Monday, December 9, 2013

9 Paip baru..

Assalammualaikum

Semalam kan g shoping barang dapur, so rembat paip hose ni.. bahasa panjangnya Stainless Steel Chrome Plating Shower Hose Pipe.. huhuh... berbuih mulut nak sebut.. hehhehe

murah jew untuk jenis nih RM12.00 aku beli kat aconsave yer.. Mula 2 tu nak beli sekali dengan kepala paip tu tapi x per lah pakai yg sedia ada jer.. opss... ni mungkin kualiti biasa2 jew. kalau yg luar biasa, harganya jugak akan jadi luar biasa.. huhuhuh

so this is my new Stainless Steel Chrome Plating Shower Hose Pipe.. panjang 1.5 meter jer.. ok lah tuh panjang sama macam yang asal punya..


makanya, my hubby pasang la..ermm senang jew pasang aku pun boleh pasang. tapi lebih afdal if hubby yang pasang.. kahh kahh kaaah... 

nak bukak tu kena la pakai spana boleh laras.. lepas tuh baru la pasangkan paip yg baru.. kalo perlu kena pakai tape putih untuk paip tuh..untuk menjamin and kemaskan sambungan paip yg dibuat..so settle kemaskan semula..paip dengan spana tadi..

perasan tak karat2 kat tepi tuh.. ermm aku tak tau nak buat cam ner lagi selain gantikan cangkung pemegang paip tuh dengan yang baru..dah lama benar tuh, scine tuan rumah lama punya.. aku plak tak tukar2 lagi sebab x pergi 2 kedai hardware.. and efeknya aku punya dinding tu turut berkarat.. dah cuba bersihkan pakai cream cif and macam la.. tapi still macam tuh jugak.. huhuh sakit jer mata tengok...


dah settel bahagian paip utama, sambungkan dengan kepala shower plak.. as i tell u kejab jer nak pasang nih.. kurang dr 5 minit jew pun.. tapi sebab ada aku yang kacau jadi lah 10 minit.. kah..kahh kah..

haaa.. kan dah laju ckit airnya, kalo tak, ciput jer air keluar sebab paip asal bocor..

ok done tu jer ..

p/s- if korang ada cara nak bersihkan karat, kongsi2lah tip dengan aku.. huhuh :)

9 comments:

  1. Replies
    1. hehe.. senang jer nak pasang yank.. :p

      Delete
  2. pasni blh mandi lelame laa..sbb xdela kua slow ajee lg kn

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha.. harus yank..hubby siap cakap, best,rasa macam x nak kuar jer.. kehh kehh...

      Delete
  3. lebih kurang sama jek...last week sy cuti...& 1st time DIY tukar kepala paip...suka yg amat berjaya buat sendiri...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahha.. kan.. bila buat sendiri ni felling nyer lain kann.. heheh mesti hubby i felling poyo dalam bilik air tu..kekek..

      Delete
  4. suami saya cuci karat gune air coke..ce try

    ReplyDelete
    Replies
    1. ooo.. tau jugak kaedah tu, tapi sebab x minum coke so x praktik la plak.. tak per nanti try cuba cara nih.. hehhe.. tq sis

      Delete
  5. Karat pyh nk tanggal.try coke la, kalau berhasil wahhh dapay ilmu baru kite "cara nk bersihkn karat"hihi

    ReplyDelete

Terima kasih yer coz sudi komen-komen kat sini, semua komen2 anda sangatlah dihargai.. hehhe :P

Maaf, if yana terlepas pandang komen-komen anda, sesungguhnya daku hanyalah insan biasa.. (hehhe ayat) salam kenalan U all's...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

NUFFNANG

Close