Tuesday, September 24, 2013

6 Weekend spring cleaning

Assalammuaikum.. (peh tajuk weekend  spring cleaning x tahan tuh... :P) ok ni projek 2 minggu lepas, baru ada masa nak publish.. (dok dalam draf jer) ok cuti hujung minggu macam nih baru lah ada kesempatan nak kemas2 rumah.. (kalo x der job makeup sempat la organize balik barang2 dapur) tu pun ada part-part yang kena skip.. hahha tumpuan kat bahagian dapur la dulu.. now kemas2 lap apa2 yang patut kat area dapur..

ok.. mula dari part nih dulu..sebelah paling kanan letakkan semua bahan seperti susu tepung (aku suka susu tepung- kejab jer habis.. hehe) gula, oats, nestum. Bahagian atas kopi segera (jarang minum sebab tu letak atas sekali) and gula2 (time anak sedara datang aku bg nih jer dok diam la diorang hahhahah)



lap and kemaskan bahan perisa plak... ermmm garam, gula (gula untuk masak and gula buat air diasingkan- hehhe)  serbuk kunyit, serbuk cili, tepung jagung ermm semua area nih (area nih aku letakkan bahan yang kerap pakai jer untuk masak) senang nampak and senang nak capai.. :P

area nih kulit kayu manis, halba, jintan manis, jintan putih and bla..bla.. bla.. (bekas ni beli kat ikea jer)

ni area penyejuk mata.. hahah (boleh ke) sambil-sambil masak tengok pemandangan hijau.. hehhe (hijau la sangat) Pokok ni generasi keberapa aku tak tau sebab dah berapa kali hidup mati jer pokok ni.padalhal pokok keladi jer pun..sehinggalah mak aku bagi tip cara nak jaga pokok.  pokok nih aku letak kat anjung bahagian dapur. (selalunya bahagian nih orang akan letak periuk belanga and bekas besar- tapi aku x berapa minat style tu, semak mata..)

Area ni aku letakan giant mug untuk aku bubuh minyak masak yg dah guna. selalunya minyak goreng keropok atau minyak goreng cucur.. Aku suka mug nih sebab tahan panas. minyak panas2 aku bubuh pun still x pecah. (alhamdulillah- dah 3 tahun guna) sebelah giant mug tuh aku letak bekas sudu and garpu, untuk memudahkan urusan nak kemas dimasa hadapan, aku letakkan dulang air jenis panjang yg dilapikkan dengan kain supaya lelehan air dan minyak dpt meresap. (tak der lah melelih jer minyak kat dulang)

ni kicap lada sulah and bla..bla.. bla.. (semua aku bubuh dalam 1 bekas senang ckit nak angkut) ni kira bekas sarapan pagi 

done, ni jer yang sempat dulu. bab nak melabelkan semua balang2 comel and apa ada dalam Cabinet kitchen next entry lah yer.. :P


6 comments:

  1. ada dua mug utk minyak dah guna tu yana..mmg dua2 utk tempat minyak ke? klu minyak yg takleh guna dah yana buang kat sinki ke katne ek?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Fizah.. yana asingkan minyak goreng cucur dengan minyak goreng ikan.. so 1 tu untuk goreng kepok or cucur la. And 1 lagi untuk goreng ikan. Tapi minyak goreng ikan 2 x guna jer. And habuk or minyak x leh guna yana balut dulu dengan surat khabar, baru buang.sebab dlm kuantiti yg sikit. Tapi kalo kuantiti yg banyak mungkin boleh tuang atas tanah and kambuskan jer.heheh

      Delete
  2. cik hani suka yang dalam dalam dulang tu. dan stok lada sulah dan kicap ltk dlam satu bekas tu..senang nak angkut..

    tak gigih nak angkat satu per satu kan..

    ReplyDelete
  3. kemasnya... suka idea letak minyak dalam mug tu.. nanti nak cari giant mug jugak la.. hihihi.. thanks for sharing.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hhehe.. tq.. ;) mamadanial.. sharing is caring

      Delete
  4. akak pun wat spring cleaning last week blm wat n3 lagi.

    ReplyDelete

Terima kasih yer coz sudi komen-komen kat sini, semua komen2 anda sangatlah dihargai.. hehhe :P

Maaf, if yana terlepas pandang komen-komen anda, sesungguhnya daku hanyalah insan biasa.. (hehhe ayat) salam kenalan U all's...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

NUFFNANG

Close