Wednesday, December 25, 2013

13 Kek batik cream cheese bernestum

Assalammualaikum

Wah2 sebab tuan rumah buat GA makanya nak gak up entry pasal my favourite resepi kek batik..ermm dah di upgrade kepada kek batik cream cheese bernestum..
Hahha... amacam.. penuh berkrim lemak2 manis kan..

Ok Kek batik jew pun.. (org lain dah buat dah pun aku jew ketinggalan tran ) aku memang suka makan kek batik,  makanya gigihkan diri mintak resepi kat kak ita, member opis.. hehhe.. kira nih fist timer la aku buat kek batik ni.. cuba try test resepi baru dapat.. koi..koi..koi...tapi kan kan kan.. aku dah modified resepi nih..ikut suka hati aku..lari ckit dr resepi asal.. hehhe...sebabnya ada kisah disebalik nya.. hehhe

Ok..ok  memandangkan aku rajin tahap cipan.. aku akan tunjukkan kat korang step by step cara nak buat kek batik upgraded...resepi aku kan.. so ikut suka aku la.. nama pun my resepi, my way.. krikkk... krikkk...krikk.... ( op resepi org lain aku yg modified kan )


so bahan2 nya..Senang jew.. 
  1. 250g butter
  2. biskut marie
  3. 1/2 tin susu pekat
  4. 1 sudu kecil serbuk nescafe
  5. 1 sudu kecil serbuk agar2
  6. 3 sudu besar serbuk koko
  7. 3/4 cawan milo
  8. 3/4 cawan air
ni semua aku dah modified ckit2.. kekke ikut suka hati aku.. 


mula2 masukan air + serbuk agar2 boil sampai mendidih pada api paling slow yg korang ada.. 
api paling slow adalah api paling selamat so pakai yg slow2 jew yer..

dah boil , masukan plak buttercup.. butter tu aku potong bg kecik2 jew dulu senang nak kacau nanti..

ok dah jadi cair macam nih and masukkan 1/2 tin susu pekat  kacau lagi.. Kurangkan lagi pun x per.. nak lebihkan pun x per.. kalo terlebih manis pun korang yg makan kan... koi...koi..koi...

pastu masukkan milo sedikit demi sedikit and kacau lagi.. sampai milo abis, pastu masukan nescafe, kacau2 laju2...
masukkan plak serbuk koko pun sedikit demi sedikit..kacau laju2 jugak and jangan sampai berbuih and berketul2. api always kena slow2.

ok kacau sampai pekat agak2 la kepekatan yg korang nak cam ner..

sebelum tuh susun dulu biskut marie dalam loyang.. aku leh susun 9 keping biskut ngam2 jer utk loyang nih.. bagus2 tak yah aku kepak2kan lagi dah..

so curahkan jer dalam dulang.. hehhe ratakan bg tutup semua biskut..

pastu layerkan lagi dengan biskut.. ulang sampai biskut marie abis.. hehhe... pastikan coklat tuh last sekali..

dah selesai sejuk kan jew dalam peti..

untuk buat cream cheese makanya kena la ada cream cheese and  susu pekat dengan sukatan 
250g cream cheese 
1/2 tin susu pekat manis
nak wangi letak vanila..

mix jer pakai mixer, dah kembang baru la masukkan susu pekat ..mix dengan kelajuan tahap gaban.. if ada high speed 10, gunakan jew.. hehhe

pastu keluarkan kek batik tadi and letakkan cream cheese yang gebus tu.. ratakan

ratakan like this.. penuhkan jer dulang dengan chees tu..

last taburkan nestum jer.. hiasan.. nak banyak nestum bubuh la banyak2..
Masukkan semula dalam peti sejuk.. dah keras boleh potong 



 
ok done.. selamat mencuba.. if nak cuba la... :) 

13 comments:

Terima kasih yer coz sudi komen-komen kat sini, semua komen2 anda sangatlah dihargai.. hehhe :P

Maaf, if yana terlepas pandang komen-komen anda, sesungguhnya daku hanyalah insan biasa.. (hehhe ayat) salam kenalan U all's...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

NUFFNANG

Close