piffffw.. nak bertip la bagai.. heheh ok ni bukan tip yer... just sharing cara aku nak maintenkan kebersihan balang2 comel aku nih..
harus kena pentingkan kecomelan and pastinya kebersihan hehhe.. walaupun aku tau aku bukanlah pembersih sangat pun kan... geeeerrr... :p
cara aku senang jew.. see see this is my balang-balang
Fist- setiap balang aku akan bekalkan sudu kecik..(kalo korang perasan la ada sudu2 kecik dalam balang ni) macam garam, gula, kunyit and benda-benda serbuk la kan... so senang nak guna, ceduk dengan sudu tersedia jew.. motip.. kalo menggunakan sudu yang sama contoh bila dah ceduk kunyit pastuh kompom nak ceduk garam plak kan..bekas garam dah kotor sebab dah terkena kunyit.. so elakkan guna sudu yang sama untuk ceduk banda yg berlainan..hehe
sudu kecil x yah susah2 nak cari kat kedai..aku recycle jew sudu yogurt nestle tu. dah abiskan yogurt, sudu tu simpan la, best nya sudu ni sebab boleh dipatahkan.. kalo isian dalam balang dah penuh kepakkan sikit sudu dan dah boleh tutup tudung balang, so x derlah tenggelamkan sudu dalam balang sepenuhnya.. (tip nih kalo u all' peminat yogurt cam aku, kalo x der x per.. is ok kekek)
Bonos sebab sudu sama tinggi yew dgn balang aku ni.. hehhe
second - aku akan pastikan bila stok dalam bekas /balang dah abis, bekas lama di lap dulu dengan tisu, tak basuh pun x per janji lap, sebab, selalunya tepi2 balang kan sejuk, so serbuk2 tepung or kunyit, garam akan mudah beku/berketul kat situ,so bersihkan dulu sisa2 yang lama baru top up yang baru..
ketiga- rajin2lah lap balang/ bekas tu setiap kali dah guna..kengkadang tangan basah main pegang jew balang kan.. so lap dulu sebelum simpan. utk elak semut and balang nampak comot.. selain mengekalkan label2 yg dibuat x mudah tertanggal.. or keringkan tangan terlebih dahulu sebelum pegang balang..mana2 satu pun boleh.
Last- tutup balang dengan kemas or rapat supaya bahan2 ni x mudah masuk angin.. salah satu sebab bahan2 mudah berketul or berair sebab tak tutup balang dengan kemas & ofkoz lah semut akan ajak geng dia join sekaki... hehhe..
sekian ok bye.. korang plak cam mana?
sekian ok bye.. korang plak cam mana?
cantik la label tu.macam mana nak buat
ReplyDeletepakai transparance stiker yank yana ada share kat http://lipstikmerahyana.blogspot.com/2013/11/buat-labeling-lagi.html..
Deletekemas & cantik...rajinlah tu..saya ni malas nak lap balang2 tu..selalunya dah habis terus rendam..basuh and keringkan..baru top up yg baru hihi..itu pun kalau nampak kotor sangat..kalau tak..redah ajer :D
ReplyDeleteehhhe.. makaceh.... tak per yank.. yang mana lebih mudah kita follow je..hehe
DeleteByknya dan kemas. Rajin sungguh.
ReplyDeletemacehh sis.. kengkadang jew sis rajin.. hahha
DeleteBagus tips ni...
ReplyDeletecam ne pun kena lap jugak kan supaya bekas kita bersih...
yup..yang tu wajib... hehhe
Deletekena rajinlaa tipsnya ekk...hihi :))
ReplyDeleteheheh... ahh ahh kan.. rajin lah tip nyer kan.. kekek
Deletesama lah kita.. hihi.. cuma sy tak label la.. tak rajin. hihi
ReplyDeletehehe..we same..:)
Deletewahh suka ngan tip ni,,nak apply method ni kat umah...
ReplyDeleteehhe.. silakan sis..:p
Deletesalam singgah...perkongsian yang menarik.baru nak praktikkan ni,ambil guna sudu tapi tak adalah pula nanti istilah secubit garam....
ReplyDeletehahah.. pas nih tak der dah secubit garam sebab dah pakai sudu.. hehhhe so istilah baru secukup rasa jer kekek..
Deletesalam perkenalan...best nyer blog you mcm2 ada susun atur my fav. senang2 singgah blog I yee.
ReplyDeleteheheh... thanks sofea.. ok done follow your blog
Deletethanks sharing..love it
ReplyDeleteheheh ... walcome..
Delete