menu.. request dari cik abg .. mr. husben.. simple jew.. dia nak makan budu..
yerr budu cicah ulam kangkung..hehhe
tapi nak makan budu
kena ada pelengkap kepada budu..
iaitu Singgang Ikan aya hitam..
Resepi dari mak mertua
dia yang ajar aku buat nih
senang jew.. rebus
aku pun mula2 tak berapa in' dengan rasa resepi nih
tapi bila dah lama2 ok jew..
sedap jugak.. cicahla dengan budu.. kekek
SINGGANG IKAN AYA A.K.A IKAN TONGKOL
- Ikan Aya/tongkol
- 3 keping Asam Keping .... hehhe
- 1" lengkuas - dihiris
- 1" kunyit - dihiris
- Garam
- 4 batang Cili Api
- Air
CARA MASAK
- Masukan kesemua bahan kecuali cili dalam periuk berisi air
- Rebus sehingga mendidih
- Perasakan dengan garam
- tutup api dan patahkan cili dalam periuk..
siap...welcome to ganu
dah kawin baru belajar makan budu..hheehe
kak yana.. ikan singggang memang besttt..bertambah nasi kalau makan dengan budu.. saya org Terengganu tu yang gila budu..huhu
ReplyDeletehhehe... tu lah tak pernah buat orang buka puasa makan ulam2.. kekek
Deletetapi laju jew tambah... :p
suka jugak...hahaahha
ReplyDeletesedapnya budu...terbayang2
hahha... :p
Delete