Wednesday, September 18, 2013

17 {Projek d.i.y} Tempat letak charges

Assalammualaikum. . Hhehe 
Disebab kan nak masuk GA fizah anjurkan. Dengan gagahnya aku buat benda alah nih. Tempat charger.. sebenarnya dah lama nak buat tapi tertangguh jer.. sebab x jumpa kotak kasut and kotak yang sesuai untuk projek ni. Heheh

Ok. Ni barang yang diperlukan.Kotak kosong. Kotak nih aku beli kat ikea jer.kalo nak pakai kotak kasut pun boleh..Balut comel2 yer..

Bukak kotak ikea supaya senang nak mark (pic no 1)
lepas tu ukur kanan and kiri kotak supaya sama jarak antara lubang2 yang akan dibuat 
Dengan menggunakan pisau tajam. Tebuk lubang yg ditanda tadi.hehhe hati2 part ni susah ckit.(keras jugak kertas kotak nih)
Now dah jadi lubang yg dikehendaki.(pic 4)

Sediakan aluminium foil and lekatkan kat kawasan yang di buat lubang tadi. dah siap akan jadi seperti pic no 6.
Cantumkan semula lipatan supaya kembali menjadi kotak.. hehe Masukkan extension wayer dalam kotak (part ni keluarkan kepala plug ikut bawah kotak)  Plug in kan semua charger and keluarkan wayar setiap charger ikut lubang yang di buat pada kotak. 
now dari macam ni 

v

v

v

v

v

v

before

 hahah .. 

dah jadi macam nih

v

v

v

v
hehhe.. now (just labelkan jika perlu)


After


close up ckit.

17 comments:

  1. salam kenal yana..
    mamilisa here :)
    kreatif btul yana ni..nak buek macam yana tak terajin rasenye..hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam perkenalan mamilisa... tq.. x per pelan2 buat.. hhehe

      Delete
  2. wahhh...ini mmg antara kiv projek yg sedang beratur nk sy laksanakan...hihi...good2! i like!~ ;)

    p/s cuba yana cek link kat entri sy tu, mcm tak dpt masuk ke sini..error..ni sy bukak dari sidebar yana..

    ReplyDelete
  3. wah rajin yana siap lubang2kan...

    cable box kat pasaran pun lubang hujung2 je

    ReplyDelete
  4. Hohoho, first time tengok..
    hebatnya idea...

    Tahniah, hehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai Sis Yana,
      saya dah cuba idea DIY ni..
      TQ share idea gempaq ni..
      nanti kongsi2 lg ye..

      Delete
  5. Salam kenal sis yana...
    sgt2 kreatif...
    saya suke2 (sile bace care mey mey -upn ipin- hehehe)
    cume nk k tye...pale plug yg utama nk ke suis nye ktne???
    [dlm angan2 nk wat cmni sbb klw travel mmg angkut sume plug...hahaha]

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam kenal jugak.. yana keluarkan kepala plug ikut bawah kotak. sebab masih ada ruang kecil and muat utk wayar keluar. kalo x pun boleh buat lubang pada bahagian tepi kotak. masukkan extension wayar..(buang dulu kepala plug supaya senang nak masuk) dah siap tuh baru pasang semula kepala plug.. hehhe hope membantu and selamat mencuba :)

      Delete
  6. nice idea.. cik hani xde buat untuk charger..cik hani buat untuk tempat letak riben..nanti2 cik hani kongsi kat blog cik hani..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cik hani.. hheher idea reben tu ada dalam watting check list yana. Hhehe.. x buat2 sebab x guna sangat pun.. huhuhu nanti kongsikan yer..:)

      Delete
  7. wow!! really fantastic idea.. org yg sgt pengemas mmg byk idea.. thumbs up!! i copycat ok.. :)

    ReplyDelete

Terima kasih yer coz sudi komen-komen kat sini, semua komen2 anda sangatlah dihargai.. hehhe :P

Maaf, if yana terlepas pandang komen-komen anda, sesungguhnya daku hanyalah insan biasa.. (hehhe ayat) salam kenalan U all's...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

NUFFNANG

Close