Friday, March 28, 2014

0 Tip- makeup base + foundation

Assalammualaikum

Arituh aku ada up entry pasal spring water kan...hope sapa yang tertanya2 apa guna nya spring water tu terjwablah hendaknya.. and aku pernah bg tau jugak nak pakai pun x per x nak pakai pun x per.. kkeke



so past tu, pakai makeup base.. bab nih, aku sarankan la.. bagus jugak pakai benda ni.. pastikan base yang dibeli original.. brend yg popular. mac, shu, kyolan dll... nak dapatkan base ni.. of coz korang kena g kuanter diorang.. if nak try kyolan, aku ada jual. tapi yang trial nyer.. hhee.(siap promote) cara pakai sama jew macam pakai pelembab kat muka.. sapu seluruh wajah..

motip pakai nih. untuk makeup tahan lebih lama dan menyerlah++ memelihara kulit walaupun pakai makeup dalam tempoh yang lama.. and dapat melindungi kulit kita dari terus terkena bahan kimia dr foundation.hehhe dah macam ayat dalam buku jew.. hantam jew.. janji korang paham kan.. kan .. kan...

nak pakai foundation.. mudah jew.. depand pada jenis foundation macam mana korang pilih...ikut jenis skin korang la..

kalo jenis liquid

korang kena pakai dengan brush.. tapi kena pandai blend yer. kalo x nanti akan nampak bercapok..and garisan brush.


if nak pakai span pun boleh tapi rugi ckit sebab fondation cepat meresap dalam span..teknik  just dap2 jew jangan sapu.


nak jimat lagi , pakai jari jew.. hehhe..


and kalo jenis cream foundation,  3 benda alah nih wajib ada.. hehhe

1. spray depsea water pada span and seluruh wajah. 
2. pastu calitkan cream foundation pada span
3. sapu kat muka secara dap2 (tekap2)
4. done

aku suka cara ni, sebab span x cepat berbau..



atau  leh pakai cara nih..


  1. rendam span dengan air. 
  2. perah tapi jangan sampai kering
  3. calitkan span pd foundation
  4. dap2 kat seluruh muka..

kalo cara ni. span korang kena rajin ckit basuh.. sebab span mudah berbau x best.. elakkan bauan x best pada wajah ok..

 done.. nanti sambung pasal bedak plak.





Thursday, March 27, 2014

6 Entry untuk abg

Assalammualaikum

Post arini pasal cik hubby jer..aka laki aku.. kekke...

Motip x der per2 saja.. nak ucap tahniah atas anugerah APC (anugerah khidmat cemerlang)
tahniah la cik abg yer.. semoga rezeki bertambah2 hendaknya..dan terus fokus dalam kerja.. 
( mata kat atas tangan atas bahu.. hehehehe.. macam pelik plak bagi ucapan cam ginih :p) bajet laki aku baca jew entry ni kan.. :p

nak naik pentas punya pasal, semua baru kah kah kah.. 
yer baru.. mana tak nyer,  balik kerja terus ajak aku g beli kasut..
dah nak naik pentas baru nak beli..orang kata shoping last minit.

boleh dikatakan semua baru lah.. kasut baru baju baru and seluar + stoking pun baru.. tang stoking tu aku paksa beli baru sebab laki aku pakai stoking jenis pakai buang.. amboiii.. macam kaya punya orang.. aku paksa beli yang mahal ckit dr biasa. kalo mahal ckit rasanya x der lah dia pakai buang kan.. hopeee...



and kasut baru .. aku pilih.. motip.. nak bg tau smart x kasut yang aku pilih nih... hahah.. bek korang kata smart.. :p lalalalal...

ok2 smart kat mata aku.. kalo aku layankan kerenah laki aku kat kedai lelama sampai magrib la dok kat kedai tu lagi.. tapi ni antara 1 dalam 10 yang aku paling bekenan.. hehhe 


model kaki thanks kerana memberi kerjasama.. hehhe



Wednesday, March 26, 2014

6 Make-up untuk Najwa Latif

Assalammualaikum

heheh... see tajuk.. kah kah kah.. jangan terpedaya dengan tajuk ok.. nama pun tajuk.. mesti la tajuk yang aku buat yang kononnya korang akan baca..  wekkkk....

Ala buat ala2 surat khabar tu,.. tajuk / headline tu bukan main macam nak suruh kita baca kan.. dah baca.. hampeh.. x der per.. lebih tajuk dari isi.. ekkeke

so back to topic.. see.. ni najwa latif.. semua orang kenai.. cinta muka buku, kosong, sahabat and banyak lagi lagu best2 utk anak remaja termasuk aku yang ala2 remaja gituh.. :p

 so gambar aku ambik dr.pakcik google.. ni aku pilih yang aku rasa paling jelas and paling mirip.. hehhe..
ni felling aku jew tau.. sama ke tak depand kat mata masing2.. keke

v

v

v

v

v

v

v

v
yang aku make-up ni.. bulan february  punya job..




hahah ermm ada persamaan tak.. ? 
heheh macam sama jew,  macam x sama jew.. 

memang tak sama tapi hampir sama...
masa belum makeup dah nampak dah miripnya patent aku ni ke arah najwa latif.. tapi tak kan nak tanya kot kan.. 
start makeup sembang punya sembang and dah hampir siap , dah jadi macam najwa plak.. sekali imbas ok.. 

dialong bodo yang aku tanya
aku : muka sis ni macam sapa ek.. macam muka artis tapi x ingat nama..ahaha
patent :  akak nak kata muka saya macam najwa latif ekk.. haah hhahha hahah.. 
aku : ahhh... betul2 macam najwa..
patent : kak,  najwa tu sepupu saya kak.. hehhe.. (sepupu sebelah mak(kalo x salah))
aku : yer tak nih... (mood x percaya) tapi adik beradik si patent aku nih memang sepesyan najwa jer.. ada la imbas2 tu..

hahha.. ermm tak dapat makeupkan najwa latif , dapat makeup sepupunya najwa pun boleh lah.. :p

Najwa bila nak bg akak touch your face.. hehhe nak makeup2.. bajet najwa baca blog aku.. kah kah kah.. kompom x der nyer.. krikk.. krik.. krik..




3 MH370 dalam ingatan

Assalammualaikum

just berkongsi.. sumber youtube yang telah banyak di share di FB..



biar pun 10 kali tengok and baca perkembangan MH370. Hati tetap rasa hiba.. macam kehilangan MH370 begitu dekat dihati..

al- fatihah & takziah


Monday, March 24, 2014

14 Aku tak ngandung salah ker...?

Assalammualaikum..

Harini mood sedih ckit.. walaupun aku cuba kuatkan semangat x nak fikirkan apa2 pasal orang cakap.. sebab tu hari ni jew dah 3 entry aku up.. kononya x nak pk.. nak pk rumah jew.. hahah...

tapi sekeliling aku ni membuatkan aku rasa ehhh rimasnya.. sembang pasal anak..pasal cucu.. pengalaman masuk sepital. dok wat mana.. sakit ke tak, semua la..... tu belum balik kampung lagi..aku ?

ermm.. korang nak sembang sembang jew lah napa kaitkan aku.. aku tau la korang dah beranak pinak , ramai anak2..macam macam perangai anak2.. tapi x yah kaitkan aku.. aku x der pengalaman macam korang.. x pernah masuk wad atas alasan mengandung/beranak apatah lagi nak merasa mual2 tu.... perlu ker masukkan nama aku dalam topic korang?

yana.. best tau pengalaman mengandung
yana pengalaman paling best tu adalah waktu berpantang
yana. nanti ko beranak kau tahu la perasaan macam mana
yana bla.. bla.. bla...

bila aku jawab, x semua orang dapat rasa pengalaman tuh.. macam x leh terima plak.. suruh berusaha..
ok.. aku nak tanya... korang tau ker aku nak anak ke tak nak?
korang tau ker aku berusaha ke tak..?
kenapa ,kalo aku tak der anak aku x leh hidup bahagia ker...?
ker korang nak aku cerita semua pasal aku kat korang...?

tapi kalo aku tanya korang ada ker pengalaman macam aku.. x der anak.. x der kan.. aku dan orang yang x der anak macam aku jer faham perasaan aku nih..so ....

ahhh.. ayat.. macam orang kecil akal.. tak pernah fikirkan perasaan orang... allah x bagi aku rezeki untuk jadi ibu/mummy /mak.. korang x leh terima ker.. mungkin belum tiba masa lagi aku nak jadik mak, perlu ker soalan tu diajukan pada aku.. nak aku jawab cam mana.. semua dah besar2. anak pun dah besar2.. tak kena kat korang tahu la bercakap..

Bertabahlah wahai hati..sesungguhnya aku sedang diuji..(mood pujuk diri sendiri) 

nota peribadi: ehh dah bercerita nih.. terasa ringan sikit hati..lalalala....

61 step by step.. cam mana nak guna tranparance stiker (buku manual)

Assalammualaikum

tajuk panjang x.. kakakkaka... bedal jew lah labu... hehhe.. see ni lah sebenarnya transparent  stiker yang aku guna dok buat label pada bekas2 kat dapur aku tu.. hahha.. see... saiz A4 jew.. kosong and x der sebarang tulisan.. suci murni jew... stiker ni macam kertas biasa jew.. macam kertas stiker biasa.. yang ada gam yang boleh tampal terus.. slalu jumpa jenis kertas kan.. ni jenis plastik.. plastikk.. harus diingat  sekali lagi, ini adalah jenis plastik... and tidak bewarna..huhuhuuhuh :p

saiz and ukuran A4 paper jew.. nampak tak glossy 2 tuh.. berkilat kannnn...

ha.. ni dia.. aku tak tau mana nak cari benda alah nih. tapi aku pernah bg tau dulu aku mintak tolong orang carikan and pastinya agak memakan masa jugak nak oder benda alah nih..kat kedai buku ada kot.. tapi aku pernah cari area bangi ni, x jumpa.. so if korang jumpa bg tau aku...kekke leh aku g beli sendiri jew nanti...

dah kenal rupa bentuk stiker ni macam mana kan. now  macam mana  nak gunakan stiker jenis nih.. heheh meh totorial ckit.. muahhhh.. totorial like a buku manual.. so sapa2 nak stiker nih boleh pm/emailkan jew kat aku..tapi harus di ingat and supaya korang x menyesal beli pastikan stiker ini di print atas printer jenis laserjet.. 

langkah pertama..
mesti la korang ada design sendiri  untuk bekas2 garam kunyit korang kan.. ada besar, kecik, bulat , petak and blaa, bla.. bla... korang buat la macam mana design pun.. janji bahagia.and masa nak print tu follow langkah nih.

1. so nak mula print korang kena ejas dulu mood printer tu.. nak ejas senang jew. tapi kengkadang aku pun lupa mana nak cari label nih.. hehhe.. langkah pertama klik file

2. cari print. (opcoz semua orang tahu) and akan nampak printer properties yang aku bulatkan tu.. haaaa kat situ la nak ejas mood printer pada label

3. lepas klik tu, paparan ni akan muncul, pada bawah sekali tu akan nampak type is, korang tekan anak panah bawah tu and carik label 

4. dah klik label, and klik ok..  pastu print macam biasa..

5. dah jadi  macam ni.dah boleh gunting2..

6. gunting satu persatu dulu secara kasar..macam ni... 

7. Ni lebihan stiker yang dipotong tadi.. korang ukur besar sikit dari saiz asal label yang dicetak supaya masa kita nak double stikerkan tu , ngam2 jer.. (ehh betul ker ayat)

8. Aku buat cam ni.. slow2 tolak supaya x der sebarang angin masuk.. kaloo x,  akan jadik bubble.. nanti x comel

9. tolak dan kemaskan betul2..like this..

10. Gunting ikut ukuran asal label.


11. siap and tampal..hehhe senang jew..cuma perlukan kerajinan and tahap kesabaran yang tinggi hehehhe.. :p

nak stiker nih boleh PM aku / emailkan kat aku.. nanti aku reply.. 

ok bye. tu jew.. hehhe


22 Balang baru stiker baru.. :p

Assalammualaikum

salam pagi isnin.. hehhe.. 
ingat tak teaser arituh.. ala kat sini.. hahha dah ko kenapa yana nak teaser bagai... haha tu namanya rajin bercerita tapi malas nak nak cerita.. hehhe.. makanya kita up teaser jew dulu.... muuaaaahhhhhh...:p

harus korang marah aku ni.. 

minggu lepas punya stiker.. korang kenal stiker ni kan.. aku pernah up entry pasal stiker ni dulu kat sini..lama sudah..

pastu baru-baru nih aku dapat email.. cewahhh dapat email ajer kan ko yana... 

iyer aku dapat email, dr pembaca blog aku.. hehe dia nak stiker sebijik sebijan  macam aku.. hahah sebijik ok.. hehhe.. aku sebenarnya  risau gak r.. stiker aku buat tu sesuai la untuk ukuran balang kat rumah aku.. if aku ambik tempahan aku tak sure balang stiker tu sesuai ke tak kat balang korang.. kang kalo besar sangat nanti x comel plak.. kecik sangat pun x comel jugak.. hehhe... tapi hasil perbincangan ringkas tu.. dah masing2 setuju , so aku prosit jer.. 

lagi pun pemplet tu aku ada simpan lagi.. bajet dah nak buat stiker lagi untuk balang2 lain.. 


hahha .. ni bukan aku punya... ni orang lain punya.. detail barang yang nak di label dah di email kan kat aku.. aku just edit semula pemplet lama jew.. hahha senang. untuk semua ni  3 keping gak r.. transperant stiker diperlukan

double stiker, gunting and poskan.. wahhh rajin kan aku.. siap guntingkan...lagi..if aku  ada terima tempahan lagi x nak guntingkan dah.. wahhh malas... nak gunting sendiri... hehhe :p (bajet macam ada orang nak tempah lagi jew kan)

and alang -alang dah buatkan orang punya. aku tumpang sekaki..
 ni aku nyer.. ckit jew.. khas utk tepung2 aku.. 

siap dengan jayanya semalam.. haha semalam ok.. walaupun guntingnya dari minggu lepas..semalam baru rajin. ckit nak menampal.. 
rasa macam nak beli lagi jew balang nih... ringan sebab plastik tapi nampak macam kaca.. 
bekas kopi and tepung beras x lekatkan lagi.. hehh.. motip... ada la.....


ops... tq kepada pembaca blog aku tu..  jual yer... hehhe..muahhh

Wednesday, March 19, 2014

7 Susunatur and cording item

Assalammualaikum


Disebabkan aku dapat email dr salah seorang pembaca blog aku.. so dia request and tanya cara aku manage barang dalam nih.. hehhe... so tajuk aku bedal jew.hope  tersampailah maksudnya.. hehhe :p

kisah2 susun atur aku tuh boleh la refer entry 2 aku ek..

ni salah 1 contoh dalam kabinet opis .. so untuk kabinet ni aku ada 5 partition . setiap 1 partition tuh aku asingkan item2 yang kekerapan penggunaan yang aku rasa tinggi.. hehh.. labelkan rak tadi.. 1 - 5. kiraan tingkat aku kira dr bawah ke atas..


segala jenis pen aku letakkan kat tingkat atas sekali.. and nampak tak aku hang kan sebahagian pen tu..
motif.. if aku letakkan semua jew dalam rak.. akan nampak serabut dan padat.. so kena fikirkan solution yang mana kita buka kabinet kita akan nampak semua item, tanpa perlu alih2kan item2 tersebut... leh capai dengan mudah dan susunan asal x mudah selerak..(hhhehe ayat sastra jab :P)
untuk rak tingkat pertama jew aku ada 13 item alat tulis .. padahal dalam rak just muat2 untuk 5 or 6  item jew untuk nampak kemas.. kaedah hang nih membantu jimatkan ruang dalam kabinet. 

cara aku kodkan  item2 nih. just.

contoh : kabinet 6
so kod yg aku reka untuk kad petak and kad daftar akan jadi  6.5.1
No.6 (kabinet)
No.5 (tingkat kelima dalam kabinet)
No.1 (item pertama dalam tingkat kelima)

nak cording item2 ni belasah jew tapi mestilah senang nak cari nanti.. if nak gantikan dengan abjab pun ok..janji faham.. and orang akan datang leh follow jer ..

zoom out ckit 


so.. kad petak akan jadi 13 helai.. maka aku steplerkan sekali jer.. and masukkan dalam poket file, aku pernah up jugak entry pasal tu kat sini sebab berada dalam tingkat yang sama , so setiap kali barang dikeluarkan maka setiap kali tu lah kena rekod kat kad petak ni.


kad petak kat jabatan aku.. ada paras stok minima and maksima..
minima tu maksudnya kalo stok barang dah tinggal separuh or 3/4 suku makanya kena la aku meng'oder ,
and paras maksimum untuk oder barang kena ditetapkan supaya oder tak melebihi paras maksimum motif nyer utk elak pembaziran and dapat jimatkan space jugak..

susunan fail ikut kategori 

pelbagai toner


borang kena disediakan jugak. sebab opis aku masih pakai sistem manual. Sistem e. oder tuh just untuk pegawai aset oder barang dr stor pusat ke PTJ. bila barang dah sampai ke PTJ, pegawai aset jer lah yang bertanggujawab nak handle masalah ni..

sebab aku baik hati and sedikit rajin senarai semak item2 dlam kabinet aku cetakkan jugak untuk letak bersama borang permohonan. so if nak shoping x tau nama, leh la rujuk kat file tu.

ok .. done.. hope menjawab persoalan..ekekk

notakakitangan: nak sistem yang staff leh oder online/atas talian. aku luluskan and hantar barang jew. macam sistem online barang kat tenet tu.. heheh.. bajet berangan jab.

Monday, March 17, 2014

2 Teaser.. bekas baru

Assalammualaikum

Yup teaser jew dulu.. baru beli semalam. . hahah berejam dok kat HOME  KK semata-mata nak kan benda alah nih... kekekke...hasilnya.. jeng keng jeng.. nanti aku upload.. 

comel x ... hahha 
ok fine x cantik.. kalo x cantik x kan la kakak kat sebelah kuanter tanya mana dapat bekas ni kan.. siap g tunjuk kat dia lagi.. hahha.. perasan jab.. 

motip up gambar.. ahhahah my prend..Jun... teman kan i g makeup kat shahalam..dia yag drive dr bangi ke shahalam..aku jadi co-pilot yang x bertauliah..and sanggup tunggu , pilih bekas2 comel aku nih.. biasalah kalo jalan dengan bini orang ni, pikiran nya nak carik barang utk rumah jew.. hahha..

hubby..? outstation... so bininya berjimba jab after g makeup.. hahah pew..selama ni jalan dengan hubby jew..sesekali dengan kawan perempuan pehh.. bessssssssttttt

1 kelas Make-up online..

Assalammualaikum..

peh.. kelas makeup online ker... hahha... x der maknanya.. aku kongsikan jew apa yang aku tahu ckit2 pasal make-up.. sebab aku pun x der lah pandai sangat pasal makeup tapi sejak menceburkan diri dalam makeup2 orang nih nak tak nak.. harus la kan ambik tahu...lain mua lain cara makeupnya... depand.. so ni semua perkongsian kecil dr aku... heheh.. and lagi satu istilah makeup bukanlah kena makeup tebal2 pakai itu ini.. if korang pakai lipstik and bedak sekalipun ia tetap dipanggil makeup.. (if salah sila betulkan.. hehhe)

motip.. kekke...
request from sis zarith... kekek, see, rakan susunatur blog aku ni.. ni tahun lepas punya soklan.. tahun ni baru hegeh2 nak jawab.. sori sis..

rentetan dr soalan tuh.. aku leh story ckit kat cnih.. keh.. kehh kehhh

sebelum korang stat makeup kat muka sendiri.. fist pastikan muka dibersihkan terlebih dahulu.. kalo malas tahap gaban pun guna lah tisu basah and lapkan baki2 makeup lama..(tapi tu kira malas sangat tuh)  tapi op coz la kan dah mandi muka mesti dicuci..kan kan kannnnn..

water spring/or penyegar muka/depsea water or apa2 la yang seangkatan dengannya , banyak brand dipasaran. avene spring water adalah lebih senang dapat kat watsons

ermm kalo korang tanya aku apa benda alah nih.. aku selalu guna untuk semburkan kat muka costumer.. or muka sendiri. macam aku sendiri , suka semburkan kat muka after cuci muka and sebelum pakai foundation.. paling best if korang pakai foundation yang jenis cream..sebelum sempat air tu kering kat muka, cepat2 pakaikan cream foundation.. if foundation jenis liquid, keringkan jab muka pastu baru pakai foundation..

fungsi benda alah  ni, sebagai semburan penyegar and  mambantu mengekalkan solekan. and boleh jugak dipakai after kerja2 solekan selesai.. maksudnya .. dah comel pakai bedak and macam2 kat muka tuh sembur jew spring water nih and biarkan kering dengan sendiri. nanti makeup akat cepat fix kat muka and makeup akan tahan lama ckit..++ glowing.. gituh.. hahah tu jew fungsinya.. dr sudut mekap la ek.. tapi slalu jew aku nampak orang sembur bila muka rasa begitu kering and nampak tak segar..so bukan sahaja untuk bermakeup tapi leh dijadikan penyegar wajah.. hehhe

ok sis zarith..

and bedak tuh, x perlu la pakai 2 2, pilih salah satu jew.. guna berus yang sesuai untuk apply bedak..kabuki brush is batter..

tip lain. pakai pelembab muka macam biasa yang korang pakai ..baru apply segala fondation and akhiri dengan deepsea/spring water nih.. 


Wednesday, March 12, 2014

2 Isi masa luang. update blog

Assalammualaikum

heheh.. isi masa luang wehh..kekke.. kat opis pun ada masa terluang.. aku jew ada .. orang lain x de.. :p bosan menunggu komputer yang nak kena format baru , sempat la aku g jalan2 dulu...  pc ni  bos aku yang punya.. memandangkan dia dah ke PTD so pc nih ank buah nya nak .. so aku, kena la format bg kosong semula.. tapi data2 lama yang bos nak tuh minggu lepas lagi aku dahh tranfer.. baru hari nih aku rajin ckit nak format.. :p


see... pada saat ini.. baru banyak nih.. bagi aku lama jer setiap kali nak format baru..as i told u tadi la.. sempat la g kacau2 orang lain buat kerja.. hehe  so masa2 terluang tuh aku x tau nak buat per.. sebab dalam bilik nih aku sengsorang jew..kira ni lah bilik stor and jugak bilik yang aku jadikan tempat nak setup2 pc bos + staff la kan... aku sorang jew ada 2 tempat duduk.. 1, kat pejabat, tu opis bagi.. and 1 lagi kat stor, aku buat hak sendiri.. 

zoommmm ckit... see... aku plak? hehhe update blog, buka blog and tengok blog kawan2..  melayan perasaan jab kisah susunatur rakan2 blog.. aku?.. hehhe 2 3 bulan nih begitu the malas..and selalu jew berebut laptop ni dengan hubby.. 


tapi bilo korang zoom out.. ni lah rupanya meja kerja aku yang tak semenggah..banyak kali aku kemas nih.. elok kemas jew datang 1 lagi pc nak repair.. so aku kemas macam x der maknya jew.. kekke so untuk siapkan pc nih aku perlukan 1 hari nak disiapkan .. tu time termasuk aku rehat and x sempat nak settlekan kerja dah kena panggil utk urusan lain plak..

tapi tak per, ni kerja.. aku suka bab2 format nih..tambah2 dok dalam nih sorang2.. hilang ketensionan diri

makanya aku sempat jugak update barang makeup baru..

eyeshadow make-up kit.. serius best.. kecik sebesar tapak tangan.. muat2 bubuh dalam beg tangan/beg makeup..ada 3 warna 


summer eyes

boudoir eyes  


Natural Eyes
RM28.00
postage RM6.00

seperti biasa boleh sms/whatapss/viber aku.. 
kompom korang marah aku sebab ayik buat iklan jew.. hehhe



Sunday, March 9, 2014

0 Pray for MH370


Pray for MH370.. semoga berada dalam lindungan allah..amin..


pic from google

Thursday, March 6, 2014

5 Stor opis .. done akhirnya. .

Assalammualaikum

Yes.... done akhirnya..
korang rasa aku ambik masa berapa lama nak settlekan semua projek susunatur aku nih.. kah kah kah... sebulan ok.. sebulan.. 
ehh yer ker sebulan.. entahlah . Rasanya sebulan la kot.. 

ok nak susun2 and kemas semua nih aku ambik masa kejab jew..kalo korang ingat la aku aku pernah cerita kat sini..

susun ikut kategori ikut geng ikut kawan kat umah diorang masing.. pas tu.. sikit sikit aku ubah lagi sampai capai tahap piawaian yg aku nak.. kekke.. 

so last part.. settlekan semua surat beranak diorang.. baru lah settle bab susun atur stor opis aku nih..and dah boleh diguna sepenuhnya.. so sistem lama slow2 hapuskan. .

Now. new look..stor dah dikemaskini dengan label2 baru 

And terbaru..pasangkan lock pada setiap kabinet.. Murah jew lock nih. X silap RM23.00 satu. Tapi kalo kat kedai mungkin murah lagi. Kalo pakai pembekal untuk urusan gini harus la harga akan jadi tinggi skit. and yang pastinya kena la ikut prosidur pembelian and harus la semuanya akan ambik masa lama nak settle.

motip lock-. sebelum nih, semua  barang ambik sendiri jew, tanpa pemantauan and op coz la time nak kira stok aku yang merapu raban sebab baki x sama dengan rekod.. hahha...now. haven ckit nak kira stok tapi aku kena tambah 1 lagi kerja menghantar barang2 kat diorang.. kira COD.. cuma x bayar jer..

so nak mudahkan lagi ,aku displaykan  item- item nih untuk setiap kabinet.. 
pic semua aku cari kat mr.google..

nak bertambah senang kerja,. lebihan pc lama aku pasangkan kat sudut stor. So stok masuk or keluar terus aku leh rekod masuk komputer.. Tapi sebelum aku pasang kat sini.. harus la aku kena format and upgred dulu..baru leh guna..



 senarai item pun dah siap. Kad daftar stok pun dah siap kat petak pun dah siap tampal kat poket fail.. ermm semua sekali 143 item.. gila weh nak kira 1 persatu baki sedia ada. nak buat surat beranak diorang 1 persatu and daftarkan 1 persatu.. cer korang kira 143 item darapkan dengan  3 x kena tulis benda yang sama bersamaan 429 aku buat benda yang sama.. aku pun x tau kenapa kena buat benda yang sama.. heheh harus usulkan kat kerajaan x yah buat benda yang sama.. hheh

and sebeban kunci pun dah siap dilabel.. ermm ni pun kena buat 2 x jugak.. 1 aku pegang and 1 lagi aku bg PA aku pegang.. semua nih harus la kan makan sebulan lebih.. sebab aku buat time free yang x berapa nak free sejak 2 menjak nih.. kkeke

tempahan rak/papan seminggu ++
Update barang stok 2 minggu ++ (kad daftar stok, kat petak, poket fail, picture and kira stok 1 persatu.) 
tempah kunci 1 minggu ++

nota kaki tangan : 
nak bodek bos belikan sistem pengurusan stok yang canggih ckit.. yang x yah buat kerja 3 kali semata2 nak update barang.. nak macam kat supermarket yang aku kerja dulu scan jer..senang. jimat masa.bajet bos baca entry aku nih..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

NUFFNANG

Close