Menu semalam...
terung pipit masak sambal tumis ikan bilis
menu yang selalu ada dalam wishlish ..
kalo jumpa terung pipit nih..
memang menu nih lah yang aku reti masak.. kekke
so semalam berbuka dengan menu nih + ikan goreng + kurma + nasi putih panas2..
pehhhhhhhhhhhh...
SAMBAL TUMIS IKAN BILIS BERSAMA TERUNG PIPIT
- Ikan bilis - digoreng
- 5 camca besar Cili Kisar *
- 2 camca besar bawang Kisar *
- 1 ulas Bawang Besar dihiris bulat-bulat
- Air Asam Jawa
- Garam secukupnya
- Gula
- Serbuk Perasa Hilal (optional)
- Terung Pipit
- Minyak untuk menumis
CARA MASAK
Style sendiri..
- Panaskan minyak dan gorengkan ikan bilis terlebih dahulu - toskan
- Dengan menggunakan minyak goreng ikan bilis tadi (kurangkan kuantiti minyak jika perlu) Masukan bawang kisar , masak hingga bawang sedikit layu/wangi
- Masukan pula cili kisar + air asam jawa.. goreng sehingga naik minyak..
- Masukan terung pipit dan sedikit air.. sehingga sedikit mendidih
- kaub balik dan masukan bawang besar..
- perasakan dengan garam + gula dan serbuk perasa hilal
- kaub balikan and siap dihidang...
resepi ni memang sedap..
ReplyDeletedulu sibuk cari terung ni..
semata-mata sebab nak buat sambal ni
hehhe.. sedap kan terung nih..
Deletepehhh sedap2222