Tuesday, January 19, 2016

7 Air Purifier perlu ker tidak?

Hehhe... bahasa melayu nya  alat penyegar/pembersih udara la kot kan.. kekke

ermm.. berkira-kira jugak nak beli ke tak nak..
sebab nya.. sekarang nih dah macam 1 keperluan plak..
ehhhhhh..... yer ker...?

korang faham-faham lah kan..
umah flat .. terkepung ckit..


okehh...
dalam umah aku punyala banyak habuk
datang dari mana pun tak tau..
tapi kalo dah pakai karpet.. sofa dll.. tu
harus la.. habuk dimana2 jew..
siap boleh nampak habuk terbang sana sini
tu tingkap bertutup tu..


kalo masak plak.. 1 umah bau asap..
waimah ko pakai hood sekalipun..
kalau masak sambal  belacan..
sampai ke petang la sambal belacan tu akan bau 1 rumah
pulak tu , tinggkap dapur pun 1 jew. tu pun  paling kecik
asap merebak sampai ke hall tau.. huhu
biasa la.. dapur dgn hall aku ni dekat sangat.. kkeke

tu belum lagi bawak balik durian
bersila dok makan..
paham-paham la baunya macam mana kannzzzzzzzzz..

aku .. pas masak
sembur la pewangi
kat langsir sembur febriz
nak bagi ilang bau masakan and bau kepam


kejab jew tahan pewangi-pewangi nih...


tu yang tengah dok survay -survay
air purifier kat pasaran..
betul ker ok..
betul ker leh bersihkan udara
betul ker leh  ilangkan bau yang kurang sedap dalam umah...


setakat yang aku baca review  semua kata ok
sinus makin kurang. dll la..yg baru leh tangkap nyamuk sekali..

entah la..
sejauh mana kesahihan review yg aku baca tu kan.. :p

korang pernah pakai tak benda nih
brand apa yang ok..
kongsikan sikit...


mana la tau ..if ada rezeki  nak gak beli 1..
hehee




Thursday, January 14, 2016

5 Deko : Penyeri dinding

ok sambung balik pasa ruang tamu aku nih..

Ni dinding ruang tamu rumah aku
kosong kan...

sebelum nih aku letak frame kawin aku
tapi sejak 2 menjak  ni segan plak
nak letak frame kawin kat ruang tamu.. hahaha :p

so lepas cat aku tanggalkan frame tu
frame kawin masih kat stor ..
ingat nak gantung kat  bilik tidur jew..
tu pun kot la jadi.. hahah

so plannya memang nak pasang frame or sesuatu la kat area nih
tapi bukan frame kawin aku la..

supaya tak la nampak kosong sangat..


lama gak la proses nak meletakkan sesuatu kat sini tertangguh..
macam-macam projek diy la yang kononnya nak letak sini..

last-last beli jew frame siap ..  gantung kat dinding.. huhuh
tapi tak gantung pun sebab drill tak dew..

aku try lekat pakai tape...
tapi.. tahan untuk 2 hari jew..
pastu jatuh.... hahha..

maka frame nih ada kat stor untuk tempoh masa sebulan lebih jugak laaa.....

so.. hari minggu mulakan operasi mengdrill dinding..
skru kan dinding tu..and letak frame

hari tu jugak la. semua projek yang melibatkan penggunaan drill kitaorang settlekan..




hahha.. gigih tak en.hubby  aku nih




hasil dia tu jew. tapi nak pasang makan bulan .. huhu..

frame kanvas corak abtrak , beli 1 percuma 1.




Monday, January 11, 2016

3 Bilik Air :: Kos Keseluruhan projek ubahsuai tandas

hehe...

sebenarnya
aku dah buat entry pasal kos projek ubahsuai tandas rumah aku nih ..dah lama dulu

tapi.. bila time nak post jew tak jadi.. bila nak pos jew tak jadi..
2 3 kali kot aku dah dah try post.. mihh..mih..mihhhh..

puas buat ayat..

entah la naper susah sangat.. :p

so bagi yang bertanya..

ok ... aku kongsikan berapa kos sebenar projek renovation untuk bilik air sahaja tau..

tapi.. sebabkan aku kali pertama buat ubahsuai..
so banyak yang aku tak tau pasal kedai and harga yg boleh bagi murah

tapi aku rasa kat kajang and bangi ni
kedai yg di surgest oleh kontraktor aku nih kira yg murah la...
lain dari tu aku tak tau.. :p

masa beli nih pun
ada part yang boleh reduse lagi harganya

salah satu contohnya flortrap tu.. sepatutnya aku tak perlu beli
sebab diorang yang bekalkan..
and ada jew harga murah RM4.50 kot.
tapi sebabkan aku tak tau sangat ingatkan aku yg kena beli ..
maka pembaziran dah kat situ

buat sedap cerita..
diorang punya floortrap tu tak cantik.. so pakaila yg aku punya. hahaha.. :p


tapi bab upah.. memang dah fix dah..
untuk keluasan tandas berukuran 7x3 x7  kaki  x 2 buah tandas..
dia dah bg sebutharga tu..


so kos keseluruhan  projek renovate tandas  = RM6000++
  • kos beli barang sahaja = RM2000++ (seperti aku kata tadi korang leh reduse beli barang sendiri, lebih pandai korang membeli banyak kos yg leh dikurangkan mih mih mih.. )
  • Kos upah RM4000 (keluasan 7x3x7 kaki x 2 buah tandas) - siapkan skop tugas siap- siap and design macam mana korang nak kalo leh cetakkan design tu kat kertas.. supaya design tak lari dari korang punya imagine.. hehe   macam kes aku. yang aku senaraikan kat atas jew aku beli.. batu bata , simen, paip , batu peble wash kontraktor yg sediakankan..
  • bayar baki kos upah setelah korang pastikan kerja-kerja settle and korang dah puas hati dgn hasil kerja diorang.. sampah pun pastikan diorang clearkan jugak..

ok tu jew. sepanjang proses renovate tu.. rajin2 lah jengah progres kerja diorang.
belilah goreng pisang ker air sirap ker bg hilang dahaga tu... :p kes bodek bg cepat siap nih..

ok tu jew ..





Friday, January 8, 2016

3 Bilik Tidur :: Detail-detail yang kecik jew

Ermm ...

Pasal bilik tidur utama aku nih...
baru- baru ni jugak la...
sebelum tahun baru arituh...

aku ada la g beli day curtain
nak letak kat bilik tidur utama + bilik Studio aku tu..

tapi day curtain ni.. memang mana-mana pun mahal..

aku rasa la

aku melilau 2 3 kedai sekitar nilai 3 ni pun harga sama jew..
RM25.00 semeter..uhuhu...

tapi sebab lama sangat nak kan day curtain untuk bilik tidur nih
pejam mata jew lah.. so keputusan ...
aku beli day curtain kat Nafisa. Nilai 3 jew..
pastu balik...

next..sebulan sebelum beli day curtain tu.. hehe

aku beli jew dulu rod curtain..
rod untuk curtain aku beli kat kedai Matahari. Nilai 3 jugak
pun murah kalo aku bandingkan dengan kedai kat bangi nih..

aku dapat dalam RM45/pcs untuk 200cm panjang.. so aku ambik la 2unit
and tambah lagi pengikat langsir tu dapat dlm RM20.00/pcs setelah abis bodek.. kekke
and penyangkuk langsir jugak

untuk kedai matahari aku berjaya shoping dengan kos RM130.00 pada hari berkenaan..

pastu balik..
kira bajet untuk bulan depan plak.. :p

kejab jew aku shoping kat nilai tu..
pastu aku bg en.suami aku buat tugasan mendrill..


ni la curtain aku..
curtain ni dari umah sewa lama..
masa ni curtain ni pasang kat ruang tamu.. so saiz tak sama..:p
bertabah la jugak aku pakai untuk beberapa tahun duduk rumah ni..

and tambah jugak rod untuk aku hang tuala..
ni pun dah lama beli tapi terbengkalai.. tak pasang2..

final

lepas siap dril and pasang semua wishlish aku nih...
next entry yer..:p



Wednesday, January 6, 2016

2 Dapur :: Dapur dapur idaman

hehhe...

kalau ikutkan
impian aku nak renovate dapur aku tu.. hehhe

bukan tak comel dapur yang sekarang nih....
cumanya.. gaya kabinet tu not my tes... + storan pun kurang and tak praktikal sangat..huhuh

ala aku nak pasang angan angan jew nih..
nak kumpul duit dulu.. hope dalam masa 3 tahun nih..
leh la buat renovation ke kan... doakan jew ..

if nak jual nanti..
if la kan..
value akan naik la ckit..kot

sekarang nih pun umah flat umah aku nih, orang jual starting RM180 ribu tau..
rumah kosong

sewa sebulan cecah RM700 ke RM800 sebulan..


dapur umah aku kecik...
so idea yang sesuai untuk dapur kecik nih.. banyaknya aku snap dari ikea..




buat sumber inpirasi..luas ruang yg ikea buat nih.. sama besar dengan ruang dapur umah aku..
nampak luas kan..
padahal.. sama besar dengan saiz dapur aku jew..



yg nih.. kat living indek rasanya..

ciri- ciri if aku berjaya nak renovate dapur.. :p

  1. storan kena banyak and salah satu storan tu kena ada ruang simpan penyapu.. keke
  2. harus praktikal and selesa
  3. tall unit kena ada.. 
  4. memandangkan dapur aku tu lah jugak tempat laundry so kena ada mesin basuh jugak.. 
  5. sinki satu mangkuk or 2 mangkuk (masih dalm pertimbangan)
  6. warna gray atau putih ..
  7. tak nak berkonsepkan open kitchen.. sebab sebolehnya aku tak nak orang nampak aku masak + berasap 1 rumah.. kekke


hehhe.. tu jew dulu angan2 minah jenin ni.. heheh...
so aku namakan dapur aku ni... dapur compact idaman.. kekke

Tuesday, January 5, 2016

0 Makeup : OPEN FOR BOOKING




untuk tahun 2016 
Yana dah buka tempahan makeup tau..
so sesiapa yang masih tercari-cari makeup artis last-last minit insyaallah if tak clash dengan date yana kita boleh nego.. hehe

cover area bangi, kajang , putrajaya, satu malaysia.. 

boleh PM yana terus kat FB or Whataps ke 0193170424



Monday, January 4, 2016

2 Entry Tahun baru 2016 : Reward

Welcome 2016... heheh
selamat tahun baru untuk rakan-rakan pembaca blog sendu aku nih.. :p

Kejab jew masa berlalu kan.. 2015 dah campak jauh dah 2  3 hari lepas... huhuh
so teruskan perjalanan 2016 dengan deretan cuti bersambung,, hehhe
awal tahun nih jadual cuti kena ejas awal.... huhu (aku la)

awal tahun orang cakap pasal azam,,
aku......... ?!@$^&**())
bukan aper... aku carry forward je azam tahun lepas bawak selali AZAM ALI tu...
and tambah apa patut untuk tahun nih..


antaranya... khas untuk my lovely customer 2016..
kite a.k. a YanaJasni Makeup top up lagi barang dapur ...
tahun nih korang pakai bobbi brows yekkk...
NARS , MAC , Laurier Mercier ... ada lagi tuh.. next kite top up lagi.. hehhe


and untuk diri sendiri..hahahha.. 

borong bantal jew..
sale wehh.. sepasang RM29.90 brand AKEMI

brand ni la yang aku cari.. like hotel selalu pakai.. 
masa nampak sale bantal brand nih kat home pro IOI Putrajaya.. sewell jab aku.. 
sebab murah..  terus beli 2 set.. tido la aku dengan bestnya .. 



ok tu jew cerita tahun baru 2016..


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

NUFFNANG

Close