Wednesday, December 28, 2016

1 Resepi :: Kimchi la kiteeeee

heheh.. tak dapat ke korea so.. aku koreakan rumah aku dengan hidangan kimchi
hahha.. buat sendiri memandangkan sekarang nih nak dapatkan resepi ada ker kat google and fb.. 

so bahan-bahan simple jew 
simple sangat 
aku dapat resepi nih aku dapat dari fb.. ada orang share
senang jew.. citarasa melayu.. hehhe

Bahan bahan nak buat Kimchi-
  1. Kubis panjang.. belah 4 dan potong saiz sesuai dalam mulut
  2. basuh bersih- bersih and rendam bersama 1/2 cawan garam kasar (aku rendam separuh hari la)
  3. dah siap rendam.. basuh bersih2 sekali lagi and toskan





sementara kubis direndam
sambil2 la potong bahan bahan lain.

  1. 1 batang lobak putih
  2. 1atau 2 batang lobak merah (kalo besar 1 dah cukup)
  3. secekak daun bawang 
semua nih potong/ hiris halus bg sama saiz baru menarik hehhe



Bahan sos
bahan pemekat 
  1. 3 sudu besar tepung beras
  2. 1 cawan air 
  3. 3 sudu gula besar
( panaskan dan kacau sampai pekat dan sejukkan kejab)

bahan kisar
  1. 1 labu bawang besar
  2. 1 labu bawang putih 
  3. 2" halia
(kisar sampai halus dengan sedikit air)

bahan kering 
  1. 1 cawan serbuk lada (babas pun ok)
  2. 3 sudu makan chili flakes

satukan bahan pemekat + bahan kisar +bahan kering gaul sebati dan tambahkan 2 sudu sos ikan.. jadikan macam pes cili seperti gambar atas tu..



now...
time to campur-campur


masukkan bahan yang dihiris halus tadi dalam sos yang kita buat tadi
dah gaulkan kesemua nya baru gaulkan dengan kubis plak..
gaul la sampai semuanya sebati

biarkan diperab kat luar peti sejuk untuk 1 hari (lagi lama kat luar lagi masam.)
pastu aku masukkan dalam peti sejuk

( if kurang masin leh tambahkan garam atau sos ikan )


jadi la macam nih

untuk sebijik kubis saiz sederhana aku dapat dalam 1 tipuware .. kena guna periuk besar sebab nak gaul2 senang hehe

sedapa makan dengan nasi panas2
tak pun boleh buat sup tahu Kimchi...
nasi goreng kimci ker... mana2 la..  leh simpan la..


ni kali ke-2 buat..
kali pertama dulu buat 1 minggu settle... hahhah



Thursday, December 22, 2016

1 Deko:: Rumah sewa kami

errmm.. bukan umah sewa aku pun ..
ni umah sewa en.suami aku yang punya.. hahha

aku tukang bg pendapat jew..
kot kot dia nak dengar..

rumah dah siap di dekokan sebulan 2 yang lepas
dah ada penyewa sekarang...
walaupun jauh nun di atas sekali..hehhe

kalo aku, serender la ... takat tingkat 2 jew aku tahan.. hehhe

warna hitam and kelabu
laki cek la nak warna mcm nih
dia bekenan bilik studio aku warna kelabu...
so kelabu yg sama dia beli...





wall tu warna hitamm
saja la.. nak bg ada wall jugak...
time nih tengah install rack ..

cermin dari umah lama.. 

  ruang makan
meja makan pun belum dimasukkan lagi
just tukar lampu jenis merah nih.. bg nampak cozy la kononnya



ruang tamu 


and last ruang antara bilik .. bilik 2 dan 3 dan bilik air...

cat nih pun lebihan cat yg lama jew.. cat dari rumah aku dulu
so meh la kita bermomento kat ruang nih plak...
habiskan semua baki cat yang ada .. hahha


kalau tanya konsep...
sejujurnya konsep hantam saja...
bg jadi rupa rumah ckit jew sebenarnya,,

kami sediakan mesin basuh,  dapur , sofa and kabinet tv  setakat nih..
plan nak masukkan peti sejuk jugak .. tapi hold dulu... hehhe

biasa jew kan. macam ni jew.. simple..
mula tuh niat tak nak sewakan
tapi si penyewa sekarang nih nak sangat dudukk
budak bujang

aku harap sangat diorang jaga rumah nih
jaga macam umah diorang sendiri
jaga harta benda orang lain macam jaga harta benda sendiri

pic sebelum rumah disewakan..
harapnya akan kekal seperti mana asal.. heeh amin... tawakal jew nih..
bersangka baik... :p



Wednesday, November 30, 2016

2 #sharingilmu :: makeup class under request

heheh.. asssalammualaikumm

lama jugak aku tak menaip nih..
tetiba malas plak.. hehhe
angin nak berblog turun naik jew.. banyak malas dari rajin hehhe

sabtu baru nih
aku just adakan sesi sharing ilmu makeup jew..
on request..

dulu aku buka jugak class.. now.. aku just adakan class if ada request jew...
tapi since dah start balik sesi sharing ilmu
semangat plak nak share ilmu dengan orang yang minat makeup

aku just buat basic makeup jew..
makeup untuk diri sendiri
kenal2 dengan jenis-jenis brush
pemilihan foundation dengan skin kite dan lain-lain la...

pastu, wajib apply kat diri sendiri..
aku guide la sikit-sikit.. yang mana perlu betulkan..
kogsi la sikit tip-tip makeup paling simple.. hehhe..

ok tu jew nak cerita..
if korang nak belajar makeup kenal2 brush, jenis-jenis  fondation ..
boleh jew.. Yana share ilmu mana yang mampu..yang mana tahu
tak dak la pandai sangat.. tapi just berkongsi tu boleh la...
sama-sama cantik gitew...


ni hasil sesi makeup sharing arituh..





before and after
pic before ni aku snap mula2 macam ok la,.. cun jew.. tak dak la aku tengok hasil pas tu.. tetiba nak buat pic before baru perasan pic nih sedikit kuyu matanya...ampun yer 

tapi ok la yer.. kira cantik dah nih.. orangnya pun dah asal cantik kan



we fie skit.. mua yang comot tu.. 

Thursday, November 17, 2016

0 #sukanbowlingoffice :: cerita minggu lepas

Story minggu lepas ni
hari sabtu.. (12.11.2016) 

AJK sukan opis ada buat game bowling
so siapa yang dah bagi nama tu.. 
turun beramai-ramai  kat Bangi Gateway jew..
ok la dekat jew dengan rumah.. 

sekali sekala jew pun main bowling ni tau ..
tak silap aku 2 tahun lepas last main
tu pun sebab ada game macam ni jugak..
ni kira kali ke2 la opis buat game macam nih..

tahniah la pada AKJ sukan.. bravooo.. hehhe

tapi macam biasa la.. kalo dah berjumpa
bergambar tu kira wajib dah.. nanti buat laporan sertakan gambar nih sekali k.. :p
bukti nih.. hahahha....

layankan jew lah yer.. 





dapat bawak balik 1 hamper jew.. 
en. hubby memang tempat -3.. ok la kanzzzzzzzz  :p


last .. jom la gambar beramai-ramai...


gambar wajib nih.. hahah 

semua hitam.. macam janji kan...
duduk plak sebelah sebelah..  


kesimpulan... best.. sebab... leh tengok macam-macam pesyen kawan-kawan opis nih.. happening jew..  macam-macam gaya ada.. janji pin jatuh.. untung nasib strike.. kalo tak kite tengok la bola ke longkang.. ahahahha

 ok bye tu jew..

Monday, October 24, 2016

2 #Springcleaning :: cuci dapur sebelum masak.. hehhe

ehehheh...  aku kengkonon rajin la nih
nak berspring cleaning bagai..

tapi yang aku rajin nya nak lap dapur jew...
lama sangat rasanya tak cuci dapur tu..
abis masak lap2 biasa jew..
tak dak godek sampai dalam.. dalam

sabtu tu rajin lebih sikit..
lepas kemas mangkuk pinggan , sinki
merebak ke dapur masak

sampai dalam-dalam dia aku cuci..
tapi sebenarnya lebih kepada aku nak try test
barang yg En. Hubby aku beli ni..

dia beli buat cuci emas..
so.. aku test la alang2 tu kan.. :P


 sebelum.. 

nampak tak hitam2 tu..
sebelum nih pernah cuci , punya la tonyoh tapi tak kuar-kuar jugak..

pastu  aku spray dengan primada power cleaner..



sebelum..  bahagian ni pun sama... 
semua tempat aku spray.. 



and selepas berhempas pulas akhirnya.......................



jeng jenggggggggg



v



v


v


v


v


v


v


v







berkilat wehh..
kesan -kesan hitam kat tepi tepi lubang api hampir kesemua hilang.. 90% hilang... la...
nak kata kuar 100% tu tak.. tapi ok la...

and glass hood pun senang jew nak cuci... berkilat... selalu kalau aku guna pencuci biasa.. glass akan nampak kelabu walaupun bersih... so kali niih.. glass tu clear.. x kelabu dah...

sambil-sambil tu aku spray jugak kat tingkap dapur..
sebab tingkap nih memang betul2 depan dapur masak.. so minyak terpercik kat cermin..
aku spray and kilat jugak.. macam korang pakai glass clener..

hahah... tu jew.. aktiviti hujung minggu...
dah bersih sayang plak nak guna...
leh tak tak yah masak ... sayang la nak guna.... hehhe


aku ni , baru jer kemas-kemas tong air...
simpan semula tempat asal sebab sebelum nih kan tak dak air...


tup-tup semalam air tak dak lagi... waaaaaaaaaaaa......
sedih sungguh orang selangor
asyik tak dak air jew..
cer bagi tau awal-awal nak tutup air..  leh la aku simpan ckit air...


fuh........ :p

ehhh lagi satu.. entry ni bukan entry berbayar ke hapa.. aku saja review jew..
periuk  yang en.hubby bagi hangit tu aku tak try tonyoh guna cleaner ni lagi..

kot-kot rajin nanti ....
kot la.... aku try bersihkan bontot kuali tu .. jadi ke tak... hheheh










Friday, October 14, 2016

0 #teroback:: Makeup Class With Alha Alfa

heheh... makeup class yang dah lama aku join..
tahun lepas rasanya...
memang kumpul duit untuk joint kelas ni


if korang-korang kenal makeup artis alha alfa..
yang tredmark dia #makeupmanis-manis tu pasti tau sapa yang aku maksudkan..

sebabkan suka sangat dengan dia punya touch
so aku joint kelas personal dengan dia..
one to one .. aku sorang jew anak murid dia time tu..
aku kira sesi pagi la.. sebab petang tu ada lagi kelas..

nak tambah ilmu makeup lagi..
hahha...


pelanggan kita macam-macam.. makeup pun ikut trand
so as mua nak tak nak kena selalu praktis and kaji makeup
trend sekarang...

now.. 'barbie dool look tengah in.. and
no makeup-makeup jadi pilihan.. and terkini yang ada gliter2 tu..
macam macam tau..
and lagi-lagi terkini tak tahu la macam mana...

zaman aku kawin dulu smoky eye jew....

hasil..dari pembelajaran
model .. adik sendiri..
saja aku import mai dari kedah...

thanks sis... muahhhh....






gambar semuanya ehsan dari camera iphone cikgu
tq alha... good luck for your new makeup studio..


Monday, October 10, 2016

0 #Dramakorea :: Scarlet Heart

ehhe... saja jer gedik arinih nak review drama terkini kat Astro 393..
sembang-sembang kosong..
tetiba jew kan...
drama nih tayang serentak kat korea and kat kita. nih ha..
so orang korea tak leh rrr nak eksyen diorang tengok dulu dari kita ker apa...
wahhh gituhhhhhh :p


aku memang suka sangat tengok cerita-cerita korea..
tambah-tambah kalo cerita yang fiksyen sikit..pastu ada aksi sikit..
lagi best kalau melibatkan sejarah-sejarah negara korea

perebutan tahta , berapa ramainya  anak-anak raja dulu-dulu
isteri , gundik .. semua la... and bonos is..
diorang ni handsome and cantik walaupun ada yg plastik.. hehhe

and kalau ada yg terlebih cantik tu..
aku rajin plak g google.. muka diorang tu original ker tak...
wahh gituh.. gigih sangat aku nih...

tapi nama aku tak hafal..
setakat suka tengok jalan cerita jew...
tak dew la fanatic sangat...

and diorang punya editing cantik sangat..
view satu2 tempat tu macam real jew aku nampak..
sebelum cerita nih.. drama the six dragon pun view dia cantik... descendants of the sun , K2, W two World editing aku bg 5 bintang...macam ko tengok flim... hhehe...





jgn lupa malam ni yer.. kul 9.00 malam..
tayangan serentak dengan korea..
saluran one HD 393
arinih episod 14.. rasanya...


ok tu jew... 

Friday, October 7, 2016

1 Ke Melaka la kiteeeeeeeee....

hehhe...

trip percutian singkat laki bini
hehhe.. dekat jew aku g..
Melaka.. bandaraya bersejarah... hheheh

plan nak g jalan johor kononnya
tapi... memandangkan ada job kat melaka jugak..
so double bonos la..
bekerja sambil berjalan kekdahnya...


and plannya dah cantik nak jalan- jalan semua tempat
tapi silap aku.. aku banyak jalan kat dalam mall jew dulu..
niatnya nak settlekan bahagian dalam..
pastu baru nak keluar jalan2 kat luar plak

pastu kuar2.. dah nak magrib
so nak naik kat atas tu dah tak sempat..
ramai dah turun

bergambar kat bawah2 jew lah dulu
pastu.. merasa naik gak lah beca tuh..
hahha..

silau mata-mata aku..
hehhe...

dah besar panjang baru merasa naik beca..
naik beca dari bandar ke jonker street jew

harga dalam RM15.00 ke RM20.00
ok lah.. diorang cari rezeki dengan macam tu..
so price tu kira ok la bagi aku.. cian diorang dok kayuh.. hehhe
beca dengan melaka kan jadi trademark... so naik la... hehhe

aku rasa jonker street tu tak der penghujung..
tak sampai2 penghujung pun.. dengan ramai orang hehhe

ala cuti hujung minggu + awal muharam..
memang la ramai..
time2 nih la orang nak jalan bawak anak2 jalan...

tapi sebabkan memang banyak lokasi aku tak g lagi
maka aku rasa akan ada trip kedua.. hehe
nak cover balik banyak2 tempat yang aku tak g tuh..


river cruise pun tak sempat naik tau...huhuhu







see banyak gambar dalam mall je...
beli selfie stick senang... sendiri2 jew lah ambik gambar...

ok tu jew..














Friday, September 30, 2016

0 Teroback - bila kali pertama join main bola

teroback kisah lama...
beberapa bulan yang lepas..
lama sangat kot.. tak ingat dah.. hahaha

sepanjang aku kerja kat UKM nih kali pertama aku join main bola
futsal ok.., futsal.. hehhe

main untuk jabatan
tapi korang tak yah tanya la menang ker kalah.. :P

ok la.. kawan-kawan ajak..
leh jugak kuarkan peluh ni ha..
best jugak sesekali join dengan kawan-kawan..

tiap-tiap petang turun traning (eh.. ada time ngelat)
bila dah main rasa tak nak behenti

sampai terkehel la kaki ku nih..
main punya pasal.. kekke

gambar kenagan time tu,,
tak tau lah bila plak nak leh main lagi
banyak malas dari rajin ni susah...







cer teka aku no berapa... hehhe... tak aci baca nama tau...


Thursday, September 29, 2016

2 Deko :: Ruang Bilik Bajet

hehhe.. saja jer .. 
aku snap pic hotel bajet area seremban

saja jew.. 
memang sengaja snap pic sebab nak jadikan ruang bilik tidur macam nih la kononnya

ambil ilham ceduk sana sini and mana yang rasa ok leh apply kat umah apa salahnya kan..



ruang mandi bertema merah
ruang ok bersih and ok la kalau sekadar nak mandi and tidur
bagi aku.. nih dah cukup selesa


banyak gunakan wallpaper warna senada..merah kelabu..
bilik nih sepenuhnya guna wallpaper..
cantik hitam merah.. sapa peminat merah hitam aku rasa mesti akan jatuh hati







kalau di ikutkan
aku rasa ruang nih sama besar jew dengan bilik kat umah aku..
so aku try la snap pic mana-mana angle yang mana leh..


ni pic lama sangat... masa kitaorang g seremban
tak plan pun akan tidur sini and hotel kitaorang carik time-time tu jew.

kira percutian tak dirancang..


ok tu jew. hotel bajet and bg aku selesa.. ehhehe


Wednesday, September 28, 2016

2 Bila.... kesayangan dah merajuk

hhehe... minggu lepas punya cerita..
bukan main semangat hubby nak g pasar nak g cari udang segar kat pasar tu

awal pagi bermula macam biasa..
ok jew kereta... sempat la sampai ke Pasar Kajang tu ..
cari parking terbaik time tu..

and bila dah abis shoping..
dah nak balik masak dah ni.. tetiba kereta buat hal..
tak leh start pulak... waaaaaaaa....

lama jugak la laki aku dok menggodek enjin kereta
ketuk2 battery tu  pun... kot la masalah battery

aku pun sempat la cari tandas terdekat..
tak tahan sangat dah tu... hahah
sebelah metro Kajang.. nasib baik la.. huhuh

setengah jam macam tu. kereta dah boleh start
tawakal jew bawak balik jugak ..
tapi dah perasan la rasanya tak bertahan lama nih..

and paling best...
ni pengalaman pertama la nih...
macam cerita dalam tv tu.. tetiba kereta ko..
ekk ekkkk ekkkk... terus behenti kat tengah jalan2 raya.. hahahah




kali pertama tau.. dok kat jalan macam nih
nasib baik la umah tak jauh sangat dah
tapi ikan sayur bla-bla bla dalam kereta tuh.. kalo lagi lama mau buang semua tu...

dok la melangut kat situ sampai pomen sampai..
nasib baik kawasan pun teduh jugak..pokok besar kat situ
leh la berteduh dari panas..
and if la pomen lambat, gerai tepi jalan tu la nanti aku bungkus makanan nanti


abg pomen datang.. tung tang tong tang diorang bincang..
last keputusan, hantar aku balik umah dulu.
pinjam abg pomen punya moto..
sorang pakai helmet sorang tak..
sayur pegang kiri kanan...

klakar plak aku rasa..
sampai separuh jalan kunci rumah pulak dok kat kereta..
kan dah kerja pak pandir..  patah balik g ambik kunci rumah.. huhuuh

waaaaaaaaaaaa....nak nangis rasa...

baru jew hint  kata nak tukar kereta..
tapi bukan sekarang la..
keta nih macam ada perasaan plak..
pantang kata nak tukar kereta.. macam-macam dia buat hal..
arituh aircorn... dari baling sampai KL tak dok aircon..
bayangkan dengan panas
dah macam dok dalam oven  hehe

arinih tak leh start pulak...

merajuk la tu...

memang la kata nak tukar.. tapi tunggu la aku banyak duit lu...
baru jew saja-saja berangan.. bukan betul-betul pun.
jangan la merajuk time nih...


banyak benar aku ceriata pasal 'nasib baik' kan
allah masih sayang jat hambanya ni..
walaupun kereta rosak.. tapi kereta tu rosak kat tempat teduh..
jalan tak berapa nak jem.. pomen pun datang awal... if lapar.. gerai makan pun kat sebelah tu jew..
tu kira nikmat syukur.. ada hikmahmya.. hehhe
alhamdulillah...


#pengalamankereta rosak

Tuesday, September 27, 2016

0 Ruang Tamu :: Kenapa aku jual yg lama and beli sofa baru yang ala2 macam nih

hehhehe... panjang tajuk...

yer aku jual.. and proses jual beli pun dah selesai..
seperti yang aku kata dulu aku jual kat en. hubby aku jew.
letak kat umah sewa dia..

masih kat tempat yang sama..
tapi blok lain...
kami dok berangan nak jadikan umah sewa or rumah tumpangan
kot la jadi.. so sekarang tengah giat dok mengecat and mendeko rumah tu plak...

korang leh bayangkan jew ..
deko umah sewa tak banyak berubah dengan rumah aku sekarang nih..


berbalik kenapa jual..
sajeeeeeeeeee jeww...  nak ubah mood heheh

and sofa ala2 kulit dulu tak sampai setahun kitaorang guna..
pecah abis kulit dia..
kalau korang perasan enrty dulu aku ada bg tau..
tapi dah hari2-hari lenjan atas tu. now. kebanyakkan bahagian sofa dah
pecah-pecah.. teruk la jugak..

nampak tak kitaorang laki bini memag suka betul dok atas sofa..

sebelum nih cover dengan kain bulu2 jugak...
ingat nak g tukar sarung jew.. tapi mahal jugak ..
baik beli baru jew.. leh tukar mood
tu la salah 1 sebab aku jual sofa..

hahaha.. alasan kan... alassann...

and kenapa pilih sofa kain kali nih..
heheh.. pun saja.. ni kira sofa ke- 3 kitaorang..
saja ambik jenis ni memandangkan pernah beli sofa ala-ala kulit tu cepat sanagat pecah and cepat jugak nampak berhabuk/berdebu.. kena vakum baru ilang habuk..

walaupun sofa jenis kain orang kata macam susah maintenent..
tapi setakat nih aku rasa masih pratikal..


ehh.. sofa pertama aku..
pun bagi kat orang jew.. jenis kain jugak.. sebabkan murah sangat kot beli.. 299 hew
lembek abis sofa tu... span lunyai.. hahahha...

ni pendapat aku jew..
memandangkan aku  dah ada pengalaman menggunakan ke-2 dua jenis material sofa kan

full leather  jew aku tak mampu nak try rasa guna and beli..
so korang jangan tanya plak full leather ok ke tak..tahan lasak ke tak...

tapi dah namanya full leather kan.. ok la kot kualitinya..
setanding la dengan harganya..




eh... aku masih cari orang yng leh buatkan cover untuk sofa lama aku tu,..
kot la korang-korang kenal and pandai jahit2 nih...

kalo tak.. nampaknya aku kena balut jew lah.. :P











Monday, September 26, 2016

0 Ruang Tamu :: Full view ruang tamu

Assalammualaikum...

Ingat tak aku pernah cerita pasal terbeli karpet
and hasil jualan semua perabot kat umah aku tu..

now.. new look la .. ubah mood kononnya...
hahaha.. mati kalau tiap tahun ubah mood kan.. :p
so aku rasa ni last la aku beli sofa...
motif aku beli sofa nanti aku cerita... hahha

so final look untuk setakat nih..
ruang tamu yang cinonet..



sofa aku lapikkan dulu dengan kain bulu-bulu 
kain tu mamang dah ada kat umah sebab dulukan aku buat kerja pelamin
sebabkan  dah behenti.. aset yg ada tu aku guna la.. hahha

motifnya... untuk mengurangkan risiko kekotoran .. tu jew... sebab sofa jenis kain kan... plan nak beli rug dr ikea tu .. tapi sampai arinih tak sampai2 lagi kesana... huhu so guna kan yg ni dulu...

karpet,  aku pakai 2 keping.. saiz tak ingat ..
corak retro katanya.. sortlist kitaorang and last pilihh yg nih...



full view..
ni lah aku namakan ruang tamu.. kecik jew kan.. hhehehe...
aku kengkonon dok berangan nak letak rack buku rendah belakang sofa nih.. 
tak dak la kosong sangat... tapi tak jumpa lagi yang bekenan... 
and if la kan.. dapat 1 kerusi yang ala2 macam bawah nih.. hehhe



ok selamat berangan .. hehhe










Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

NUFFNANG

Close