Thursday, May 15, 2014

19 Bawah sink aku

Assalammualaikum

Allhamdulillah. .. ni hasil tangkapan masa pergi hari keluarga.. aritu.. 
Ha. ha x der nye hasil tangkapan sangat pun, sebab ni kan  door gift.. semua orang dapat nyer ... banyak tak

Setelah dipunggah dan disusun banyak juga dapat ni
Sardin, rempah ratus, madu, jus, biskut and bla bla bla. ..mee bandung pun ada..

And cara aku simpan semua benda alah ni
macam ni jek. .dalam rak ikea .. try ke2 dibawah sinki
tak mampu nak sediakan tall kabinet or kabinet best yang aku berangan dulu, maka kena fikirkan cara simpanan yang sesuai dengan bajet.. kekdahnya yer

bawah sinki pun sinki la.. janji diyakini bersih and senang nak  access.. kalo nak letak kat kabinet atas jenuh plak nak memanjat setiap masa..

dalam ni aku kumpulkan semua jenis rempah ratus.. 
ni semua baru dapat
bila dah susun macam ni.. dah penuh la plak kan (kalo dah bukak kena pk cara simpan macam lain plak)
selalunya aku pakai rempah ratus dalam plastik kecik jew,  untuk sekali masak  kalo bekas besar macam nih malas ckit nak simpan balik.. :)

maka disinilah jugak aku letak sup bunjut, perencah tomyam(paket) dll la ..yang aku rasakan se 'geng' dgnnya

bawah sekali aku just letakkan segala mak nenek stok makanan dalam tin
sardin, susu, koktel dll la...sebab beli stok tak banyak so boleh la susun macam nih.. lagi pun ni stok kecemasan.. kah kah kah

ni kekdah penyimpanan stok bawang aku.. bawang putih and bawang besar jew yang tinggal
kentang jarang beli, laki den x suka makan 
tapi beli jugak sesekali and sekalikan jew dlam tray first ni..(tengah berangan nak tukar bekas hijau nih uhuhuh)

hahha.. klakar tak.. ok redho jew... aku dah redho pun sistem penyimpanan macam ni. dah lama aku pakai sistem ni.. dah dekat setahun pun rasanya..

Setakat nih macam nih lah. tak der perubahan drastik, aku dah beli rak ni kat ikea dulu kat sini..
hahah lama dah nak share..tapi malu2 kucing ckit.almaklumlah bawah sink orang share banyakknya letak bahan pencuci or peruik belanga jew. aku..? :p

paip tu aku balut pakai aluminium foil. Bagi comel kekdahnya, tak der la nampak batang paip yg tak semenggah tuh.. masuk2 rumah perkara pertama aku tengok ... awatnya paip ni huduh sangat.. so aku bg dia pakai baju..:p

ok tak.. kekek
baik korang kata ok.. kah kah kah.. (bajet orang ambik kisah kan)
so bekas beras, stok aneka sos, minyak and air gula..semua aku letakkan bawah nih..sebelah lagituh aku letak periuk belanga.. nantilah aku sharekan..

bekas beras ni..adalah bekas beras pertama aku beli masa aku masuk kerja. kira ni lah brand tupperware yg aku beli dengan hasil gaji pertamaku.. kononnya nak hadiahkan kat mak.. .. tetiba ko dah kawin ko ambik balik ekk.. hahha aku dah gantikan tong beras merah brand tuppurware jugak kat mak.. yg baru nyer, hhehe
bukan tak suka tapi x cukup efektif untuk ruang nih.. dah try dah.. 

tu jew..

#mystyleorganize

19 comments:

  1. tu ikea punye kn?cm best je idea ni :)

    ReplyDelete
  2. Kemas la. Ok ape bwh singki janji bersih dan teratur.

    ReplyDelete
  3. Ada tbaca kt mana tah.. beras xelok bawah sinki sebab kawasan lembab. Nt cepat berkutu.. tapi yana letak situ ok x?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ermm setakat yg Yana guna alhamdulillah...mungkin bekas Tupperware tu memainkan peranan juga. .sebab tu masalah kutu x Der sangat.. hehhe

      Delete
  4. Suka paip tu berbalut. Mahu buat jugaklah

    ReplyDelete
  5. Nak tiru lah balut paip tu. Sejuk sket mata memandang. hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahah.. paip buruk yunk.. tu yang bagi dia pakai baju.. kekek.. lagipun yana letak bahan makanan kat sini kan.. kena la bg bersih

      Delete
  6. kemasnya bawah sinki tu. Bawah sinki umah saya dah bersepah-sepah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehhe... biasa tu yunk.. kengkadang yana pun sama gak

      Delete
  7. saya pun letak bwh sinki gak...kemas la....

    ReplyDelete
    Replies
    1. heheh share yunk.. nak tengok gakk

      Delete
  8. yana.. drawer tu cm menariks..mahal takk

    ReplyDelete
    Replies
    1. ermm RM45.00 yunk..kalo tak salah, kat bahagian ofice tu.. ni drawer untuk opis nyer.. tukar fungsi letak barang dapur

      Delete
  9. asalkan kemas...sy pon dulu silap tak buat tall cabinet...merana diri la skrg ni nampaknya...tunggu rezeki la kekdahnya

    ReplyDelete
  10. Salam sis. Nak tanyalah, bawah sink sis lembab tak? Saya x bole letak barang bawah tu, nnt berkulat sbb lembab. Kot-kot ade petua, bole share. Tq.

    ReplyDelete
  11. menarik bab balut dgn aluminium fpil tuh...tak terfikir plak...hihi...

    jom, lawat blog saya.

    www.sihatnatural.blogspot.com

    ReplyDelete

Terima kasih yer coz sudi komen-komen kat sini, semua komen2 anda sangatlah dihargai.. hehhe :P

Maaf, if yana terlepas pandang komen-komen anda, sesungguhnya daku hanyalah insan biasa.. (hehhe ayat) salam kenalan U all's...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

NUFFNANG

Close