Monday, September 30, 2013

7 Cara aku simpan makanan basah..

Assalammualaikum. ...
Cara aku simpan makanan basah, macam ikan, udang,sotong, daging dll.(yang beli tadi) Ermm sebenarnya simpan bahan2 ni sama jer macam orang lain simpan, dalam bekas and simpan dlm peti ais.. bila nak masak keluakan untuk nyahbeku, tapi bila dalam kuantiti yang banyak masa yang diambil untuk nyahbeku akan jadi lama bila dah lama kompom la aku akan masak lambat. heheh ..and nak guna ckit jer. yang lain simpan balik, so berapa kali la makanan tuh dah dinyahbeku..

Memandangkan aku and en.suami jer ada kat rumah, kaedah penyimpanan makanan basah macam nih agak tak praktikal (hehe untuk aku la,org lain ok kot) yer lah nak makan untuk 2 orang berapa banyak jer lah nak guna bahan mentah ni kan... geeeeeeee :)

so ikan2 yang banyak tu (eh.. banyak ker) aku akan simpankan dalam beg plastik. Kalo ada 6 ekor ikan aku akan bahagikan kepada 3 beg plastik. (masa beli memang plan untuk seorang seekor jer). Sehari 1 plastik jer keluarkan untuk masak.

Ok, ni ikan yang aku dah siap siang and basuh bersih2, so aku ambik jer beg plastik yang awalnya aku beli sebab nak buat ais batu, (time raya) aku ambik la sikit untuk letak ikan. (2 ekor jer, 1 untuk aku 1 tuk en.suami, x leh tambah2 dah.. hahha zalim ckit geeee ;) )

Pastu aku masukkan dalam bekas yang besar semua ikan -ikan aku tuh, so setiap 1 tapaware/bekas tuh memang lain2 isinya.. macam nih semua ikan kembung.. bekas kedua ikan sardin and seterusnya.. hehhe

Ok. Dah siap simpan jer dalam peti sejuk. 
X yah label2. Aku jer pun nak masak hahha, lagipun bekas tuh boleh nampak jer isi dlamnya.atas sekali ikan kembong, bekas ke2 ikan sardin, sotong and ikan patin.. hehhe (wahh semua ikan, )

Kesimpulan (peh ada kesimpulan la plak)
Ok kaedah nih agak remeh la awalnya sebab nak kena asingkan dlam beg plastik pastu simpan plak dalam bekas besar..tapi yang bestnya time nak masak mudah, keluarkan jer bahagian yang dah diasingkan tu. Jimat masa, balik kerja kuarkan jer plastik ikan/or sotong yang dah diasingkan tadi. 
ready untuk masak. jimat masa and tenaga.. heheh...

korang pulak mcm mana?

7 comments:

  1. Replies
    1. Hhehe senang kan bila simpan cara ni..hheh

      Delete
  2. lbh kurang cara semua orang kan..idea susun lauk ikut minggu tu mmg terbaik...senang nak defrost bila nk masak..harus dipraktikkan ni

    ReplyDelete
  3. praktikal gak kan cara nih....boleh tiru la gini...hihihihih

    ReplyDelete
  4. praktikal...
    saya pun buat juga..cuma tak ada plastik khas..guna apa yg ada dan masukkan dalam freeze mate tupperware..

    ReplyDelete

Terima kasih yer coz sudi komen-komen kat sini, semua komen2 anda sangatlah dihargai.. hehhe :P

Maaf, if yana terlepas pandang komen-komen anda, sesungguhnya daku hanyalah insan biasa.. (hehhe ayat) salam kenalan U all's...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

NUFFNANG

Close