak letak rack buku rendah belakang sofa nih.. 
tak dak la kosong sangat... tapi tak jumpa lagi yang bekenan... 
and if la kan.. dapat 1 kerusi yang ala2 macam bawah nih.. hehhe



ok selamat berangan .. hehhe










Friday, September 23, 2016

1 #rayahaji2016 :: Selpee raya haji

ehehhehe...

if la kan.. korang sewel macam aku jugak dok posing selpee
kekke...


jarang aku buat perangai selpiee nih..
selalunya kalo selpee mesti kena ada geng.. baru best posing gedik2gedik.. hahah

tapi la kan .. selalunya nya,  bab selpee gedik tak kan menjadi kalo aku selpie dgn en.hubby aku..
semua gambar baik2 jew..
gambar bajet ayu jew...
gambar bajet baikkk... jew...
kalo nak selfiee semua gambar hancur..
buruk betul diri dalam gambar
tak potoginik langsung.. hahha

kali nih ada geng..
adik beli phone baru.. OPPO siap ada set selpiee..
apatah namanya tu.. kayu panjang tuu.. hahha
tak tahu nama..

time nih aku dok me'try la phone baru dia tuh..


ni nampak bersih cuci murni jew kan...
ni camera tipu...tak aci.. patut la adik upload pic cantik2 jew.. hahha


 yang nih pic original tak tipu.. setting normal jew.. nampak kan parut manis tu hahha
tapi pic still cantik sebab cukup lighting..  panas gila time nih...




kanzzzzz.. nampak baik kan.. hahha
kan aku dah kata tetiba jew aku jadi baik.. hahhaha


and bila ko sedar ada gambar laki sendiri dok selpiee jugak gambar sendiri.. hahha


lokasi .. time nih nak beraya umah mak tih aku .. tapi mak tih tak dah.. so.. tak tau nak pi mana kitaorang terus g kampung arwah tok.. umah cu Yani..Kampung Bnadar Baling.
kitaorang bajet menziarah macam hari raya puasa jew..

tapi ok la,.. memang niat nak g berjalan ke sana jugak.. dah namanya cuti kan...
menziarah lagi senang if time-time raya macam ni lah.. hehhe



ok tu jew.. :P

Wednesday, September 21, 2016

4 #rayashaji2016 :: Teroback cerita Raya di kampung

heheh... saja nak teroback cerita raya haji  tahun nih kat Kedah...
Yer... Raya puasa kan dah beraya kat terengganu...
soooo... raya haji giliran aku plak la ..

Dah kawin dengan orang jauh .. kena la buat sistem giliran balik kampung
baru adil.. ahhaha... (kengkonon jew aku kan)

Lama betul aku tak balik kampung
tapi memandangkan mak ayah turun KL .. so ok lah tu..
terubat rindu dah sebenarnya,,, :p


Aku balik hari sabtu..
sampai Kedah kul 4 5 jugak la..
sempat la aku pekena bihun sup sebelum balik umah..
sedap.. bihun sup  gerai nih kira kena la dengan tekak aku..
walaupun mak aku kata tak sedap... hahaha


ok.. sampai kampung rupanya ayah dah buat plan nak bakar lemang
yer lemang.. kira ni lah tahun pertama dalam sejarah hidup aku idup
ayah nak bakar lemang kat laman umah dia tu...

heheh.. mesti korang tak percaya kan...
betul nih.. kali pertama buat lemang and bakar di laman  rumah sendiri
sebelum nih mintak mak tih or tok yang tolong bakarkan..kita orang just g ambik kat umah diorang jew... huhuh

best pun ada jugak la.. tapi kalau la time raya puasa
mesti lagi best...
aku akan pasang pelita keliling rumah
pasang lampu lip lap.. hehe :p


tapikannnzzzzz...
sebabkan nih kali pertama bakar lemang di laman sendiri..
khidmat orang lama.. a.k.a tok aku la jadi chefnya..
hubby aku.. jadi pembantu..
ayah aku... just hidupkan api.. and lepas tu tido.. sakit kepala sebab main api besar.. hehhe

ni tok aku... tok sebelah ayah..
dia ketua chef.. 


and hubby yang kononnya belajar cara nak masukkan daun pisang dalam buluh..
aku tengok macam senang jew.. hahha

siapkan malam tu jugak sebab esok pagi nak bakar


 ni ayah aku la.. yang aku bg tau tadi.. tukang idupkan kayu api..
tengok tepi pun dah nampak hensem kan ayah aku ni.. 

:P hahahhahahahahah




siap boleh makan dah.. huhuh
leh jadi student contoh nih.. mendengar kata betul.. hahahha



cicah dengan dading dendeng.. bukan dinding yer...


ok bye.. tu jew nak cerita..
ada lagi part 2.. kot rajin nanti aku up entry.. hehhe

Tuesday, September 20, 2016

6 #rumahAzamYana :: aku jual semuanya and just dapat nih jew...

erm.. yerrrrrrrr

aku jual semuanya
semua sekali termasuk peti sejuk, washing Machine
tv, TV kabinet, Sofa ,

Cermin besarrrrrrrr... cermin kecik..
rail langsir, and bla.. bla.. bla...

boleh katakan aku jual semuanya...
dalam sebulan 2 aku tak update entry
banyak dah aku jual.. haaha

ni aku tak buat  pre love item tau..
sebab aku memang nak jual kat hubby sendiri jew..

aku jual dengan separuh harga..
kaw-kaw punya..
and hasil jualan tu aku just dapat beli ni jew..



this sofa.
beli kat SSF price RM1600 after less 

material jenis kain (tak tau nama kain) 3 tempat duduk



malam tu diorang datang 
naik viva jew you alls.. cissss...

now umah dah kosong leh lari2.. hehhe

nanti aku up full view ekk...



Monday, September 19, 2016

4 Bila aku teman orang lain shoping.. hehhe

Assalammualaikum.... hehhehe

im back... :p
kali nih lama benar aku tak update.. fuhhhhhhh
aku busy siapkan kerja-kerja opis nih ha...
memandangkan tempat aku kerja nih  tengah bina sistem pengurusan aset baru
so... aset-aset yang tak dak gambar kena la aku g cari and snap pic
pastu upload plak dalam sistem tuh
pastu kena cek tengok no siri diorang sama tak dengan surat beranak aset-aset nih...

kena betul2 tumpu baru leh settlekan...
lagipun audit nak datang kan.. hahahha....
++ kerja2 lain and mood nak mengarang pun ke laut..
so sebab tu la aku tak berupdate tu..
hhahhah... ok tak alasan aku bagi... :p


back kepada cerita asal aku nih
berminggu-mingu minggu lepas... hehhe
hubby ajak temankan dia shoping..
yer shoping untuk rumah baru dia..
umah flat jugak.. kat tempat yang sama jugak.. tapi
dia punya rumah kat tingkat 5..

hahah... yer 5.. umah tak dak lift..
dia nak cari cat, cari langsir , cari lampu cari semuanya la..
untuk lengkapkan umah tuh...
nak sewakan kat orang katanya  , fully finish ..

jalan-jalan kedai lampu and jumpa nih...


yang nih trand sekarang..
aku suka.. macam urban ckit.. 


yg nih ..en. hubby yg suka..
aku.. so so jew.. sebab dah kenan yg atas tu..

dalam banyak-banyak kedai kat sana ..
apa pun tak beli..

tapi.. yang dapat beli



hhahah... barang aku yang dapat...
aku beli carpet
biasa la kat Nilai jew.. pilih hitam putih taik cicak.. :p

cer teka.. mana 1 plihan aku

barang cek abang.. next  next next .... heeeeeeeeee









Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

NUFFNANG

Close