Monday, March 21, 2016

3 #makeupstudio :: Aircond baru

hehhe... tetiba tukar plan

memula ingat nak review semua..
tapi...  nanti la...

aku nak cerita pasal aircond plak..
wah gituh...

niat nak pasang aircond memang dah lama..
tapi.. kena la kumpul duit dulu..

mana leh sedebuk jew nak itu ini kan..
so ..rezeki tahun nih.. dapat jugak makeover bilik ni..

ni kali pertama aku beli aircond..
hehhe...

yup aku beli aircon jenis Fujitsu jew.
paling murah setakat yang aku survay..
bukan jenis inveter pun..


bab inveter nih.. setakat yang aku survay..
and info yang aku dapat dr salesman and pakcik google..
minima penggunaan 5 ke 8 jam baru leh dapatkan penjimatan tu..
tak dew nyer.. on terus leh jimat... :p

kos pemasangan mahal berbanding yg biasa sebab gas dia mahal.. hahah
(ada la piping2 yg sesuai untuk gas 410 nih)
so maintenan akan datang akan akan mahal jugak la...

tapi... sekarang
rata-rata aircond dah guna gas  nih.. walaupun tak inveter
so kos pemasangan pun akan kira harga pemasangan aircond jenis inveter

ok dah pasal aircond.. lain2 info leh rujuk mana2 blog yg dah review pasal aircond. hehheh :p


sebabkan niat aku nak pasang kejab-kejab jew..
pasang time tetamu and mak ayah dtg jew..
so aku pilih yg aircond tak inveter.. uhuhu
ni kan bilik makeup+ bilik utiliti.. hahah
so harapnya pilihan nih betul la..
and ni jew yang paling murah...


kontraktor aircon yg pasang aircond kat umah aku..
hehhe.. adik nih.. bg aku cara dia buat kerja.. bagus..

kemas jew hasil kerja. + tak bersepah mana, finishing cantik.. 
..  berbeza dari pengalaman lepas.. :p






so gajet baru kat rumah aku.. erm... bulan depan tak tahu la berapa bil nak kena bayar nih.. :p


ok tu jew.. bye

Friday, March 18, 2016

3 #makeupstudio :: cat dan tip nak mengecat

ehhehe.. kengkonon sangat kan..
nak bertip bagai...

tapi.. ni aku nak cerita dari pengalaman mengecat bilik studio makeup aku ni

kan aku pernah bagi tau dalam entry-entry lepas
aku just nak cat sebelah dinding jew..

kira wall frame la kat situ...

cat pun pakai cat berbaki lepas cat ruang entrance  tu dulu je.. hhehe

plan asal pun bertukar kepada cat keseluruhan bilik..
and malarat jugak nak cat shiling bilik..

hahha.. cari penyakit kan..


yang bertanya pasal cat aku rangkulkan dalam entry nih jew..

untuk sebelah dinding aku cat guna warna ni

 Great Gray dari dulux

and  Sprit 5-15-2 dari KCC paint jew..

bila dah siap jadi la ginih... pintu cat warna putih .. 
cat khas untuk kayu and grill..


nak dapatkan finishing yang cantik
kena la rajin ckit..

kesan lubang kat dinding kena sumbat dengan tepung dia tuh..
aku lupa namanya..
tapi tepung tu ada 2 jenis..
kalo setakat sikit2 tu leh pakai yg dah bancuh siap je.
korang sumbatkan tepung dalam lubang
keringkan
and  kikis sikit dgn kertas pasir.. just untuk sekatakan kesan tepung  baru stat mengecat

pastu kikis mana-mana bahagian yang tak sekata..
aku guna pisau besar/ guna skriper pun ok

and kalo korang lekat frame guna double side tape yg hitam tu..
nak kikis susah kan..
gunakan tinner jew..
jgan guna WD or benda berasaskan minyak kat dinding...
sebabnya..
nanti lepas korang cat..
akan nampak bertampong
walaupun korang cat 30 kali.. hehhe

pastikan cat shiling dahulu sebelum cat dinding..
sebab kalo cat dinding dulu..
bila korang nak cat dinding ..
cat mudah tepercik ke dinding..
ni antie tukang cat yg bagi tau..
bukan aku ..

sebabkan aku dah cat dinding dulu..
memang kena slow2 jew la proses mengecat..huhuh

kalau pilih lebih dari 1 warna kat sesebuah ruang..
gunakan kad yang banyak-banyak tu..
skim tone dia senada jew. kalo kelabu..
ada 10 lebih kelabu korang akan dapat..
tip nih. korang leh baca kat entry aty.. (haha)

guna tape yang sesuai..
sebabkan malas sangat nak kuar beli masking tape
kitaorang pakai tape yg balut kotak tu..warna coklat

pehh azap wehhhh..
susah nak cabut and getah melekat kat dinding...

sebab aku dah buat la aku bg tau nih..
so jgan buat mcm aku.. kekek

tak pepasal nak kena cat semula ... :p

lain-lain tip.. korang baca kat blog aty..
rajin dia buat karangan.. kekek

ok tu jew. tip mengecat berdasarkan pengalaman sendiri.. hhehe

Thursday, March 17, 2016

0 Make up Studio :: makeover masuk minggu ke-3 (hampir-2 siap )

hehhe.. im back..
ahh ahh... aku balik kampung jab..
makan kenduri
gulai batang pisang kat baling sedap ooooooooo.. :p

and sambil-sambil tu.. makeup kan sepupu aku nih haaaaa....
ada pic dalam ig aku tu..

ni masuk minggu ke-3..
hebat tak.. kah kah kah.. macam besar benar makeover nya..

korang tau..
aku tinggalkan rumah aku dengan keadaan yang ...

ermmmmmmmmmmm.... stress maq ok..

tak per lupakan bab tu
aku proceed dengan plan kerja yang tak bersiap2 lagi tuh..

so... dari kampung memang plan if sempat la nak g ikea jab
sampai sana pusing carik barang..

hampehh...

item yg aku nak tak dak.. habis ko...
ikea tengah sale kan.. habis diorang borong.. :p

so balik dengan tangan kosong ...
kali pertama balik tangan kosong nih.. heheh

mak pulak kat umah.. ikut balik bangi..
leh bawak mak jalan-jalan kononnya...
kot la dia nak ikut.. baik punya alasan malas nak g kerja... :p

pagi kul 11.00 keluar g beli barang dapur..
and beli jugak lampu untuk studio aku tuh..
lepas masak, makan kenyang-kenyang ..solat...

kul 2.00 mula.. petang nak magrib baru dapat siapkan projek tertangguh..

ehhe.. projek kecik jew,,
tapi .. lambat and leceh la jugak la..

so.. final touch , just nak deco -deco jew..
and reorganized balik barang2 dalam tu..

projek entrance pun hampir siap jugak tu.. just deko and pasang lampu jew..
hope dapat settle kan minggu nih jugak la..kot la dapat..

aku up teaser lu jab..
kalau bernasib baik  minggu depan leh buat full review .. hahah




ok bye tu jew..


Tuesday, March 8, 2016

2 Pre-love :: Garage Sale (part 1)

hehhe..

Aku nak buat GARAGE SALE.. Style omputih tu...
barang-barang still elok sangat..
ada yang aku tak pernah bukak langsung dalam plastik dia pun..
beli jew.. tapi tak guna.. hhuhu :p
punya la simpan sampai tak tahu benda ada kat umah.. kekek

seminggu 2 aku tak update sebab aku tengah mengemas barang2 dalam bilik ke-3..
aka Bilik Utiliti.. tak settle lagi.. pelan2-kayuh..

2 minggu nih hidup dalam umah yang tak terurus..
mengemas yang tak pernah sudah.. :p

and yang bertanya colour cord cat bilik aku .. nanti ekk..
lupa lagi.. buka blog baru teringat...

insyaallah.. nanti yana cuba carik masa.. so sory..

if berminat korang leh PM aku yer or whatapss aku jew 019-3170424

kos penghantaran tidak ditanggung..
kalau leh datang ambik sendiri kat umah aku nih lagi bagus..




  1. FLYT - RM3.00 x 5pcs   SOLD
  2. Kassett Box (602.243.23)  RM17.00/2pcs   SOLD
  3. Frame Gambar A4 Saiz RM10.00/pcs ( ada 4 unit)
  4. Roll-In- Go Cosmatic Beg RM15.00 1 pcs
ni semua tak pernah guna langsung, masih dalam plastik.. hehhe :p..condatition 10/10


  1. Wall lamp - RM15.00 x1pcs condition 6/10
  2. Clip hangger  RM12.00x17pcs  >10/10    SOLD
  3. Penyangkut besi RM3.00/pcs x 10 > 8/10
  4. Hanger baju kanak-kanak RM10.00/pcs x 15 > 9/10    SOLD
  5. Shawl hanger RM4.00 x 40pcs >10/10    SOLD
  6. Braket 2pcs >10/10 
  1. price Gun  Maker mechine + ink +  tag label Refill RM30.00
  2. Tag Price Paper RM15
  3. Timbo Tagging Gun Pin Mechine RM30
  4. Taging  Pin RM10.00
 condatition 9/10.. sapa nak buat niaga tu leh la guna nih.. heheh

kepala patung.. Mannequin Display Tudung/shawl 
RM15.00
 condatition 9/10.. 


makeup box.. 
condation 7/10.. klip patah sebelah kanan kiri.. :p  tapi yang lain zip and dalamnya masih cantik.. 
RM25.00

SOLD


Cermin Muka ada tingkap RM20.00  condatition7/10

kalau kreatif leh toucup bg cantik lagi.. huhuuh
SOLD


and  benda alah nih.. 

RM150.00 condatition 9/10
warna cream.. 
SOLD


ok ni jew dulu... ada lagi barang yg aku nak letgo murah-murah..


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

NUFFNANG

Close