Monday, May 25, 2015

14 Spring Cleaning - Kemas untuk persediaan berpuasa..


heheh .. Spring Cleaning la sanagt nih
kengkonon la.. bawah sink jew pun..

nak re-organize  kawasan dalam almari nih..

nak puasa ni kan..
kemas la.. mana patut..
nak simpan stok makan untuk sebulan ..
kena la spring cleaning ckit..

hehe.. ada kaitan ker dengan puasa.. hahah :p



so.. misi aku keluarkan semua barang2 dalam almari and letak jauh2 dari kawasan aku nak kemas.. 
lap lantai dalam almari.. bagi wangi2 ckit...

ni kira almari aktif aku la.. barang dalam nih 100% digunakan..
aku letakkan rak dari cosway nih.. yang leh ejas2 tu.. 
and susun periuk and besen kat area nih...


jadi la macam nih.. comel tak . kemas tak.. hahha.. sebelum nih aku susun macam lain..
so bila dah start re-organize, automatik susunan pun dah berubah..
lebih kemas rasanya ..
tahap praktikal insyaalah dah praktikal dah nih... :p

so dalam bekas/raga warna putih tu.. aku letak pan and periuk yang saiz sederhana..
nak guna tarik keluar jew.. macam kat bawah nih.. 



and bekas ijau plak aku  letakkk... :p


lesung batu..
kecik jew lesong nih.. comel2 jew..pun kaedah tarik2..

so inilah susunatur dari pintu paling kiri kabinet aku..
kabinet yang satu pintu yang leh tembus kepada pintu nih...


yang aku masih kekalkan susunatur yang sama
pernah cerita kat entry ni dulu

cuma yang berubah..
dulu aku install rak from ikea nih kiri and kanan pintu almari..
pastu aku ubah and kekalkan pada sebelah kiri pintu jew..
aku letak aneka sos/kicap  kat area nih..
1 lagi pintu dibiarkan kosong buat sementara waktu.. ada plan lain nak buat kat situ.. :p


so acaner ok tak

tip untuk korang -korang yang ada masalah dapur kecik. storan terhad and x dew tall unit macam aku.
leh la guna kaedah ni.. sangkut jew semua kat tepi pintu and gunakan self yang bersesuaian

insyaallah manfaat tu.. :p


14 comments:

  1. kemasnya..senang nak manage kalau kemas sentiasa camni..akk dapo belum smpt kemas lagi..huwaaaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. heheh...
      tu lah.. lama tak buat 5s.. nak posa ni. nak susun comel2 senang nak guna nanti... "p

      Delete
  2. Kemasnyaaa...baru semangat nak memasak kan...

    ReplyDelete
  3. ni mesti masa puasa nanti semangat je..aishhh bile la sy nak mulakan

    ReplyDelete
    Replies
    1. sempat lagi nak mulakan kemas2.. tu..

      Delete
  4. Replies
    1. tq sis.. kekek hope lama bertahan sistem nih..;p

      Delete
  5. kemasnya..

    saya punya cabinet dapur tak pakai.
    sebab lipas suka masuk..

    nak kena repair apa yang patut.. mungkin pintu cabinet ada gap kot

    ReplyDelete
    Replies
    1. awal2 dapat almari nih dulu..ada gak macam bau lipas..
      pas kemas and bersihkan.. dah leh hilangkan bau lipas tu..
      bubuh pewangi serai wangi.. hehhe

      Delete
  6. rak utk botol sos kt pintu kabinet tu beli mane ye? suka la...hehe...

    ReplyDelete
  7. rak utk botol sos kt pintu kabinet tu beli mane ye? suka la...hehe...

    ReplyDelete
  8. ter'kenan' rak sos yg kt pintu tu... boleh tahu tak beli kt mn??

    ReplyDelete

Terima kasih yer coz sudi komen-komen kat sini, semua komen2 anda sangatlah dihargai.. hehhe :P

Maaf, if yana terlepas pandang komen-komen anda, sesungguhnya daku hanyalah insan biasa.. (hehhe ayat) salam kenalan U all's...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

NUFFNANG

Close