Tuesday, June 23, 2015

0 Jom Masak :: Sambal Tumis Udang petai

entry ni..
and entry-entry akan datang akan banyak pasal makan jew..insyaalah
sebab bulan ni jew aku rajin masak..
hari2 lain jarang benar aku nak masak kat rumah.. selalunya aku masak kat kedai.. hahah
if terliur dengan entry nih.. korang masak la.. hehhe


ggehehe.. Ramadhan 5 ..

keputusan nak masak jugak sambal udang petai ni dibuat 15 minit sebelum berbuka.. hehhe

menu ..simple and cepat jew..
sebab tetiba terasa nak makan jugak udang sambal tumis petai.. 

udang .. tak nak udang kecik,.
tekak terasa nak udang besar. huhuh...

bulan puasa , nafsu makan lain macam ckit.. kekke 

aku la.. 


so terjadi la sambal tumis udang petai untuk 2 orang makan..


SAMBAL TUMIS UDANG PETAI
  1. Udang secukupnya.. 10 ekor ker.. sorang 5 ekor.. hehe
  2. 5 camca besar Cili Kisar *
  3. 2 camca besar bawang Kisar *
  4. 1 ulas Bawang Besar dihiris bulat-bulat
  5. Air Asam Jawa
  6. Garam secukupnya
  7. Gula
  8. Serbuk Perasa Hilal (optional)
  9. Petai
  10. Minyak untuk menumis

CARA MASAK
Style sendiri..
  1. Panaskan minyak
  2. Masukan bawang kisar , masak hingga bawang sedikit layu/wangi
  3. Masukan pula cili kisar + air asam jawa.. goreng sehingga naik minyak..
  4. Masukan petai dan bawang besar and masak dengan sedikit air.. sehingga sedikit mendidih
  5. dah mendidih masukan udang.. 
  6. perasakan dengan garam + gula dan serbuk perasa hilal
  7. kaub balikan and siap dihidang...






No comments:

Post a Comment

Terima kasih yer coz sudi komen-komen kat sini, semua komen2 anda sangatlah dihargai.. hehhe :P

Maaf, if yana terlepas pandang komen-komen anda, sesungguhnya daku hanyalah insan biasa.. (hehhe ayat) salam kenalan U all's...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

NUFFNANG

Close