Monday, December 16, 2013

0 Jom Masak :: Sambal Tumis Udang Petai

Assalammualaikum

Hehhe..balik kampung arituh request kat mak nak makan sambai tumis petai udang
lama sangat tak makan sambal tumis petai + udang..
kali nih as my request g beli jugak petai kat pasar tani..
nak buat sambal.. so makan tengahari nanti watak utamanya adalah
ikan keli goreng.
Ulam2 kampung and sambal tumis petai la...

SAMBAL TUMIS UDANG PETAI
  1. Udang - siang and buang bahagian yg x patut
  2. Petai - dipotong kecil
  3. Cili kering dikisar bersama 1 labu bawang besar + sedikit air + sedikit minyak & sedikit belacan 
  4. Minyak utk mengoreng
  5. Bawang besar/kecil - dihiris
  6. Bawang putih.. - diketuk
  7. Sedikit belacan * optional
  8. Serbuk perasa Hilal * optional
  9. Sedikit Garam 
  10. sedikit Gula
  11. Air Asam jawa

CARA MASAK
  1. Panaskan minyak dan gorengkan petai  balik2 kan and toskan (ketepikan)
  2. Guna minyak yg sama masa menggoreng petai tadi..Tumiskan bawang putih (diketuk) , hirisan bawang kecil/besar dan sedikit belacan (optional) sehingga naik bau/sedikit garing
  3. Masukan cili yang telah dikisar , goreng sehingga naik minyak
  4. Masukan garam dan sedikit gula. 
  5. Masukan petai yg telah ditoskan tadi 
  6. masukan air asam
  7. Masukan udang.. kacau sampai sebati and udang masak. 
  8. taburkan serbuk perasa (optional)


And siap.. sambal tumis udang stail aku + mak aku.. hahah..menu yang wajib akan aku masak bila time balik kampung.huhuh.

haha buat resepi bagai macam lah orang x pernah buat sambal tumis kan.. kekke ada aku kisah.. my blog kan.. suka ati lah.. peace yoooo...

No comments:

Post a Comment

Terima kasih yer coz sudi komen-komen kat sini, semua komen2 anda sangatlah dihargai.. hehhe :P

Maaf, if yana terlepas pandang komen-komen anda, sesungguhnya daku hanyalah insan biasa.. (hehhe ayat) salam kenalan U all's...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

NUFFNANG

Close