Monday, June 29, 2015

Jom Masak: Singgang Ikan Aya

Ramadhan 11
menu.. request dari cik abg .. mr. husben.. simple jew.. dia nak makan budu..
yerr budu cicah ulam kangkung..hehhe

tapi nak makan budu
kena ada pelengkap kepada budu..
iaitu Singgang Ikan aya hitam..

Resepi dari mak mertua
dia yang ajar aku buat nih
senang jew.. rebus

aku pun mula2 tak berapa in' dengan rasa resepi nih
tapi bila dah lama2 ok jew..
sedap jugak.. cicahla dengan budu.. kekek


SINGGANG IKAN AYA A.K.A IKAN TONGKOL
  1. Ikan Aya/tongkol
  2. 3 keping Asam Keping .... hehhe
  3. 1" lengkuas - dihiris
  4. 1" kunyit - dihiris
  5. Garam
  6. 4 batang Cili Api
  7. Air

CARA MASAK
  1. Masukan kesemua bahan kecuali cili dalam periuk berisi air
  2. Rebus sehingga mendidih
  3. Perasakan dengan garam
  4. tutup api dan patahkan cili dalam periuk..
siap...welcome to ganu



dah kawin baru belajar makan budu..hheehe


4 comments:

  1. kak yana.. ikan singggang memang besttt..bertambah nasi kalau makan dengan budu.. saya org Terengganu tu yang gila budu..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. hhehe... tu lah tak pernah buat orang buka puasa makan ulam2.. kekek
      tapi laju jew tambah... :p

      Delete
  2. suka jugak...hahaahha
    sedapnya budu...terbayang2

    ReplyDelete

Terima kasih yer coz sudi komen-komen kat sini, semua komen2 anda sangatlah dihargai.. hehhe :P

Maaf, if yana terlepas pandang komen-komen anda, sesungguhnya daku hanyalah insan biasa.. (hehhe ayat) salam kenalan U all's...