Thursday, December 31, 2015

6 Sebalik tabir - Photoshoot Majalah stailista

disebalik tabir photoshoot untuk majalah stailista arituh...
3 minggu lepas sebelum aku balik kampung.. kekke

aku lama sangat tak update pasal kerja sambilan aku nih kan..
tapi last projek untuk tahun 2015 adalah join photoshoot untuk comcard majalah stailista..
yup... lama sangat tak join photoshoot studio ni.. hehe

konsep kali nih... wedding
diorganize oleh kak Rita Rahman Mua dari Red Focus
dengan kerjasama Majalah Stailista dan  dess by Anas Abdullah
and my lovely telant is Hamiza Hasyim ...model yang tinggi lampai ++ manis  .. keke




sepanjang berada kat Red Focus Studio.. heheh
ermm nanti nak studio sendiri macam ni jugak la.. kekek.. berangan jew lah.. :p


and hasil photo dari fotografer  abg Norman Yousuf

nak makeup manis-manis, yana cover semua jenis makeup.. dari dinner tunang nikah sanding..insyaalah boleh ..  cover area bangi , kajang putrajaya, dan seluruh malaysia.. heheh

boleh call yana 019-3170424. or follow ig yana PM kat Fb
YanaJasni Makeup

#makeup by me
Yana Jasni Makeup 





Tuesday, December 29, 2015

8 Storan baru untuk bilik tidur

sambungan kisah serampang 2 mata aku tu kan
after 2 minggu baru nak sambung cerita... :p

makanya.. 2 minggu lepas setelah usul dah dibentangkan.. kekke (ayat)

aku g ikea..


nak beli yang nih or yang ni or ada yang 3 tingkat jugak..


and aku akhirnya beli yang no 2. sebab pertama murah ckit dari yang pertama.. sebab kedua banyak storan.. haha...

masa nak beli nih perkara pertama aku fikir sebab nak banyak storan.. setiap drawer ada fungsi masing-masing.. nanti aku story pasal tu.. hehe maklumlah umah kecik ni storan kena banyak.. :p

dah siap shoping malam esok baru dok bersila stady buku manual plak..



part ni best sebab laki bini masing-masing kerah idea macam mana nak pasang
keluar semua ilmu hisap... :p


finally.. siap pasang and letakkan kat tepi tempat asal huuhu...
letak la cermin jugak.. sebab dah kata nak dressing table sekali kan..tu la drasing table aku..

pokok orked dari dok luar masuk dalam bilik plak.. hahha.. merata pindah... kengkonon nak mendeko..

untuk bilik ni.. tak abis lagi mendeko.. banyak yg aku pk untuk bilik ni..
wiring and side table.. coming soon... 


kos setakat hari ini.. hehhe

MALM chest of 4 drawer, white RM299
STAVE mirror RM99
MALM Glas Top  RM59

Total RM 457

ok tu jew..

Wednesday, December 9, 2015

3 Wishlist : Bilik tidur idaman kononnya... uhuuh

Misi nak clearkan wishlist..

memandangkan wishlist aku tak clear-clear lagi

So untuk bilik tidur
rancangan nya nak lengkapkan keperluan bilik tidur tu.. hehhe
dengan yang baru ker kan.. hehehhehehehhhh

  1. Drasing table/drawer
  2. Side table
  3. TV - hhehe 
  4. Aircorn
  5. Lampu Chandelier
  6. Katil
  7. Cermin besar
  8. Towel bar
  9. Curtains Rod + Curtains
  10. Wiring
gambar Inspirasi



setakat ni tu jew..tak tau la bila boleh settle.. 
kalo dapat side table tu,  settle la wishlist nih..


kot kot la tetiba leh jadi macam ni.. hahha
berangan jew lah... :p

Tuesday, December 8, 2015

1 Spring Cleaning : Serampang 2 mata..

ahhah... lepas ni technician aircond tak leh cari makan nih... kekke


tipu jewwwwwwww....

sabtu haritu laki bini buat spring cleaning.. hehe..
just kawasan bilik tidur jew..

sebenarnya aku paksa laki aku ubah kedudukan katil..
dah bosan la dok kedudukan yang sama jew..
so berkat mengada2 aku so dapatla aku ejas katil tu
ubah kot lain plak.. :p

dah alang alang tu..
aku mintak tolong dia bersihkan aircorn and kipas jugak..
misi dua serampang hahhah..



kontraktor tak berbayar nih..
rajin sangat :p


aku plak vacum karpet .. vacum lantai..
tukar cadar..  kemas almari..  ala kerja2 remeh tu...

tu yang jadi spring cleaning tu.. hahha

dah siap ubah ..
mula la angan2 deko aku tu aku terjemahkan kat laki aku..
huhuh... ingat nak tukarkan cat bilik.. tapiiiiiii... hehhehe

nak ubah warna per ek bg romantik ckit nak tido.. :p

pastu, aku bagi tau nak meja sisi..
senang nak letak and charge hanset kat situ..

pastu nak gantikan drasing table jugak..
nak yg banyak tempat simpan barang..

kalo ganti drasing table..
kena la pasangkan cermin jugak.. kah kah kah...

katil tu dah patah ..dah berapa kali repair..
kalo dapat tukar yg tu,, ok jugak.. :p

langsir plak nak pasang rail kayu.. macam kat ruang tamu
kena ada day curtain and night curtain..

tempat sangkut tuala.. bla.. bla.. bla...

makin berjela wishlist aku ni kan..hahha
tak abis lagi aku dok pok pek pok pek pasal imaginasi aku tu
dia dah buat2 pengsan .. malas nak layan aku la tu.. :p




Monday, December 7, 2015

5 Bantal yang sedap untuk tidur..

hehhe...

Isu bantal jew nih...
masalah bantal yang tak sedap nak tido..
korang ada masalah macam aku tak nih...

aku dulu pakai bantal kekabu jew..
dari dulu2 lagi.. tapi sebab dah lama sangat pakai
dah lembek and penyek so.. try la cari bantal yang macam hotel tu..
tak tahu sebenarnya bantal mana yang ok..
tapi bajet memang nak bantal ala2 hotel la.. hahah

selera besar.. kan.. :P


sampai la bulan lepas aku beli bantal baru...
en. hubby beli .. katanya bantal hotel
nak jual murah2 .. sebijik RM35.00



 ni la rupanya. bantal hotel tu

bawak balik naik moto nih..
dah  macam bangla .. kekke

 brand ni..

 nampak gebu..
tapi.. ermm tak sesuai dengan aku.. 
tak best tido.. . nak carik bantal lain la... huuhuh...


korang korang korang pakai bantal macma mana?.. bantal macam hotel yg lembut tu brand apa yer.


4 Bawak balik Baldi

hehhe...cerita bulan lepas..
cerita dah nak basi ni
tapi nak gak buat entry... hahha..

aku kan pernah cerita.. flat aku nih antara flat yg teraktif buat program
so salah satunya.. hari sukaneka..
hari tuh juga ada orang dari jabatan kesihatan and antidadah buka booth..
so leh periksa kesihatan free..

sukan

aku kengkonon pun masuk la acaranya... hahha

yang klakar tak pernah traning apa2 pun
terus g melompat main bola jaring...
geng omak-omak satu kumpulan

lawan kanak-kanak riang..
tapi yang macam nak pengsan nya geng omak-omak ni lah..

balik terus rasa nak deman...
lenguh satu badan..
suara bertukar jadi ella..  hahhah..
nampak sangat la aku ni tak aktif bersukan..ehehe

Acara-acara lain banyaknya  untuk kanak2 la. kan..
Acara orang dewasa.. cuma masuk acara berpasangan

Musang berjanggut.. asingkan kekacang masukkan dalam bekas..
alhamdullaih rezeki menang tempat pertama weh.... hehhe

and game ke2 - lambungan Kasih - baling belon yang dalamnya ada air..
pasangan kena sambut supaya bola tak pecah.. dapat la no 3.. kekek

klakar jew rasa.. tapi aku  laki bini dah bawak balik baldi-baldi  baldi nih..hehhe




and bila buka... didalamnya ada ni...
 hehhe.... suka sangat.. barang- barang dapur..
ada sos, kicap, susu.. and bla2 la2...
siap ada garam lagi.. (stok untuk 2 tahun punya garam) pluss 2 baldi  hehhe













Thursday, November 12, 2015

5 Post untuk rakan-rakan

hehhe... lama betul kali ni aku tak update..
macam bizi sangat jer.. haha

post kali nih aku nak penuhi permintaan rakan-rakan/pembaca blog aku nih ha...
termasuk yang terbaca blog aku ni.. hehhe

sorry  la sebabkan lama sangat tak buka email and tengok blog
aku terlepas pandang comment-comment yang nak kan label tu..
yang sempat aku emailkan.. so selamat ber d.i.y..
yang belum sempat. tak sempat and baru nak leh copy terus cat sini yer..

entry kali ini kan... khas untuk u all'ss k
dengan ini aku mengistiharkan .. :p.. ehhhhhhh

aku dah sharekan link and  korang leh ambik and ejas and oter and buat la apa2 pun atas design aku nih.. aku dah halalkan.. kekkek... sharing is sangat kan... baik tak aku...
korang doakan kan aku jew sihat-sihat selalu.. :p

so korang pun senang aku pun senang..
kan senang...

format yang aku bagi pun senang jew dalam m.word..
so sapa2 pun leh ejas bg lagi cantik..tau..


simple by lipstik merah yana


M.WORD FORMAT - format adalah dalam word2010. (senang if nak ejas2) format mungkin akan lari sedikit dari asal if korang pakai word 2011 and keatas.. pandai2 lah korang ejas bg cantik k..


PDF FORMAT - leh terus print hehhe


so .. selamat membuat label.. share la hasil korang nanti.. ermm lain2 post pasal labelling korang leh baca entry2 lepas yer.. klik jew labels tu..

Thursday, October 8, 2015

6 bayar bil untuk khidmat yg tak digunakan..

hehhe.. ni entry salah sendiri
sendiri yang tak tahu nak semak bil.. asal guna jew.. huhuh
sedih betul dengan diri sendiri.. waaaaaaaaaaa...


nampak tu .. bil untuk celcom content jew dah hampir RM50 tau..
setahu aku tak pernah nak langgan apa2 pun...


nasib baik tergerak hati . nak tengok detail bil.. 
ambik ko.. 

Celcom content jew dah dekat RM50. 

bil sebelum sebelum nih lagi banyak hampir RM100.00 ..gila ko.. 
korang bayang kan aku dah guna no ni dari aku anak dara sampai sekarang.. 
tak pernah langsung nak tengok detail bil..yang aku tengok jumlah perlu dibayar.. :p

mengucap panjang aku.. pehhhhhhh.. bayar bil untuk khidmat yang tak berguna jew selama ini..

yerrrrr.. salah sendiri.. dulu ada gak heboh2 pasal nih kan.. 
tapi aku buat dek jew asal jaga telefon sendiri je.... 
sebab bil aku bawah RM100.. hheheh

yang aku bebelkan sekarang nih bil no en suami aku nih..haha.. 
kitaorang pakai family plan..
guna nama aku.. bil pun atas nama aku.. 

sepatutnya bil dia lagi murah dari aku la kan 

tapi tiap2 bulan banyak jew dia bayar.. 
heran jugak la kan..
try semak.. apa benda celcom content ni.. rupanya.. ermmmmmmmm... 
malas nak cakap..

aku dah call dah centre celcom dah.. sekat nombor2 nih..
hope bulan depan bil telefon kurang dari RM100 sebulan. hahah...

korang if dapat masej dari mana2 nombor macam 26633 or yang pelik -pelik  
just SMS kat no tu balik STOP ALL .. 
and jangan jadi macam aku.. huhuh..
sedih dan sangat menyedihkan.. 

and rasala.. mulai sekarang aku kena manage jugak akuan bil en.suami aku ni ha..kalau dia yang uruskan asal bayar jew dia tuh.. huhuh




Tuesday, September 22, 2015

2 Deko :: frame hiasan kat toilet


hehhe.. cantik kan....

aci tak kalau aku pun buat macam ni jugak kat toilet aku
tapi pic ni versi omputih ni.. 
lawa sangat.. huhuh

tak nak kalah ...
aku nak gak r frame kat tandas.. huhu :p

dia letak frame 
letak towel.. pokok2 hiasan.. kekek

aku pun nak gak la hias ckit2.
tapi versi ala-ala melayu la
ala- ala bajet gituh.... kah kah kah...





ok la kan... sama tak .. geeeeeeeeeeeeee:p
aku pun letak gak pokok tipu tu..
letak gak frame 
cetak sendiri pic yang aku berkenan..


towel aku tak la buat cam tu..
bukan nak  mandi pun kat situ..kan.. 

so .. aku punya towel sangkut kat  penyidai
towel untuk lap tangan..

tapi sebenarnya 
teringin gak nak letak shelf kat atas tu..

leh la letak keperluan peribadi aku kat situ kan.. kekek

aku deko kan ckit2 jew..
tengok mat saleh nih buat cantik jew kan
so ..kengkonon filling macam tandas hotel bajet..
aku tiru la... hahha


Thursday, September 17, 2015

2 Deko :: Misi tukar lampu

Misi kali ini adalah nak tukar semua lampu ...
heheh... lampu yang ada kat rumah nih sebenarnya tak pernah di upgred sejak aku pindah masuk sini

kat dapur  ada 2 buah lampu..
satu pakai downlight ( sediada save anergi)
and 1 lagi lampu bulat biasa jew.. peninggalan tuan rumah yg covernya dah hilang) pun jenis save anergy

area ruang tamu pulak ada 5 unit lampu downlight halogen (haa.. yg ni tak save anergy)
and 2 unit lampu bulat biasa.. (dah gantikan dengan LED jugak baru2 ni, save anergy punya)
and 1 port kipas.. (lampu kipas pun save anergy)

setakat nih umah aku pakai yg save anergy
so lampu halogen kat ruang tamu aku tu aku tukar pakai LED
save anergy jugak.. hahha

sebabkan lampu downlight ni lampu favberot aku..
so kena jugak la tukar, aku kan suka lampu2 romantik kan...... :P

and petang tu jugak hubby aku ni pasang
 and hasilnya...

jeng jenggg........



 ruang tamu dengan lampu LED save anergy
warna dia agak terang ckit.. and bercahaya ... kah kah kah...

and aku luaskan penggunaan lampu save anergy kat bilik tidur and area bilik mandi hehe...


next plan untuk tukarkan jugak lampu dalm bilik mandi, bilik kedua and ketiga..serta lampu dapur..
untuk kalimantang tu dah makan 20w tau...huhu

motip tukar lampu jenis nih sebab nak jimatkan penggunaan elektrik jew.....heeehhe
selain nak cantik ..kah kah kah... 

total kos

Downlight LED - RM35 x 5 unit = RM175.00
Lampu dinding - RM12.00 x 2 unit = RM24.00
Total = RM199.00





Monday, September 14, 2015

6 Deko :: masih Berbaki Cat


heheh...lama aku hilang..
so harinih aku start menulis semula..menaip semula...hahahaha (gelak jahat)

ok berbalik tajuk asal...

Ingat tak aku cerita pasal cat momento kat wall dulu2 tuh..
sebenarnya esoknya kitaorang sambung kerja2 cat tu di area nih plak..

memang gigih abis time nih..
sebab if korang ingat la kan..
aku pernah gak up cerita pasal aku wallpaperkan kawasan ni

tak sampai setahun aku pakai..
aku bukak balik... hehhe

sebab... serius ...
bagi aku.. kawasan nih adalah kawasan paling comot after berwallpaper
bukan apa  dinding umah aku ni kan herot berot..
susah nak samakan ira batu bata yang aku pilih tu.. nampak pelik jew..

and paling susah nak samakan setiap lekok2 tu..
sepatutnya 1 gulung cukup-cukup jew..
pastu sebab tersalah pasang and terkoyak
lebih kurang 7 kaki jugak la aku buang.. and up bahagian lain x cukup
pastu nak g beli semula..
tak pergi2..

tapi aku try la beli online..
ermm.. bila beli  kali kedua..lain ckit warna dia. walaupun kod yang sama
pastu kertas dia pun lain jugak la... pendek kata tak puas hati and aku tak pasang2 sampai la sekarang...

sudahnya kawasan ni jadi batu bata yang tak siap-siap  hehe...

daripada tak siap
aku cat kan jew kawasan nih..
baki cat momenta kan ada.. so conteng kat situ plak.. :p

so idea nak cat kawasan ni bukan aku tau..
ni laki aku punya idea sendiri..
disebabkan dia dah syok contengkan wall kat ruang tamu
and dia suka plak tu pilihan warna yg aku pilih tu..

so maunya tak gigih koyakkan wallpaper tu..
aku biasa la..

supervisor kan.. :p





nampak tu ...
kontraktor tak berbayar..
yang selalu berkhidmat untuk rumah nih.. hehhe and hasilnya...




begitu cozy kat area nih.. heheh.. (perasan :p)


Thursday, August 20, 2015

14 Deko :: Rumah ada jam baru..

hehhe..
jam jew pun... tu pun nak kecoh aku ni kan...
sedis sungguh sebab semua nak cerita dalam blog..
orang tak dew kawan macam ni la... hidup berblog jew. uhuhuh

ehh... merepek plak..
korang tau kan jam... (harus la tau)

aku baru jumpa jam nih
setelah sekian lama aku dok cari dari tahun tahun tahun lepas lagi..
hwuuuaaaaaa... sdih sebab kalo jumpa pun
harus mahal gila.. RM200++.. ( tu kalau kat GM Klang la)

hubby pun tak dew la nak melayan aku g sana sini hanya nak cari jam jew...

nak dijadikan cerita..
lepas makeup sorang pengantin nih..
plan nak g Romantika Kajang jer if hasrat ke ikea tak diluluskan...

so memang betul la
tak dapat aku ke ikea.. sob sob sob..

So pergi kajang jer..
ronda 1 metropoint.. hasrat nak masuk kedai romantika tu jew..
nak beli span cucuk bunga..

alih2 mata aku tertumpu...
jeng jeng jenggggggg


 jam ni la yang aku cari bertahun tahun dulu... ( tak bleh bla punya ayat ni)

aku tau ramai yang ada jam ni kat umah diorang
ada yang review beli kat kaison la.. 
tak salah aku.. aty (aku bukan bidadari beli kat Melaka) IOI pun ada orang review jugak... aku pernah nampak jugak kat Nilai 3. kedai bunga.. (tapi mahal jugak) :p

so aku tambahkan lagi 1 port lagi.. if korang berkenan jugak jam jenis nih..
Pergi jew Romantika Metro Point Kajang.
orang  Bangi, Kajang, Putrajaya. dekat sangat dah nih..
barang baru rasanya, sebab sebelum nih tak pernah jumpa.. :p

Price aku beli nih RM94.00 termasuk GTS
ada beberapa pilihan.. 
aku beli jugak walaupun 94.00 masih mahal lagi..keke :p


ok dah .. tu jew 

petang tu aku mintak hubby pasangkan.. 




and aku letak kat area nih
kalo dari dapur , leh terus nampak..
and kalo dari bilik air pun leh terus nampak jugak..



Monday, August 17, 2015

9 #Cerita Raya 2015 :: Last .. korang plak macam mana?

hehehe..
aku yakin dan yakin sangat.. mesti korang.. korang korang semua
penuhkan sabtu ahad dengan jemputan kan...
last day 15 hb haritu...

aku sendiri pun ada 3 jemputan

1. Umah Kak lela.. Member opis - start 4.00pm -8.00pm
2. Umah Kakta - Umah Kakak Aku - start 4.00pm- 8.00pm
3. Flat Seri Tanjung - Area Umah Aku - 8.30pm- selesai

kan.. ni aku punya jadual hehe
jemputan 1 and 2 terpaksa aku tak pergi
sebab komitmen aku  untuk aktiviti flat .. :p (komitmen la sangat ni.,selalu aku mengelat jew.. huhuh)

Rumah terbuka..
Flat Seri Tanjung.. haha
Flat umah aku memang tiap2 tahun buat aktiviti
tahun nih buat malam plak..

and pastinya aku kena rewang masak
dari pagi sampai petang..
siap masak untuk makan tengahari..


petang siapkan gerai
tapi aku ponteng jab..haha.. rehat jab
malam baru sambung .. aktiviti and kemas after settle..




jamuan ni kitaorang bajet tak ramai la orang datang
lagipun cuaca ujan petang tu..
sekali yang datang ramai .. ko
kul 8.30 start kul 9.30 dah nak abis..
kitaorang sendiri pun x sempat nak round gerai2 lain..
nak try 2 makan juadah diorang masak


disebabkan aktiviti ada cabutan bertuah...
ada duit raya untuk budak2
ada pertandingan antara gerai..
ada pertunjukan bunga api... jugak..

tu yang  jadi seronok..
yang nampak sangat happynya budak2 la..
dapat duit raya...

kejiranan korang macam mana plak..?


Tuesday, August 11, 2015

28 Deko :: final touch yang ala2 je

ok2.. ni last ni..
last aku cerita pasal ruang nih..
antara banyak2 ruang..
ruang tamu la yang aku suka deko..hehhe

If  aku teaser lagi kang..
merajuk kak Ayu....  kekek  :p

Ruang tamu ni
aku dah settlekan bahagian cat..
story pasal cat tu entry 2 lepas aku ada up..

and aku tukar jugak langsir.. (dah 4 tahun guna)
and lampu jugak.. hehhe (sebab lampu dah terbakar)

rasanya tu jew perubahan aku buat..
so final touch ginih jew..

tak dew la lawa mana
sedap mata aku memandang jew..
meh cuci mata jab...


wall dah cat dengan momento
pokok tu asalnya kat tepi sofa.. aku alihkan kat depan wall jew..

almari tv lama aku letak belakang sofa buat pengadang dari sofa bergerak.. 
pokok bunga gubah sendiri jekkk

ruang ni masih kosong kat dinding..kan 
aku dah ada plan kat ruang tu..
tunggu bos besar free ckit.. nak suruh dia diy jap.. :P

pilihan langsir untuk tahun ni  warna gray/silver..
tahun ni dapat tukar setelah 4 tahun guna langsir yang sama.. hhehe (alhamdulillah rezeki)


ok tu jew kot..
sebabkan aku suka dok dalam lampu ala2 ginih..
so lighting banyak  membantu menaikan ruang tamu nih.. hahah rasanya la.. 

Monday, August 10, 2015

3 Deko :: Sambungan entry cat minggu lepas.. hehe

Amboi... aku up teaser ckit jew pasal deko..
ramai yg komen ekk.. kekke
bukan main suka deko2 ekk..:p

memandangkan aku tengah filling-filling
nak buat  ruang umah aku nampak alegent
tak nak mood hotel lagi..
so  aku dah study pilihan2 warna yg aku nak bubuh kat ruang nih.
cat keseluruhan rumah dah kitaorang cat seminggu sebelum balik kampung harituh..
aku dah cerita kat entry ni
pilihan warna dari keluarga gray..
kod untuk cat ni aku lupa..

pas balik dari kampung..
aku sambung angan-angan aku tuh..
berzikir aku kat en.hubby.. nak cat wall nih.. hehe



ok meh aku sambung semula kisah kitaorang cat dinding tu..
hari sebetul-betulnya kitaorang cat umah  ni hari sabtu..
tu pun aku tengok balik pic yg aku snap..hhehe

untuk ruang umah aku nih
aku just perlukan 1 tin sahaja cat momento

disebabkan aku pernah cat dinding umah aku dengan cat momento jugak sebelum nih
untuk cat kali ke2 tu macam berkira2 jugak..
aku kena kikis ker cat lama.
macam2 info aku dapat dari kedai cat..
ada yang cadang kikis dulu cat lama.. huhuh

dok kat kedai
and pilih punya pilih...
last pilihan  untuk ruang nih aku ambik

cat momento dari keluarga elegent
warna Marbled Maze ME045 (pilihan Aku 100% hehe)
walaupun asalnya nak ambik Astronomy ME046  (pilihan aku jugak)
and pilihan kedua Smoke Pillar ME044 (Hubby aku punya pilihan)


tool yg disediakan

ok.. ni  pengalaman baru untuk aku.. 
if korang dah pernah cat umah dengan cat momento sebelum nih..
just add on 2 x primer jew..
tu amoi tu yg bagi tau.. if ada ketol2 cat.. kikis dengan kertas pasir jew ..




settle 2 x primer.. dah kering ckit dah boleh conteng2..

masa nak settlekan ruang nih setengah hari jew

en . hubby aku settlekan dinding ni dengan 2 x primer 
and dalam kul 4 start conteng-conteng.. 
kul 5.30 siap conteng.. 


ok nanti aku up final result untuk ruang nih..



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

NUFFNANG

Close