Tuesday, August 28, 2018

0 Makeup Studio :: Risiko yang korang kena hadap (part2)

Sambungan cerita semalam yang aku dok bebel tu
ni nak share gambar pulak
stress tak if korang balik rumah and ni lah bilik makeup aku, ni lah jugak bilik solat
masuk bilik nih ingat dok cari kontractor je

jiran (penyewa) plak ermmmmmmm
tuan rumah pun 2 x 5 je

  ni la yer untuk mengelakan daripada air tu terus direct ke tingkat so kami bubuh plastik sampah .. so air mengalir tu akan mengalir ke cermin tingkap terus turun ke luar hehhe

shiling dah abis merebak
memula dulu tak ketara sangat. tapi korang bayangkanlah  bulan 3 ok sampai bulan 8 tu la keadaannya dah mula berkulat 

bau hapak pun dah ketara sebab lama sangat biar mcm tu



cat dah terkopek sana sini

air turun tu bukan sikit-sikit tau,  menitik laju air bersih
bila check meter air ada 1 rumah meter laju jew
penyewa tingkat 3.. hubby dah bincang and dah repair dah pun
nasib baik tuan rumah tingkat 3 baik. sepantas kilat dia ambik tindakan 

2 hari air nampak macam kering tapi tak kering sepenuhnya.. so ingtkan kebocoran dari tingkap 3 la.
but hari ke3 air menitik semula so prolem tak selesai.. menangis bucu katil la aku..

dah tahu punca kebocoran bukan lagi dari tingkat 3. 
semingu lepas tu aku carik kontractor lain 
orang opis pulak kali ni
so dia bg pendapat and bla bla bla. 
secara logiknya tingkat 2 jew punca kebocoran tu kontraktor tu kata

aku syak waterproffing je but setelah di konsultensi hehe so air paip je puncanya
nak tak nak ko kena bincang balik dengan penyewa tingkat 2 and tuan rumahnya sekali

nak dapatkan masa diorang tu punya la susah
yang tu hubby yang uruskan
aku malas nak ambik tahu dah
bukannya aku tak pernah bincang pasal ni

macam aku kata arituh , bab  nih aku naik angin sikit .. boleh mogok bercakap

so apa jadi dengan rumah aku sekarang nih
next yer 
panjang panjang menaip korang tak baca nyer

sekarang musim orang banyak main ig and FB jew
blog-blog jarang
macam aku jugak hehhe..

tapi tetap ke blog walaupun sendu je update





Monday, August 27, 2018

0 Makeup Studio :: Risiko yang korang kena hadap

Assalammualaikum..

Lama betul aku tak menulis kat blog yang hidup segan segan , mati pun segan-segan jugak nih
mood menulis tu tak sampai- sampai

korang rindu tak dengan aku hehhe ( dengan harapan korang masih lagi baca blog aku ni la) ehh kot la ada

kali ni aku nak share pasal rumah aku bilik no 2 tu
bilik yang aku jadikan bilik make up as my make-up studio

bila duduk di rumah flat or rumah pangsa or kondo sekalipun if melibatkan waterproofing, paip bocor atau apa2 la yang melibatkan air mesti stress o
tambah pulak ko jenis suka kepada kecantikan dan kekemasan (ehh ni perasan jab)
bila ada cacat cela kat mana2 part rumah , mata ko sakit jeeeee

macam nih
sebenarnya aku perasan rumah nih dah lama air menitik dari tingkat atas
mula-mula dulu dapur.
aku pernah share yang benda yang sama dulu.. tapi kes tu hilang sebab air dah tak turun ikut shiling tu dah.. close kes hehhe

lepas pada tu.. aku rasa 1 or 2 tahun jugak la , bilik no 2 plak yang problem
air keluar ikut lubang skru langsir.
Mula-mula  yang boleh perasan karpet kat dalam bilik basah. ingat air hujan. tapi kaji punya kaji bukan sebab hujan pun ,air dari lubang skru langsir, selak langsir lembab ko. dengan cat dah mula bergelembung...

kes dari bulan 3 2018 harituh
dah beberapa orang jugak la kontractor aku cari
ada yang surgest tebuk lubang ikut dinding, sebab tak sure air tu sebenarnya dari rumah tingkat berapa.

aku plak if susah susah sangat nak dapatkan kerjasama pemilik rumah atas aku nak je inject
kos yang tu lagi tinggi oii
2 orang aku panggil and datang tengokkan rumah and kos untuk kerja inject ni dalam 2k hingga ke 3k. tertelan air liur aku.. huhuh
so idea untuk inject tak lulus

now dah bulan 8
kes untuk kebocoran nih tak settle-settle lagi
sampai ko rasa tak nak balik rumah sebab stress dengan rumah sendiri
aku sampai mogok tak bercakap dengan laki sendiri sebab geram
macam dia tak ambik cakna pasal rumah (sampai mcm tu sekali aku punya fikir)

heheh mogok kejab je la
pas tu ok la balik , tapi kalo sembang pasal rumah aku memang akan tetiba naik angin and tak dak topik yang aku nak bincangkan pun..


baru - baru nih aku kemas rumah
ni kau fokuskan bahagian ruang tamu jew
sebab bahagian ni je aku rasa tenang and syok nak kemas hehhe (memandangkan bilik lain tengah krisis)
pastu tengah kemas-kemas. selak langsir and u know what happen ( wahh omputih sikit)
air dah merebak dak ke ruang tamu. belakang langsir jugak
lembab kawasan tu and cat dah mula menggelupas
stresssssssssssss mak
aku bg tau hubby aku.. aku bebel la sikit sambil mata berair ni

sampai bila nak tunggu penyewa atas tak bz
kalo bz pun cuba la carik masa sehari untuk tengokkan rumah kite nih
pok pek pok pek aku bebel..

tapi..

esok aku sambung part seterusnya...




Friday, February 23, 2018

6 Project DIY :: Rumah kunci kita buat sendiri ja

ermm... pasal dapur nanti aku sambung balik la ekk
rasanya aku dah cerita detail ...

ker korang masih tak puas hati
nak tengok betul sampai isi dalam kabinet tu

ker masih ada bahagian aku tak cerita lagi
ok nanti aku share na

but untuk hari ni aku stop dulu pasal cerita dapur tu ekk
aku ada buat projeck baru .. hehhe
kalo hari2 pasal dapur tu korang mesti bosan hahah

project baru la sangat
tapi if korang masih tak jumpa rumah kunci yang best2 yang agak moden2 tu leh cuba cara nih

aku ni pun lepas puas fikir nak rumah kunci yang moden
yang tak sarat, suaikan dengan deko rumah aku la kononnya ni

tapi nak kuarkan bajet yang ciput jee.. hahahha
dasar kedekut kan.. kekek..
tapi kalo bahagian lagi jimat diy dari awal..

macam aku
pilihan hack ja..

so jom g kaison
g dapatkan que yang best2 kat sana
cari yg mana korang bekenan



cari laki hampa.. 
sebab tanda dia tak dak la gambar setiap project.. hehhe

mark sesiap berapa jarak sesuai untuk sangkut kunci





penyangkut nih boleh jew beli kat kedai hardware.. memandangkan nak remove yg lama.. so penyangkut nih sebenarnya dari rumah kunci lama.. cabut and kita masukkan kat rumah baru..

senang sangat nih.. final looks..

v


v


v


v


v


v




siap..
sangkut mengikut lokasi yang sesuai.. tepi pintu masuk adalah lokasi yg paling cun kat aku..


dont be the same. be batter



Thursday, February 22, 2018

3 #rumahAzamYana :: Dapur bila dah nak raya.. hehhe

Seperti yang semua tau
yang dah follow blog sendu nih
yang dah baca proges pasal dapur nih

makanya dah dekat raya 
slow-slow la aku upgred
orang dah nak raya
umah aku tak semenggah lagi ..hehehhe

memandangkan ada peristiwa yang kelakar 
time tu mak dengan adik mai umah
betul-betul sehari selepas kabinet dapur siap dipasang

time tu cer bayangkan umah aku and dapur aku tu macam mana kan
aku kengkonon la rajin masak.. 3 beranak dok dalam dapur tu
aku dengan mak masak
yang adik aku nih plak dok jadi mando dok check sliding door dapur tu
and kemudian g tutup  buka tutup buka sliding door tu..
aku dengan menonong jalan laju je nak ke ruang tamu

and akhirnya..
danggggggggggggggggggggggggggg.... 1 umah bergegar :p
dah.. tuan rumah sendiri yang terlanggar sliding door 

nasib tak pecah ja la.. hahha
kelakar pun ada.. malu pun ada..
kena  gelak pun ada la.. hahaha

kan baru 2 hari siap.. tak sempat nak tinted kan lagi pun sliding tu..
adik aku kenakan aku plak... hehhe

so dalam bulan puasa la baru g tentedkan sliding door tu
puas jugak cari yang betul2 bekenan
and aku cari yang fross macam ni jew..

tu pun aku sendiri pasang. senang ja..
laki g surau. bini mengerjakan benda nih
laki balik tengok dah siap..


sebelum pasang tented see true je kan..
leh nampak beza kan..
so bila dah pasang tented fross macam nih .. tak dak la nampak sangat ke dapur kan
nampak la elegent gituh




tented fross macam nih jew pilihan hati
tak yah berbunga-bunga sangat becoz i tak suka bunga2 kalo bukan tempat sepatutnya
haaaa... gituh


mana nak dapatkan tented nih.. just beli kat MR. D.I.Y , satu gulung RM11.50 panjang 10 meter kot Kalau salah .. maafkan lah yer .. kita tak ingat harga pun bedal jew nih..hahah

tapi seingat aku la.. 1 gulung ni ngam-ngam 1 pintu nih..
cuma lebar jew aku kena trim sikit 

tool untuk project D.I.Y just air sabun yang di bubuh dalam botol spray
dan scraper (pakai tudung tupperware pun boleh)

just spary air sabun pada cermin.. koyakkan plastik lapisan secara sikit-sikit .. sambil-sambil tu  scrap hilangkan bubble ..

selagi belum kering air sabun korang masih boleh ejas if ada tersenget2..

ok tu jew... 

maaf tutorial tak dak na. sendiri buat dari mula sampai akhir.. tau tau dah siap dah

modal untuk projek tented RM46.00 ja..  (3 panel + 1 tingkap sebelah dapur tu.. nanti aku show off ekk..)




Wednesday, February 21, 2018

4 #rumahAzamYana :: kabinet untuk dapur.. apa pilihan aku..

ok ...
hai ...

aku sambung balik ekk
27.04.2017 ni kira semingu 2 selepas bahagian pertama and kedua dah settle
iaitu pecah dapur..and bina dapur baru

bahagian ketiga pasang kabinet plak
perbincangan dah buat 1 minggu sebelum 27.04.2017 tu
dah setuju dengan price and pilihan warna untuk kabinet

makanya jeng jeng jeng....
warna putih ja aku pilih..

motif semua orang tahu, sebab nak nampak luas
untuk rumah flat dengan keluasan 750 sqf dan dapur sebesar 6 kaki x 10 kaki panjang
pilihan warna putih paling sesuai untuk dapur aku ni
aku pilih jenis Milamin sahaja walaupun dalam hati nak 3G , Glass ker semua yang cantik2 tu kan

tapi bak kata orang ukur baju dibadan sendiri.. hehhe
banyak kedai aku masuk survay
tanya harga.. tapi pilihan mesti lah yang murah under bajet gituh.. hhaha

pic diorang bawak masuk barang and siap kan kabinet tu
aku tak dak. sebab kat opis
ni kes kira percaya 100% kunci tinggal kat kontraktor.. balik tengok separuh dah siap..

lagipun aku rasa diorang tak leh buat kerja kalo tuan rumah ada sekali... hahah
lagi sekali kerja last minit sebelum diorang balik indon..
cuti lama katanya..



kalau ikutkan ni pic day 2  sebab papan tu untuk kabinet 
yang aku mintak tu baru separuh dipasang

time nih aku siap ukur ketinggian untuk setiap rak 
sebab tu ada tupperware kat situ.. haha

lagi satu aku suruh buat kabinet sampai shiling tapi.. jauh dari jangkaan diorang buat sampai atas tu ja

so next day aku komplen and diorang just cover je bahagian berlopong tu.. 
so seperti yg dijangka..
apa yg kita nak tak semua dapat..
sedih duk tepi bucu katil la ... hahah


kerja kerja mengelap and last finishing ja nih
time nih aku sengaja balik awal and tengok progres macam mana





kemas -kemas sapu sapu 
tu ja.. dah siap pun 3 hari

tapi sebenarnya ni tak berakhir disini.. hehhe

Tuesday, February 20, 2018

3 #rumahAzamYana :: kita sambung yang mana terbengkalai.. #project dapur

Assalammualaikum..

heheh.. ada lagi ker yang masih dok jengok blog aku ni
aku pun tak tau macam mana nak mula mengarang balik

dah beku benar nih.. lama sangat kali nih tak menaib
tahun lepas bulan julai rasanya

tahun nih, bulan dua baru nak mula berblog balik..
insyaallah.. tu perancangan aku jew..
hari kejadian tu aku tak sure la nanti...

so part mana harus aku sambung
hehhehe

berbalik kepada proses renovate dapur arituh
now dapur tu memang dah ada rupa dapur la..hhehe

kat sini jew aku tak show kat korang lagi

ok kali nih aku show okeyy.. heheh
tapi with flow gituh

ermm 15.04.2017 heheh
time nih memang dah siap dah bahagian yg sepatut siap ja la
alang-alang dah berserabut kat dapur tu
kami buat keputusan cat semula shiling diruang tamu
dengan cat yang berbaki tu.

so sepanjang hari tuh dok siap kan shiling








seperti biasa yang mengecat is tukang cat tak berbayar nih
sudi jew dengan rintihan dan bebelan bini dia ni
walaupun kengkadang aku enowing jugak bila dia buat tak tau kat aku
hahahah


gunakan sumber yang ada ja..
surat khabar tak dak.. kita pakai plastik sampah hehhe


 ok show sikit keadaan dapur time nih.. 


dah bila nak pasang kabinet nih

sabar.. jab ekk
next capter.. hhehe




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

NUFFNANG

Close